Ekonomi

ABD’de kısa vadeli enflasyon beklentileri Ocak’ta değişmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi Ocak ayı Tüketici Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı.

Yaklaşık 1300 hanenin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli ortalama enflasyon beklentisi Ocak ayında değişmeyerek yüzde 3 seviyesinde kaldı. Böylece kısa vadeli enflasyon beklentisi Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam etti.

Gelecek 3 yıllık dönemi kapsayan ortalama enflasyon beklentisi ise aynı dönemde yüzde 2,6’dan yüzde 2,4’e düşerek Mart 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. 5 yıllık dönemi kapsayan ortalama enflasyon beklentisi ise yüzde 2,5 seviyesinde sabit kaldı.

Hanehalkı harcamalarındaki artış beklentisi Ocak ayında yüzde 5 seviyesinde değişmezken, hanehalkı gelirindeki artış beklentisi 0,1 puan artarak yüzde 3,1’e yükseldi. Hem harcama hem de gelir beklentileri, salgın öncesi Şubat 2020 seviyesinin üzerindeydi.

Gıdada artış beklentisi yüzde 4,9

Bu dönemde maliyet artışına ilişkin beklentiler takip edilen tüm kalemler için azaldı. Maliyetlerde artış beklentisi benzinde yüzde 4,2, gıdada yüzde 4,9, kirada yüzde 6,4, üniversite eğitiminde yüzde 5,9 ve sağlıkta yüzde 8,6’ya geriledi.

Benzin fiyatlarında artış beklentisi Aralık 2022’den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, fiyat artış beklentisinde en düşük fiyatlar Mart 2020’den bu yana gıdada, Aralık 2020’den bu yana ise kirada görüldü.

ABD’de Ocak ayı enflasyonu yarın açıklanacak

Geçtiğimiz ay ABD’de Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Aralık 2023’te aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 3,4 artacağı açıklanmıştı. Geçtiğimiz hafta yapılan revizyonda Aralık ayında TÜFE’deki artış şu şekildeydi: yüzde 0,3’ten yüzde 0,2’ye düşürüldü.

Ülkede yarın açıklanacak Ocak ayı enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi aylık yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,9 olması yönünde.

siverek-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu