Haber

Divriği Ulu Camii’ndeki sütunlar dekoratif amaçlıydı.

SİVAS’ta UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın taç kapısında yer alan ve yıllardır depremlerde dengeyi göstermek için yapıldığı sanılan sütunun dekoratif amaçlı olduğu belirtildi. amaçlar. Doç. Uğur Tuztaşı, dönemin ustalarının caminin kapılarına birbirine benzer 3 sütun yerleştirdiklerini ancak hastanenin batı kapısındaki 2 sütun ile hastanenin taç kapısındaki tek sütunun işlevlerinin farklı olduğunu söyledi.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Mengücek Beyliği döneminde Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Melek tarafından 1229 yılında yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası mimarisiyle dikkat çekiyor. Caminin dokuma kapısındaki iki sütun ile hastane kapısı olarak da bilinen taç kapıdaki sütun, 1939 Büyük Erzincan Depremi’nden sonra dönme özelliğini kaybetmiştir. Yıllardır depreme dayanıklılık sütunu olarak anılan caminin taç kapısındaki pencere önündeki sütunun aslında dekoratif amaçlı olduğu belirtildi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCU) Mimarlık Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Uğur Tuztaşı, caminin kapılarına dönemin ustaları tarafından birbirine benzeyen 3 sütun konulduğunu ancak batı kapısındaki sağlamlık için yapılan 2 sütunun, kapıdaki tek sütunun işlevlerinin yerine getirilmediğini söyledi. darüşşifanın taç kapısı, farklıydı.

‘DEKORATİF AMAÇLI’

Sütunlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uğur Tuztaşı, Divriği Ulu Camii külliye olarak hem camii kısmı hem de dar şifalı kısmı vardır. Şimdi bu sağlamlık sütunlarını bizim yorumumuza göre ikisi cami kapısında, yani bu batı kapısı dediğimiz kapıda, biri de Darüşşifa taç kapısındadır. Darüşşifa kapısındaki sütun ise farklıdır. Batı kapısındaki sütunların benzer örneklerini Anadolu’nun çeşitli yerlerinde görmekteyiz. Divriği’deki bu caminin batı cephesinin özellikle Divriği’deki depremlerde ağır hasar gördüğünü biliyoruz. Bu denge sütunlarının üçünün de batı cephesinde olması ilginçtir. Ancak Darüşşifa kapısındaki sütun biraz farklıdır. Etrafında yıldız motiflerini tutma görevi vardır. Kısaca oraya dekoratif amaçlı yapılmıştır. Sekizgen motif ile yapılmıştır. Bu sütunun güneş saati özelliği taşıdığı da söylenmektedir.

‘TEK BAŞVURU’

1939 Büyük Erzincan Depremi’nden sonra sütunların dönme özelliğini kaybettiğini belirten Doç. Dr. Tuztaşı, Divriği Ulu Camii ve Hastanesi’ndeki bu sütun aslında şu anda kilitli. Depremden sonra yıkıldığı söyleniyor. Muhtemelen daha önce bu işlevini kaybetmiş olabilir ama bu çok yaygın bir örnek değil. Yani tekil bir uygulamadır. Bundan dolayı eserin batı kapısındaki sütunlar sağlamlık sütunlarını ifade etmektedir ancak oburluk daha dekoratif ve çok amaçlıdır. Bunların yapının statik olarak bozulmasını önleyen ve onlar hakkında bilgi veren sütunlar olduğunu biliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu