Ekonomi

Avrupa Birliği gümrük reformuna hazırlanıyor

AB Yönetim Kurulu, “AB Gümrük Birliği” reformuna ilişkin yeni düzenlemeleri içeren paketi açıkladı.

Gümrük Birliği’nin yönetilmesi için kurum ve kuruluşlar arasında risk yönetimine dayalı, maliyet etkin ve aktif bir işbirliği ve katılım çerçevesi oluşturulacaktır. Bu kapsamda ticari faaliyette bulunanlar, ithalat ve ihracatlarında gümrük işlemleri için gerekli bilgileri “AB Gümrük Veri Merkezi” adı verilen yeni ortak sisteme iletecekler.

Taşıyıcılar ve depo işletmecileri de eşyanın hareketine ilişkin bilgileri bu sisteme girecek. Bu sistem zamanla geliştirilerek tedarik zincirleri dahil tüm ticari faaliyetlere yayılacaktır.

Gümrük ve ilgili makamlar, risk analizine göre rastgele bir sevkiyata yüklemeden önce, giriş noktasında, AB içinde nakliyede veya nihai varış noktasında müdahale edebilecek. Bilgi merkezi 2028 yılında elektronik ticaret teslimlerine, 2032 yılında ise diğer tüm işletmelere açılacaktır.

Veri merkezi, mevcut gümrük bilişim teknolojisi altyapısının yerini alacak

Söz konusu sistem 1 Ocak 2038 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecek. Bu sayede firmaların bürokratik süreçleri basitleşecek ve tasarruf sağlanacak. Beyannameye dayalı gümrük sisteminden veriye dayalı gümrük sistemine geçiş yapılacak.

Sadeleştirmeler sayesinde işletmelerin uyum maliyetleri yılda 2,7 milyar avro azalacak. AB Gümrük İdaresi yeni sistemin merkezinde olacak ve AB Gümrük Veri Merkezini denetleyecek.

AB Gümrük İdaresi 1 Ocak 2028’de göreve başlayacak. Yeni yönetim, risk ve kriz yönetimi sorumluluklarını üstlenecek. Veri merkezi, AB ülkelerindeki mevcut gümrük bilgi teknolojisi altyapısının yerini alacak. Böylece gümrük bilgi yönetimi maliyetlerinde yılda 2 milyar avro tasarruf edilecek.

Sistemin bir parçası olarak, bilgileri analiz etmek, izlemek ve konuları önceden iddia etmek için yapay zeka kullanılacaktır. Gümrük reformu ile online platformlar, internet üzerinden satılan mallara ilişkin tüm gümrük yükümlülüklerine uymak zorunda kalacak. Bu değişiklik, gümrük yükümlülüğünü kişisel tüketiciden platformlara kaydıracaktır.

150 Euro’nun değeri altındaGümrük vergisinden muaf tutulan eşyanın kötüye kullanıldığı gerekçesiyle yürürlükten kaldırılacak.

AB Gümrük Birliği 1968 yılında kurulmuştur. Islahat başta olmak üzere ticaret hacimlerindeki büyük artış başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin gümrük sorunlarını çözmeyi amaçlamaktadır, sayısı hızla artan AB standartlarıdır.

27 AB üyesi ülkede gümrüklerde 100’den fazla farklı bilgi sistemi kullanılmaktadır.

Teklifin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ve üye ülkelerin onayı gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu