Haber

TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti 14 Mayıs seçimlerini değerlendirdi

Türkiye Devletleri Parlamenterler Meclisi (TÜRKPA) Seçim Gözlem Heyeti, 14 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatına ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapıldığı sonucuna vardı.

Azerbaycan temsilcileri Ahliman Amiraslanov, Anar Mammiadov, Aghalar Valiyev, Kazakistan temsilcileri Bekbolat Orynbekov, Samat Mussabayev ve Kırgızistan temsilcisi Tazabek İkramov’dan oluşan TÜRKPA Seçim Gözlem Heyeti, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin ön değerlendirme raporunu yayınladı.

TÜRKPA Seçim Gözlem Misyonu Lideri Ahliman Amiraslanov, heyetin 12 Mayıs’ta Türkiye’de çalışmalarına başladığını belirterek, gözlem programı çerçevesinde Yüksek Seçim Komisyonu (YSK) Başkanı Ahmet Yener ile görüştüklerini bildirdi.

Seçim günü Ankara’daki seçim merkezlerini de ziyaret ettiklerini vurgulayan Amiraslanov, sandıkların açılmasından oyların sayılmasına kadar tüm oy verme sürecini gözlemlediklerini ifade etti.

Amiraslanov, Heyetin oy kullanma sürecini genel olarak olumlu değerlendirdiğini, iyi organize edilmiş ve şeffaf olarak nitelendirdiğini belirterek, ziyaret ettikleri oy kullanma merkezlerinin engelli seçmenlerin bağımsız girişine uygun olduğunu gözlemlediklerini vurguladı.

Yüksek katılım gözlemlendi

Ziyaret edilen seçim merkezlerinde seçim sürecinin şeffaflığına katkı sağlayan yerel gözlemcilerin varlığına dikkat çeken Amiraslanov, seçimin yüksek seçmen ve siyasi partilerin aktif katılımıyla rekabetçi ve çoğulcu bir ortamda yapıldığının altını çizdi.

Amiraslanov, depremler nedeniyle yerinden olan seçmenlerin oy kullanma hakkının sağlanması için alınan tedbirleri olumlu değerlendirdiklerini belirterek, son dönemde görme engelli seçmenlerin seçim sürecine katılımını kolaylaştırmak için seçim mevzuatında yapılan değişikliği takdirle karşıladıklarını belirtti. .

Amiraslanov, Heyet’in 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerin Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal mevzuatına ve uluslararası seçim standartlarına uygun olarak yapıldığı sonucuna vardığını belirtti.

haber-orhaneli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu