Ekonomi

Petrolde OPEC+ ve Çin primi

Petrol fiyatları, OPEC+ ve Çin’den gelen haberlerin etkisiyle yeni haftaya primli başladı.

Haftanın ilk işlem gününde ABD ham petrolü 81’i test ederken, Brent petrolü 87 doların üzerinde test yaptı.

OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortakları, petrol piyasalarında artan dalgalanma ve belirsizliklere üretimi sabit tutarak yanıt verdi.

Pazar günü sanal toplantıyla toplantıya gelen OPEC+ yetkilileri, bir önceki toplantıda ulaştığı günlük üretimi 2 milyon varil azaltma planını değiştirmedi.

Ekim ayında OPEC+ toplantısında günde 2 milyon varil kısma kararı alınmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan yönetimini Ukrayna’daki savaşında Rusya’nın temel direği olmakla suçladı.

OPEC+ Pazar günü yaptığı açıklamada, “Karar tamamen piyasa değerlendirmeleri temelinde alındı ​​ve geçmişe bakıldığında, piyasa katılımcıları tarafından küresel petrol piyasalarını istikrara kavuşturmak için gerekli ve doğru hareket tarzı olarak kabul edildi” dedi.

Bu ortamda Avrupa Birliği’nin Rus petrolüne yönelik yaptırımları bugün prestijle devreye giriyor. G-7 ülkeleri, son dakika kararıyla Rus petrolünün varil başına 60 dolar tavan fiyatında anlaştılar. Blok tarafından sağlanan hizmetlere – özellikle sigortaya – erişmek isteyen herkes bu bedeli veya daha azını ödemek zorunda kalacak. Aynısı Avrupa tankerleri, özellikle de devasa Yunan filosu için geçerli olacak.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, ülkesinin buna yanıt olarak “petrol üretimini biraz azaltabileceği” konusunda uyardı. UBS Group AG’ye göre AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla bazı petrol ithalatını yasaklayan bu kararı, ülkenin üretimine “Aralık ayında ve ılımlı” olarak yansıyacak. Petrol piyasalarının yakından izlediği bir diğer gelişme de Çin’in Şangay başta olmak üzere zorunlu Kovid-19 testi uygulamalarını gevşetmesi oldu. Bu gelişmeler ışığında petrol fiyatları yeni haftaya yükselişle başlıyor.

Tavan fiyatla ilgili olarak, RBC Capital Markets analistleri bir notta, “Planın Rus varillerinin Asya pazarlarına sorunsuz akışını sağlayıp sağlamadığı veya önemli bir aksama olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Rusya’nın hazır olduğuna dair herhangi bir açık işaret var. petrol ihracatının kısılması önümüzdeki günlerde fiyatları yukarı çekecektir.” olabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu