Sağlık

Prebiyotik ve probiyotik içeren besinler: Bağırsak sağlığına en uygun prebiyotik ve probiyotikler!

Yiyecek tercihleri ​​bağırsak bakterilerinin stabilitesini etkileyen kritik bir faktördür. Özellikle yüksek şeker ve yüksek yağ içeren bir beslenme, zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olarak bağırsak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Prebiyotikler, bağırsaklardaki faydalı canlı organizmalar için besin kaynağı sağlayan, sindirilmeyen diyet lifleridir; Probiyotikler bu faydalı organizmaların ta kendisidir. Peki doğal prebiyotikler ve probiyotik kaynakları nelerdir, probiyotikler ile prebiyotikler arasındaki farklar nelerdir, prebiyotikler ne için kullanılır?

1. Prebiyotikler ve Doğal Kaynaklar:

Prebiyotikler, özel lif türleri içeren doğal besinler yoluyla alınan besin öğeleridir. Bu lifler bağırsaklarda faydalı bakterilerin büyümesini teşvik ederek sindirim sistemine sağlık açısından fayda sağlar. İşte prebiyotik açısından zengin bazı doğal gıdalar:

Sarımsak ve Soğan:İnülin lifi içerir ve bağırsak sağlığını destekler.

Enginar:İnülin ve fruktooligosakkarit içerir, sindirim sistemini güçlendirir.

Muz:Pektin adı verilen bir tür prebiyotik lif içerir.

Bal ve Akçaağaç Şurubu:Doğal tatlandırıcılar prebiyotik özelliklere sahip olabilir.

Sakatat:Organ etleri inülin içerebilir.

Buğday ve arpa:Beta-glukan adı verilen bir tür prebiyotik lif içerir.

Tatlı patates:İnülin bakımından zengindir ve doğal bir prebiyotik kaynağıdır.

2. Probiyotikler ve Doğal Kaynaklar:

Probiyotikler, sindirim sistemini düzenleyen canlı mikroorganizmaları içeren gıdalardır. Doğal olarak oluşan bazı probiyotik kaynakları şunlardır:

Yoğurt:Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus gibi bakteri kültürlerini içerir.

Lahana turşusu ve Fermente Sebzeler:Probiyotik bakteri içerir.

Miso ve Tempeh:Lactobacillus türlerini içeren fermente soya ürünleridir.

Bir çeşit yöresel Kore yemeği: Kore mutfağına ait fermente lahana ve sebzeleri içerir.

Natto:Fermente soya fasulyesi içerir, Bacillus subtilis bakterisi içerir.

Lâhana turşusu:Fermente lahana Lactobacillus bakterisi içerebilir.

3. Sindirim Sağlığını Destekleme Stratejileri:

Toleransın İzlenmesi:Herkesin sindirim sistemi farklıdır, bu nedenle prebiyotik içeren yeni bir gıdaya başlamadan önce küçük küçük başlamak ve vücut reaksiyonlarını izlemek önemlidir.

Çeşitlendirme:Çeşitli prebiyotik ve probiyotik kaynaklarının tüketilmesi sindirim sistemi sağlığını destekler.

Doğal Gıdalara Odaklanın:Fermente gıdalar ve doğal kaynaklardan elde edilen prebiyotikler ve probiyotikler sindirim sistemine daha iyi faydalar sağlayabilir.

Bu besinler sindirim sağlığını güçlendirebilir ancak sağlık durumunuza bağlı olarak herhangi bir takviyeyi kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Bağırsak sağlığını korumak genel refahımızın temelidir ve bu nedenle bu mikroorganizmalar ve besinlerle tutarlı bir beslenme stratejisi benimsemek değerlidir.

camelihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
--
Başa dön tuşu