Haber

Çin Dışişleri Bakanlığı’nda gizemli değişiklik

Bir aydır ortalıkta görünmeyen Çin Dışişleri Bakanı China Gang görevden alındı ​​ve yerine amiri Wang Yi getirildi. Görev değişikliğinin nedeni ve Çin Çetesi’nin nerede olduğu hakkında herhangi bir bilgi verilmemesi dikkat çekti.

2013-2022 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Wang Yi, Ocak ayında Dışişleri Bakanı’ndan daha üst düzey bir görev olan Çin’deki Komünist Parti Merkez Komitesi Dışişleri Komitesi Başkanlığı görevine terfi etti. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan geçen hafta yapılan açıklamada Wang’ın 24-25 Temmuz’da Güney Afrika’da yapılacak BRICS ülkeleri toplantısının ardından Nijerya, Kenya ve Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi.


Wang YiPhoto: resim ittifakı/dpa

Görevden alınan 57 yaşındaki Çin Çetesi, Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevler üstlendikten sonra mesleğinde hızlı bir yükselişle geçen yıl Aralık ayında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği ve ardından Dışişleri Bakanı olarak atanmıştı. Çin’in hızlı yükselişinin Başkan Xi Jinping’e yakın isimlerin ortasında olduğu belirtildi.

25 Haziran’dan sonra kayboldu

Çin’in en genç dışişleri bakanı olarak atandığında, siyasi analistler asıl görevinin ABD ile ilişkileri istikrara kavuşturmak olduğunu değerlendirdiler. 18 Haziran’da ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile Çin Çetesi arasında beş buçuk saatlik bir toplantı ve akşam yemeğinden sonra, her iki taraf da görüşmeleri “samimi ve yapıcı” olarak nitelendirdi. 25 Haziran’da Pekin’de Sri Lankalı, Rus ve Vietnamlı yetkililerle görüşmelerde bulunan Dışişleri Bakanı, o zamandan beri görülmedi.

China Gang’ın Temmuz ayında Endonezya’da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısına “sağlık nedenleriyle” katılmadığı ancak başka bir bilgi verilmediği duyurusu çeşitli spekülasyonlara yol açtı. Wang Yi, ASEAN toplantısına Çin yerine katılarak aralarında ABD ve Rusya dışişleri bakanları Antony Blinken ve Sergey Lavrov’un da bulunduğu üst düzey isimlerle görüşmelerde bulundu.

rtr,AFP / İngiltere,ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu