Haber

BAKAN NEBATİ AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ ZİYARET ETTİ, İŞÇİLERLE İFTAR VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali’nin çalışanları ile iftar yemeğinde bir araya geldi. Bakan Nebati, görüşme öncesi santrali ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

AK Parti’den Mersin 1’inci milletvekili adayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nde işçilerle iftar programında gündeme geldi. seçim çalışması. Bakan Nebati, santralde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. İftar programı öncesi bir konuşma yapan Bakan Nabati, “Yüzyılın felaketi olarak dünya basınında yankı bulan depremler, 14 milyon insanımızı doğrudan, 85 milyon insanımızı da dolaylı olarak etkiledi. Bu mübarek günlerde tüm deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve 85 milyon kişiye bir kez daha başsağlığı ve sabırlar diliyorum. AK Parti Hükümeti olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ilk günden beri milletimizin yanındayız ve depremin olumsuz sonuçlarını telafi etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Allah’ın izniyle en kısa sürede şehirlerimizi en güzel şekilde yeniden ayağa kaldıracağız. Son 3 yılda tedarik zincirlerinde yaşanan kırılganlıklar, ekonominin bölgeselleşmesi ve kendi kendine yeterli olması kavramlarını ön plana çıkarmıştır. dedi.

‘ENERJİ İHTİYACIMIZ DAHA ARTIYOR’

Enerji kaynaklarının değerine vurgu yapan Bakan Nabati, şunları söyledi:

Başta iktidar olmak üzere dışa bağımlılığın azaltılması tüm ülkelerin öncelikli politika alanlarının ortasında yerini almıştır. İktidarda tam bağımsızlığa kavuşmak için de büyük çaba sarf etmeye devam ediyoruz. Yenilenebilir kaynaklardan madenciliğe, doğalgazdan elektrik altyapısına kadar birçok alanda güçlü adımlar atmaya devam edeceğiz. Hepinizin bildiği gibi bu güçlü adımlardan biri de 2020 yılında Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gaz rezervi. Son dönemde doğalgaz kuyularının vanalarını açarak deniz altından ana iletim hattına doğal gaz vermeye başladık. Yarın inşallah 170 kilometrelik deniz açılımından Karadeniz gazının ülkemize getirildiğine hep birlikte şahit olacağız. Üretim gücümüz, istihdamımız ve ihracatımız artarken doğal olarak enerji ihtiyacımız da artıyor. Bu durum, Karadeniz doğalgaz keşfinin ülkemiz ve ekonomimiz için ne kadar değerli olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Öte yandan yenilenebilir enerji başta olmak üzere büyük enerji yatırımlarımızla bu alanda en büyük atılımları gerçekleştiren ülkelerden biri konumundayız. Göreve geldiğimizden bu yana Elektrik Meclisi gücümüzü 2 kattan fazla artırdık. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı meclis gücünün toplam yetki devri içindeki payını yüzde 38,6’dan yüzde 54,6’ya çıkardık. Güneşten suya, rüzgardan jeotermal kaynaklara kadar enerji üretebilen tüm yenilenebilir fırsatlardan ülkemizin yararlanabilmesi için gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde bu büyük adımların meyvelerini daha net bir şekilde almaya devam edeceğiz.

Akkuyu Nükleer Santrali’nden ilk elektrik üretiminin 2024 yılında yapılmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Nebati, şunları söyledi:

“Akkuyu Nükleer Santralimiz, çağımızın en modern reaktörlerine ve toplam kurulu gücü 4.800 MegaWatt olan 4 adet güç ünitesine sahip ülkemizin ilk nükleer santralidir. 27 Nisan 2023 tarihinde ilk nükleer yakıtın Santrale gelmesi ile tesisimiz ‘nükleer tesis statüsü’ kazanacaktır. Santralin ilk ünitesi 2023 yılında, diğer 3 türbini ise birer yıl arayla 2026 yılına kadar devreye alınacak. Akkuyu Nükleer Santrali’nden ilk elektrik üretimini 2024 yılında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Santralden yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve ülkemizin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’u bu dev tesisten karşılanacak. Akkuyu santrali bugün tam kapasite çalışsaydı, İstanbul’un tüm elektrik ihtiyacının yüzde 90’ı tek başına buradan karşılanırdı. Nükleer enerjinin elektrik enerjisi üretim portföyümüze dahil edilmesi, ithal enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltacak ve kaynak çeşitliliğimizi artıracaktır. Karadeniz Doğal Gaz ve Akkuyu Nükleer Santralimizin tam kapasite ile devreye alınması, ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda bir mihenk taşı olacak! Ülkemizin ilk nükleer santralinde görev alma fırsatı bulan siz değerli kardeşlerimiz aslında tarihe birinci elden tanıklık ediyorsunuz. Bu projenin en önemli unsuru olan sizler, Türk Asrını emekle inşa eden uç beyinler gibisiniz.

Konuşmaların ardından iftar programına geçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu