Yaşam

Vücudumuz Hakkında Öğrenince aklınızı başınızdan alacak 15 İlginç Gerçek

İnsan vücudunun birçok gizemi barındırdığı yadsınamaz bir gerçektir. Gelişen teknoloji sayesinde bu gizem yavaş yavaş çözülüyor. Bu içeriğimizde insan vücudu hakkında 15 farklı ve ufuk açıcı bilgiyi bir arada inceleyeceğiz. Haydi başlayalım! 🙂

Kaynak:https://bestlifeonline.com/crazy-body…

1. Sabahları geceleri olduğundan çok daha uzunuz!

Bu bir şehir efsanesi gibi görünebilir. Ancak aslında sabahları, gece yatmadan önceki halimizden biraz daha uzunuz. Bunun nedeni çoğunlukla gün içinde yaşadığımız gerginlik, telaş vb. nedenlere bağlanmıştır.

Günlük rutinlerimizi yaparken yaşadığımız baskı, omurgamızdaki kıkırdakları kısaltır. Uyumak bu gerginliği ve baskıyı üzerimizden alır ve doğal formumuza döneriz.

2. Terimiz aslında kokmaz!

Terin kendisi aslında rastgele bir kokuya sahip değildir. Bu koku, cildimizin vücudumuzdaki bir bakteri ile etkileşime girmesinden kaynaklanır.

Cildimizin bu bakterilerle etkileşime girmesi bir sorun olmadığı için endişelenmenize gerek yok. Bu bakteriler vücudumuzun terleyen kısmında oluşur ve yerleşir ve yok olurlar.

3. İskeletimiz her 10 yılda bir kendini yeniler.

İskelet sistemimizin hücreleri sürekli kendini yenileyen bir yapıda olduğu için her on yılda bir iskeletimiz yepyeni ve yepyenidir. Geleneksel olarak, bu sistem yaşlandıkça daha yavaş çalışır ve ne yazık ki bu yüzden kemikler geç yenilenir, zayıflar.

4. Hayatımız boyunca iki büyük havuzu dolduracak kadar tükürük ürettiğimizi biliyor muydunuz?

Yaklaşık olarak her insan yaşamı boyunca 20.000 litre tükürük üretir. Bu sayı iki büyük havuzu doldurmaya yeter.

Gücümüzün yüzde 50’si serçe parmağımızda!

Evet yanlış okumadınız. Küçük parmağımız zayıf gibi görünse de aslında elimizin gücü için çok değerli bir faktördür. Küçük parmak, başparmağın bir şeyleri tutmasına yardımcı olur ve diğer parmaklara güç verir.

6. Hız trenleri organlarımızı bir anda fırlatabilir!

Hız trenine binerken hepimiz yorgunluk hissine alışkınız. Aslında bu hissin kaynağı çok fazla adrenalin salgılanmasından kaynaklanmıyor. Uzmanlara göre hız trenleri iç organlarımızı yerinden oynatabiliyor.

7. Saçlarımız uyuyup uyumadığımızı biliyor!

2010 yılında Yamaguchi Üniversitesi’ndeki uzmanlar, hücre açısından zengin saç köklerimizin, her insanın uyku-uyanıklık döngüsünü ifade eden ‘saat genlerinden’ RNA içerdiğini keşfetti.

Böylece saçlarınız uyanık olup olmadığınızı her zaman bilecektir.

8. Duruşumuz ve oturmamız da hafızamızı etkiler!

Kötü oturma duruşları sadece sırtımızı incitmekle kalmaz, aynı zamanda hafızamızı da kötü etkiler. 2012 yılında Biofeedback dergisinde yer alan bir makaleye göre dik oturmak ve yukarı bakmak anılarımızı hatırlamamızı kolaylaştırıyor.

9. İnsanlar da parlar ama onları göremeyiz!

Birine iltifat etmek için parlıyorsunuz, sözler aslında mecazi anlamda kullanılsa da gerçek anlamda yanlış değil. Araştırmacılar, insan vücudunun ışığı yansıttığını keşfetti. Doğal olarak, bu ışık görebildiğimizden bin kat daha hafiftir. Bu onu görünmez yapar.

10. Büyük gözlere sahip olmak miyopluğa neden olabilir!

Evet, çoğumuzun oldukça hoş bulduğu iri gözler miyopiye neden olabilir. Uzak görüş olarak bilinen bu durum, ışığın retinaya düzgün ulaşmamasından kaynaklanır.

11. Mide asitleri bir jileti eritebilir!

Tabii ki jilet yiyip bunu denememeliyiz, haha. Meridia Huron Hastanesi’ndeki araştırmacılar, mide asidinin metal nesneler üzerindeki etkilerini test ettiler ve 24 saat içinde mide asidinin tıraş bıçaklarının ağırlığını yüzde 63 oranında azalttığını buldular.

12. Bağırsaklarımızın uzunluğu bizimkinin dört katıdır!

Uzmanlara göre ince bağırsağımız yaklaşık 550 cm uzunluğundadır ki bu ortalama bir insanın dört katı uzunluğundadır.

13. Kulak kiri aslında faydalı bir şeydir!

Kulağımızın kirlenmesini hiçbirimiz istemez ve temiz tutmaya özen gösteririz. Sanılanın aksine kulak kiri kulak sağlığı için oldukça faydalıdır. Uzmanlara göre kulak kiri, kulağa gelebilecek yabancı maddeleri ve tozu uzaklaştırarak kulağı korur.

14. İnsanların aslında altı duyusu vardır.

Bu garip bir durum gibi gelebilir ama ‘içgözlem’ denen başka bir duyumuz daha var.

15. Saçlarımız çevre için iyidir!

Evet, yine odak noktamız saçlarımız. Saç muhtemelen insan vücudundaki en garip şeylerden biridir. 2008 yılında Atmospheric Environment dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre saç, ozondaki kirli havayı emerek bize daha temiz bir hava bırakıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu