Ekonomi

G20 Liderler Zirvesi başladı

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende zirveye katılan liderleri tek tek karşıladı ve fotoğraf çektirdi.

Tören kapsamında aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu liderler “Liderler Alanı”nda bir araya geldi.

Törenin ardından liderler zirve oturumlarına katılmak üzere kongre merkezine girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek Dünya” temasıyla düzenlenen günün ilk oturumuna da katıldı.

G20 Liderler Zirvesi

Küresel ekonomik üretimin yüzde 85’ini, dünya ticaretinin yüzde 75’ini temsil eden ve dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin başkanları, bu yılki üç oturumlu toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları tartışacak.

Bu yıl ilk kez “dönem başkanlığı” heyecanını yaşayan Hindistan, zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital gibi konulara odaklanacak. kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar ve kadınların öncülüğünde kalkınma. öne çıkarılması bekleniyor.

Toplantıda sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması konusu da gündeme getirilecek.

Hindistan’ın bir yılı aşkın süredir G20 başkanlığı sırasında çok taraflı kuruluşların gelişmekte olan ülkelere daha fazla borcu, uluslararası borç yapısındaki reformlar, kripto para düzenlemeleri, jeopolitik belirsizliklerin güç ve gıda güvenliği üzerindeki etkisi gibi konular tartışılacak.

Putin, Xi ve Sanchez zirveye katılamayacak

Avrupa Birliği ve aralarında Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu 19 ülkeden oluşuyor. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer almasına rağmen G20’de yer almayan İspanya da bu yıl G20’ye konuk olarak davet edildi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in Kovid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle zirveye katılamayacağı bildirildi.

Ülke liderlerine birebir görüşme olanağı da sağlayan zirvede, katılımcı ülke cumhurbaşkanlarının Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel sorunları ele alması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu gündem çerçevesinde liderlerle görüşmesinin yanı sıra zirve marjında ​​katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla da temaslarda bulunması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Lideri Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kishida Fumio, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Güney Kore Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Pir Hasina Vecid, Arjantin Cumhurbaşkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Cumhurbaşkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese katılacak.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak; Çin’i Başbakan Li Jiang, Rusya’yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.

G20 için ağır güvenlik önlemleri

Yeni Delhi’de G20 vesilesiyle hava ve kara güvenliği tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Zirve için 50 binin üzerinde polisin görev yaptığı belirtilirken, Hindistan Ulusal Güvenlik Görevlisinin güvenliği sağlamak için polis gücüne takviye yaptığı bildirildi.

Zirvenin yapılacağı bölgedeki birçok cadde, sokak ve iş yeri 11 Eylül tarihine kadar kapatıldı. Ayrıca zirve sonuna kadar bazı bölgelerde seyahat kısıtlaması uygulanacak.

Tedbirlerin yanı sıra cadde ve sokaklarda trafik akışını sağlamaya çalışan polisin, toplantı alanına giden güzergah üzerinde bazı yolları bariyerlerle kapattığı görüldü.

Yeni Delhi’de sokaklar, kaldırımlar ve reklam panoları tepeye “G20” yazısı süslendi, kavşaklara G20 üyesi ülkelerin bayrakları asıldı. Şehir genelinde yolcu taşıyan birçok çekçek ve taksi de G20 etiketleriyle donatılmıştır.

Zirve, ulusal ve uluslararası birçok medya kuruluşu tarafından yakından takip ediliyor. Basın mensupları, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki basın merkezinde gelişmeleri izleyicilerine ve okuyucularına en üst düzeyde aktarıyor.

habermuratpasa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu