Haber

MİT tırlarının durdurulmasını organize eden 6 FETÖ’cüye daha hapis cezası verildi

Adana ve Hatay’da MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını organize eden Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) “sivil imamı” 9 sanıktan 6’sı 8 yıl 9 aydan 18 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Akıncı Hava Üssü’nden FETÖ’nün darbe girişimine önderlik eden sanıklardan örgütün “jandarma imamı” Nurettin Oruç ile diğer sanıklar Halil Alp ve Yasin Yalçınkaya katıldı. ve Cezaevinden Peyzaj Bilgi Sistemi (SEGBİS) alınmıştır. Diğer sanıkların katılmadığı duruşmaya avukatlar katıldı.

Cumhuriyet savcısı, temel görüşünde, toplanan delillere ve belgenin tamamına göre sanık Berkant Aydın’ı “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, sanıklar Abdurrahman Özdemir, Arif Danacı ve Nurettin Oruç “devletin güvenliği ile iç ve dış siyasi çıkarları açısından gizli” idi. Sanıklar Kaan Kürşat Karaahmetoğlu ve Halil Alp, “Devletin güvenliği veya iç ve dış siyasi çıkarlar açısından doğası gereği gizli kalması gereken bilgileri temin etmek” suçundan 18 yıla kadar suçlu bulundu. Danacı ve Karaahmetoğlu’nun “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15’er yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı, mütalaasında sanıklardan Hasan Ülker’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırılmasını, sanıklar Soner Yıldırım ve Yasin Yalçınkaya’nın ise şu gerekçelerle davanın düşürülmesini talep etti: bir “tekrarlanan duruşma” vardı.

Nurettin Oruç savunmasında suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Hakkımda ‘Diyarbakır’dan MİT tırlarının durdurulmasını organize ettiği’ iddiası asılsızdır. Gizli tanığın beyanlarını kabul etmiyorum. MİT tırlarının durdurulması için karar kurulu üyeliği yapmadım. Gizli örgüt toplantısına katılmadım. Görüşü kabul etmiyorum. Beraatimi talep ediyorum.” sözünü kullandı.

Diğer sanıklar da FETÖ üyesi olmadıklarını, Adana ve Hatay’da MİT tırlarının durdurulup aranmasını organize etmediklerini ileri sürerek beraat talebinde bulundular.

Sanıklardan 6’sı tutuklandı

Mahkeme heyeti, Nurettin Oruç’u “devletin güvenliği ve siyasi çıkarlarına ilişkin bilgi vermek” suçundan 8 yılı “silahlı terör örgütü” suçundan 10 yıl olmak üzere toplam 18 yıl hapis cezasına çarptırdı. devletin yararları” “Devlet mensubu olma” hatasından 10 yıl 6 ay, “Devletin güvenliği ve siyasi çıkarları hakkında bilgi verme” hatasından 6 yıl, toplam 16 yıl 6 ay, “devletin güvenliği ve siyasi çıkarları hakkında bilgi verme” hatası. “Devletin güvenliğine ve siyasi çıkarlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçundan 10 yıl 10 ay olmak üzere 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Heyet, Berkant Aydın’ı “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl 6 ay, Hasan Ülker ve Arif Danacı’ya 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sanık Kaan Kürşat Karaahmetoğlu, kabahatleri işlediğinin belli olmadığı gerekçesiyle beraat ederken, sanıklar Soner Yıldırım ve Yasin Yalçınkaya’nın davası “tekrar yargılama” olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Mahkeme, sanık Berkant Aydın’ın tutuklanmasına da karar verdi.

MİT tırlarının durdurulması ve dava

MİT TIR’ları 1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da, 19 Ocak 2014’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde durduruldu.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin geçen yıl karar verdiği davada 50 sanıktan 27’sine MİT tırlarının durdurulmasını organize ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15 gün arasında değişen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verildi. Firari sanıklar ile bir suçtan diğer mahkemede yargılanıp hüküm giyen sanıkların belgeleri ayrıldı.

FETÖ’nün “jandarma imamı” Nurettin Oruç’un da aralarında bulunduğu 3’ü başka suçlardan tutuklu 9’u firari 18 sanık hakkında, Adana ve Hatay’da MİT tırlarının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi. Mahkeme heyeti, dosyayı görevsizlik kararı vererek Adana Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Duruşmanın ilk celsesinde mahkeme heyeti, firari sanıklar Ahmet Numan A, Ali Ç, Ali S, Cemil Y, Feyzullah G, Hasan Hüseyin K, Hüseyin C, Mustafa İ. ve Uğur A’nın evrakı ayrılma kararı almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu