Haber

Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugayı Doğal Afetlerde Arama Kurtarma Köpekleri Aktif Rol Aldı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İnsani Yardım Tugayı Doğal Afetler Arama Kurtarma (DAK) Taburu bünyesindeki arama kurtarma köpekleri, ülke genelindeki doğal afetlerde aktif rol alıyor.

Taburdaki arama kurtarma köpekleri, özellikle 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde çok sayıda kişinin enkaz altından sağ olarak çıkarılmasına yardımcı oldu.

DAK Taburu’na görevlendirilen köpekler, temel eğitimlerini Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda tamamladıktan sonra burada da özel eğitimden geçiyor.

DAK Taburu Veteriner Hekimi Üsteğmen Ahmet Akpınar, taburdaki arama kurtarma köpekleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Taburda 8 arama kurtarma köpeği ekibinin bulunduğunu belirten Akpınar, genel nüfusun 19 arama kurtarma köpeği ekibinden oluştuğunu söyledi.

Akpınar, DAK Taburu’ndaki arama kurtarma köpeklerinin cinsleri, özellikleri ve eğitim süreçleriyle ilgili şunları kaydetti:

“19 arama kurtarma köpeğimizin 15’i Belçika Malinoios, 4’ü Labrador’dur. Öncelikle temel temel eğitimimiz Bursa Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda gerçekleştirilmektedir. Eğitim süreci 6 ay sosyalleşme, 1 ay sosyalizasyondan oluşmaktadır. Temel itaat ve 6 ay uzmanlık eğitimi. 13 ay gibi bir sürede gerçekleştiriliyor.”

WAC Taburu’ndaki eğitimlerin kuvvet ve kondisyon kursu ile kuvvet ve cesaret kursunda gerçekleştirildiğini anlatan Akpınar, bunu enkaz arama eğitimi ve havlama kutusu eğitiminin takip ettiğini söyledi.

Belçika Malinoios köpeklerinin diğer köpeklere göre arama isteğinin daha yüksek, yükseklik kaygısının ise daha az olduğunu belirten Akpınar, “Dayanıklılıkları ve zekaları diğer köpeklere göre üstün olduğu için bu köpekleri tercih ediyoruz.” söz konusu.

Taburda görevli arama kurtarma köpeklerinin başarı oranının yüzde 95’in üzerinde olduğunu belirten Akpınar, “Askeri köpeklerimiz 200 metrelik alanda yüzde 95 oranında her türlü canlı kurbanı bulma imkan ve kabiliyetine sahip. Aramalar, 10 metre derinlikteki enkaz aramaları ve 2 metre derinlikteki çığ aramaları.” dedi.

DAK Taburu’ndaki köpek ekiplerinin, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezde yaşanan depremlerde büyük başarı elde ettiğini belirten Akpınar, “31 mağduru canlı tespit ederek ekiplerimize büyük yardım sağladılar.” Bu kelimeyi kullandı.

Akpınar, her türlü arazi ve hava koşulunda çalışmaya hazır olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Normalde Bursa Askeri Veteriner Okulu’nun düzenlediği eğitimleri kendi bünyemizde uyguluyorduk. Ancak depremden sonra AFAD ile koordineli çalışmaya başladık. Akreditasyon sınavları var. Köpeklerimizin akredite olması için uygun eğitimi veriyoruz. Bununla ilgili olarak 2022’de “2023 yılında 2 köpeğimiz, 2023 yılında ise 4 köpeğimiz akreditasyon testlerini tamamladı.”

Köpeklerin deprem, çığ, sel, heyelan, erozyon gibi her türlü doğal afette görev yapma yeteneğine sahip olduklarını vurgulayan Akpınar, verilen eğitimlerle her zaman hazır olduklarını söyledi.

“Sıla”, 6 Şubat depreminde 12 depremzedenin sağ olarak çıkarılmasını sağladı

DAK Taburu’nda görev yapan köpeklerden biri de, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde aktif rol alan “Sıla” oldu.

Sıla ile birlikte Malatya’da görev yapan DAK Taburu Veteriner Uzman Çavuş Samet Çekim, “6 Şubat depreminde Malatya’da köpeğimle birlikte çalıştım. Bu süre zarfında enkaz altında yaptığımız aramalarda tespit ettik. Köpeğimle birlikte 12 canlı.” dedi.

Malatya’da arama kurtarma çalışmaları sırasında depremde çöken bir binanın enkazı altında kalan 14 yaşındaki çocuğa “Sıla” sayesinde ulaşıldığını belirten Çekim, ” Çabalarımız sayesinde çocuğun canlı çıkmasını sağladık.” söz konusu.

Depremin ilk günü bölgeye ulaştıklarını anlatan Çekim, Sıla ile 10 gün boyunca canlı görüşmeye devam ettiklerini kaydetti.

Her gün farklı enkazda farklı mağdurlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten Çekim, “İnsanların yakınlarını kurtarmak güzel bir şey. Köpeği bulduğunu öğrenince gelip görmek istediler. İnsanlar ‘Kim’ diye merak etti. akrabalarımızı kurtaran köpek mi?’ ve bu şekilde geri bildirim aldım.” İfadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu