Ekonomi

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500: Ocak ayı TÜFE Verilerine Odaklanma

Dow JonesEndüstriyel Ortalama, Nasdaq Kompozit ve S&P 500 Finansal piyasalar Ocak ayı Tüketici Fiyatları Endeksi raporunun yayınlanmasını beklerken endeks bu hafta gündemde. Bu enflasyon verisinin yatırımcıların ana odağı olması bekleniyor

S&P 500 geçen hafta %1,4 artışla 5000 seviyesinin üzerinde ilk haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Hisse senetleri, Fed yetkililerinin faiz oranlarında herhangi bir indirim düşünülmeden önce enflasyonun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan çok sayıda açıklamasıyla iyi bir şekilde başa çıktı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, piyasa iyimserlerinin hafta boyunca yaşanan kayıpları tersine çevirmeyi başarmasının ardından haftayı değişmeden tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi %2,3 artışla 16000 eşiğini aşarak yeni bir rekor seviyesine yaklaştı.

İlk baştaki iyimserliğe rağmen Mart ayında faiz indirimi ihtimali azaldı ve piyasa artık Mayıs ayından önce olası bir faiz indirimi beklemiyor. Ek olarak, Federal Reserve’ün tahminleri 2024’te hâlâ yalnızca üç faiz indirimine işaret ediyor.

Geçen haftanın ekonomik raporları farklı bir görünüm ortaya koydu. Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi’ndeki son güncellemeler ekonominin güçlü olduğuna işaret ederken, işsizlik sigortası başvuru bilgileri istihdam piyasasının yavaşlasa da güçlü olduğuna işaret ediyor.

Ayrıca tüketici kredilerindeki azalma borçlanma faaliyetlerinde de azalmaya işaret ediyor. Haftada ayrıca finansal piyasaların davranışını karmaşıklaştıran önemli kurumsal kar duyuruları da görüldü.

Gelecek hafta, değerli ekonomik bilgilerin açıklanması finansal piyasaları etkilemede muhtemelen çok değerli olacak. Yarın açıklanacak Ocak ayı Tüketici Fiyatları Endeksi bilgisi, Fed’in para politikası kararlarını büyük ölçüde etkileyebileceği ve dolayısıyla yatırımcıların ruh halini etkileyebileceği için merakla bekleniyor.

Bank of America ekonomistleri bir ön raporda şunları iddia ediyor: “Ocak ayı Tüketici Fiyatları Endeksi enflasyonla mücadelede devam eden ilerlemeyi yansıtacak. Genel ve çekirdek Tüketici Fiyatları Endeksi önceki aya göre sırasıyla %0,2 (%0,16 yuvarlak) ve %0 arttı. ” 0,3 (%0,29 yuvarlamasız) oranında artacağını tahmin ediyoruz. Bunun sonucunda yıllık enflasyon oranının yarım puan azalarak %2,9’a gerilemesi, çekirdek enflasyon oranının ise onda bir puan azalarak %3,8’e gerilemesi bekleniyor. Varsayımlarımız ayrı. Bu, düzeltilmemiş manşet endeks değerinin Aralık ayındaki 306.746’ya kıyasla 307.961 olacağını gösteriyor.”

Tüketici güveni, perakende satışlar ve konut piyasasına ilişkin güncellemelerin de ABD ekonomisinin durumu hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.

Kazanç sezonu devam ediyor

Geçtiğimiz Cuma itibarıyla S&P 500 şirketlerinin %67’si 2023 dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. FactSet bilgilerine göre bunların %75’i hisse başına kazanç tahminlerini aşarken, %65’i beklenenden yüksek gelir bildirdi.

RBC’den Lori Calvasina, kazanç ve gelir beklentilerini aşan şirketlerin yüzdesi arasındaki farkın dikkate değer olduğunu ancak benzeri görülmemiş olmadığını belirtiyor. S&P 500’ün 2023’ün dördüncü çeyreğine ilişkin kazanç artış oranı şu anda %2,9’dur.

FactSet analistleri, “Eğer bu çeyrek için nihai büyüme oranı %2,9 olursa, bu, endeksin üst üste ikinci çeyrek kazanç artışı olacaktır” diyor.

Ancak 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin tahminler S&P 500 şirketlerinin temkinli davrandığına işaret ediyor; Bunların 52’si negatif kâr öngörürken, 21’i olumlu görüşte. Değerleme açısından bakıldığında, S&P 500’ün 12 aylık ileri fiyat-kazanç oranı şu anda 20,3 olup, sırasıyla 18,9 ve 17,7 olan 5 yıllık ve 10 yıllık ortalamalara kıyasla yüksektir.

Bu hafta rapor veren önemli şirketler arasında Arista Networks, Coca-Cola, Shopify, Airbnb, Cisco Systems, Sony, Applied Materials, Deere, Stellantis ve diğerleri yer alıyor.

Analistler ABD hisse senetleri hakkında ne diyor?

Evercore ISI analistleri şunları söylüyor: “Sermaye yatırımına güçlü bir ilginin temelleri atılıyor; hem geniş hem de ayrıntılı ekonomik göstergelerde 2000 yılında görülen paralellikler. Bu momentum, yeni nesil yapay zeka, olumlu ekonomik koşullar, yükselişe geçen piyasa pozisyonları ve hisse senetlerindeki dalgalanmaların birleşiminden besleniyor.” “Yatırımlara dikkatli devam edin. Değerlemeler artmaya devam edebilir, ancak ivme odaklı piyasalar aniden sona erebilir. Olumlu ekonomik koşulların potansiyel sonu ve yüksek değerlemelerden beklenen düşük getiriler, riskin potansiyel getirilerden daha ağır basmasına neden olur.”

RBC’den Lori Calvasina, beklentilerin üzerinde kazanç bildiren küçük şirketlerin biraz düşük performans gösterdiğini gözlemliyor. Hisse başına kazanç konusunda fikir birliğine varamayanlar, normalden daha düşük performans gösteriyor ancak eğilim önceki çeyreğe göre daha kötü.

UBS analistleri şunları belirtiyor: “Pozitif kazanç sezonu, sağlam ekonomik büyüme, düşen enflasyon, Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürme çabası ve yapay zeka altyapısına yönelik güçlü talep tarafından desteklenen bir yeri güçlendiriyor. Bu, yıl sonu hedefimizi belirlememizi daha iyimser kılıyor. S&P 500 için 5300’de.” “Bu, bizim senaryomuza doğru gerçek bir eğilim gösteriyor. Ancak vadeli fiyat-kazanç oranının 20,5x’e yaklaşmasıyla, yatırımları artırmadan önce daha uygun giriş noktalarını beklemenizi öneririz.”

BTIG analistlerinin yorumu: “Piyasa momentumunda yüksek momentumlu hisselerin fiyatının düştüğü, düşük momentumlu hisselerin arttığı veya her ikisinin de olduğu bir dönüm noktasına yakın olabiliriz. Bu hafta yayınlanacak Tüketici Fiyat Endeksi raporu bu değişimi tetikleyebilir. Genel olarak ivmedeki bir değişiklik “Belirli yatırım stillerini veya faktörlerini etkiler, ancak aynı zamanda genel olarak düşük performans gösteren küçük şirketlere de fayda sağlayacaktır. Ayrıca bir çıkış yapmanın eşiğinde olan ve 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyelerini test eden orta ölçekli şirketlerle ilgili önceki yorumlarımızı da yineliyoruz.”

Morgan Stanley analistleri şunları vurguluyor: “Güçlü bir bilançonun ve operasyonel verimliliğin değeri yeniden odak noktasına geliyor. Hem temel hem de performans açısından güç gösteren yüksek kaliteli büyüme paylarına ilişkin olumlu görüşümüzü yineliyoruz.”

Bu makale yapay zekaya dayalı olarak üretilip tercüme edildi ve bir editör tarafından incelendi. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullara bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu