Haber

Almanya depremzedelere 5 gün içinde vize verecek

Alman hükümetinin Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedelere vize işlemlerini kolaylaştırma planlarına ilişkin detaylar netleşti.

Federal Meclis İnsan Hakları ve İnsani Yardım Komisyonu’nda açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, depremzedelerin olabildiğince hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde vize alabilmeleri için çaba sarf edildiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamasına göre, gerekli belgeleri hazırlayan depremzedeler beş gün içinde Türkiye genelinde vize başvurusunda bulunabilecek ve vize alabilecek.

Vize sürecini hızlandırmak için Ankara ve İstanbul’daki diplomatik temsilciliklere ek personel tahsis edildiğini ifade eden yetkili, vize talebinin ne kadar büyük olacağını şu anda tahmin etmenin mümkün olmadığını söyledi. Vize başvurularında artış beklediklerini kaydeden yetkili, bir “göç dalgasından” bahsetmenin mümkün olmadığını belirtti.

Hangi belgelere ihtiyaç var?

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Almanya’ya vize başvurusu yapmak isteyen depremzedelerin ibraz etmesi gereken belgeler şöyle: Vize başvuru formu, Geçerli (veya geçici) Türk pasaportu, seyahat sağlık sigortası, Biyometrik Fotoğraf,
1. veya 2. derece yakınlardan alınan taahhütnamenin aslı, davet edenin nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi ve varsa ikamet tezkeresi fotokopisi afet anında deprem bölgesinde ikamet ediyor olması), “Tam Eksiksiz Nüfus Kayıt Örneği” (akrabalık göstermeli), küçükler için durumun aciliyetini anlatan kısa yazılı beyan: Anne ve babanın imzası/noter tasdikli muvafakatı veya belgesi velayetin bir ebeveynde olduğunu gösteren veya geçici velayet belgesi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk hükümetinin pasaportu olmayan depremzedelere hızlı bir şekilde pasaport verileceği sözünü verdiği belirtilirken, Türkiye’nin pasaport zorunluluğuna bir istisna uygulamadığı belirtildi.

Danışma sınırı oluşturuldu

Dışişleri Bakanlığı, vize başvurusu yapmak isteyen depremzedeler için danışma hattı kurulduğunu duyurdu.

Türkiye’deki Almanya Başkonsolosluğu’nun verdiği bilgiye göre vize ücretsiz olarak verilecek ancak başvuru sırasında kabul merkezi tarafından bir hizmet bedeli tahsil edilecek.

Almanya Başkonsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, “Başvuru için ön koşul, Türk pasaportuna sahip olmak ve belgeleri eksiksiz olarak sunmaktır. Başvurular, başvuru kabul merkezlerine şahsen ve eksiksiz olarak, önceden randevu alınmaksızın yapılabilecektir. yetkili servis sağlayıcı iDATA (diplomatik temsilcilikler değil)” ifadelerine yer verildi.

Federal İçişleri Bakanlığı’ndan hafta sonu yapılan açıklamada, Almanya’da akrabası olan depremzedelerin yakınlarına gelebilmeleri için vize işlemlerinin kolaylaştırılacağı belirtilirken, 3 aylık vize verilmesi planlanıyor. Başvuran depremzedelere vize.

KNA,DW/BO,BK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu