Ekonomi

12. Kalkınma Planı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri başladı

Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla 12. Kalkınma Planı’nı görüşmek üzere toplandı.

Muş, imar planlarının TBMM’de görüşülmesi usullerinin kanunla belirlendiğini belirterek, Yılmaz’ın geçen hafta Kalkınma Planını Komisyona sunduğunu, ardından ara verdiklerini hatırlattı.

Planın ilk kısmının bugün, ikinci kısmının ise yarın görüşüleceğini belirten Muş, komite üyelerinin önerileri varsa bunların meclise iletilmesi gerektiğini söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Kalkınma Planı’nın Türkiye ekonomisine yönelik uzun vadeli hedefler içerdiğini belirterek, ilgili belgelerin kendilerine iletilmesini talep etti.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, 12. Kalkınma Planı’nda da uzun vadeli bir perspektifin ortaya konulduğunu ve bunun 2053 perspektifi olduğunu söyledi.

Bu konuda ilk kez ayrıntılı bir yaklaşımın ortaya konulduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Size dağıttığımız belge dışında ayrı bir belge yok. Bildiğiniz gibi uzun vadeli perspektifler ve çok detaylı belgeler söz konusu değil. Bunlar daha çok geleceğe yönelik yol gösterici ve aydınlatıcı belgeler. Bunlar daha çok “Birçok dünyadaki küresel eğilimler dikkate alınarak bir çerçeve çiziliyor, çok makro hedefler ve iddialar ortaya atılıyor. Bu çerçevede bir hazırlık yapıldı ve mevcut belgeye dahil edildi.” dedi.

CHP’li Türeli, 2053 hedeflerinin inandırıcılığının sağlanması için temel varsayımları ve bunların ne zaman gerçekleşeceği konusunda bilgi verilmesi gerektiğini belirtirken, Cevdet Yılmaz da bunun arkasında bazı model çalışmaları yapıldığını ancak bunun gerçeğe dönüştürülmediğini ifade etti. bir belge. Yılmaz şunları söyledi:

“Strateji ve Bütçe Başkanlığımız elbette bazı varsayımlarla, büyüme tahminleriyle, dünyanın ve Türkiye’nin büyümesine ilişkin varsayımlarla, teknik analizlerle bazı sonuçlara ulaştı. Çok uzun vadeli tahminler yapılırken, bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Çok detaya inelim. Bu rakamların arkasında erken dönemlerde daha hızlı büyüme sağlanıyor.” “Büyüme olgunlaştıkça gelişmiş ülkelerde olduğu gibi büyüme hızının biraz daha yavaşlayacağı yönünde bir varsayım var.”

Komisyonda milletvekilleri plana ilişkin eleştiri ve değerlendirmelerini dile getiriyor.

haber-celikhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu