Haber

Ampute Filistinliler Gazze Maratonunda Eşit Haklar İstiyor

Her yıl 3 Aralık’a denk gelen Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Perşembe günü Gazze Şeridi’nde bir maratona yaklaşık 30 ampüte Filistinli katıldı.

Yaşları 16 ile 45 arasında değişen katılımcılar, İslami Direniş Hareketi (Hamas) tarafından yönetilen Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nusayrat mülteci kampında koltuk değnekleriyle sokaklarda koştu.

Sivil toplum kuruluşu Rehabilitasyon ve Toplum Eğitimi Derneği (RSTA) Direktörü Kamal Abu Shawish, etkinliğin RSTA tarafından “toplumun marjinalize edilmiş insanlarının haklarına” dikkat çekmek için düzenlendiğini söyledi.

SES 1 (Arapça): KAMAL ABU SHAWISH, RSTA Direktörü

“Maraton, anavatanları için vücutlarının bir kısmını feda eden ama hala hayatta olan ampute Filistinlilerin Gazze’deki maratona katıldıklarını ve eşit haklar için çağrıda bulunduklarını dünyaya duyurmak için düzenlendi. Yaralı Filistinliler, sahip olduklarını dünyaya kanıtlamak istiyor. engellerine rağmen hayatlarına normal bir şekilde devam edebilmeleri.”

Bu vesileyle RSTA, yerel makamlar da dahil olmak üzere daha fazla insanı engellilerin topluma entegrasyonunun bir dayanağı olmaya çağırmak için bu konuyu her yıl yeniden canlandırmaya karar verdi.

2012’de İsrail’in düzenlediği askeri baskınlarda evinin vurulması sonucu sağ bacağını kaybeden Gazzeli Samir Ahmed, yarışa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SES 2 (Arapça): SAMIR AHMED, Gazze’de yaşayan maraton katılımcısı

“Engellerimize rağmen yaşamakta ısrar ettiğimizi tüm dünyaya kanıtlamak için bu maratona katıldım. Herkes, mağdurun engelinden dolayı umutsuzluğa düşebileceğine inanıyor ama biz hayatımızı olumsuz etkileyecek hiçbir şeyin olmadığını söylemek istiyoruz.” Aksine normal yaşamakta ve haklarımızı tam olarak almakta ısrarcıyız.”

Ahmed, birçok engellinin eğitim sertifikasına sahip olduğunu ve geçimini sağlamak için çalışabileceğini, bunun da maddi yardım beklemek yerine ailelerini ayakta tutmalarına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Gazze’den bildiriyor.(XHTV)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu