Yaşam

500 Gün Mağarada Tek Başına Yaşayan Kadın

Çoğumuz için saatin olmadığı bir ortamda zaman algısı, güneşin doğuşu ve batışı ile devam eder. Peki, Güneş’i de ortadan kaldırarak zamanı hiçbir şekilde varsayamayacağınız bir ortama atılsanız ne hissedersiniz?

Hatta bu soruyu cevaplamak için Mayıs 2021’de 40 günlük bir deney yapıldı. 15 katılımcı mağarada 40 gün boyunca saatsiz ve gün ışığı olmadan yaşadı. bugün 40 gün neredeyse 12 kat daha uzun süreKendini bu deneye adamış bir hanımefendiyle karşınızdayız.

Flamini’nin 500 gün sonra mağaradan çıkışı

İspanyol atlet Beatriz Flamini, tam 500 gün boyunca Tek başına bir mağaraya bırakıldı. İzolasyonun aşırı uçlarının bir insan için nasıl hissettirdiğini göstermek için deneyimlerini not aldı. Sonuçlar insanların zaman algısını şaşırtan detayları ortaya çıkardı.

En büyük detay aslında mağaradan ilk çıktığında kendini gösterdi. 12 Eylül’de mağaradan çıkan Flamini, erken çıkarıldığını düşündü. Yaşadıklarını gazetecilere anlatan Flamini, sadece 160-170 gününüz kaldığını düşünüyorsunuz. paylaştı. Ama 500 günün tamamını doldurmuştu.

Zaman duygusunu tamamen kaybetmişti. Tamam da niye?

Flamini mağarada kaldığı süre boyunca kendi elleriyle yaşamını sürdürmüştür. İstediği zaman yer, istediği zaman uyur, istediği zaman resim çizer… Peki zaman duygusunu nasıl kaybetti?

Zamanın ilerleyişini algılamada rol oynayan faktörler sadece güneşin doğuşu ve batışı ile sınırlı değildir. Hissettiğimiz duygular ve etrafımızdaki değişimlerAynı zamanda büyük ölçüde zaman algımıza da bağlıdır.

sen de yaşıyorsun hatıralar ve bu anıların ne kadar uzun bir süreyi kapsadığı, kendi biyolojinizde bir zaman algısının temelini oluşturur. Bir olayın ‘x’ zaman periyodu süreceğini biliyoruz ve etrafımızdaki her faktörle bu zamanın tutarlılığını sürekli değiştirebiliyoruz.

Kimseyle konuşmadığınız, canınız ne zaman isterse onu yaptığınız, gündemi takip etmediğiniz, ‘bugün şunu yapacağım’ demediğiniz bir ortamda kalırsanız beyniniz kavramı unutmaya başlar. zamanın.

Peki Flamini bu deneyi neden yaptı?

50 yaşındaki Flamini, insan zihninin ve bedeninin bu kadar çok yalnızlıkla nasıl başa çıktığı hakkında daha fazla şey öğrenmeyi dört gözle bekliyor. bilim dünyasına katkıda bulunmak aranan. Elbette bu deneyi tek başına yapmadı.

Flamini, deney boyunca Almaria, Granada ve Murcia Üniversitelerinden bilim adamları tarafından takip edildi. Orta sıra onunla temasa geçti. Flamini’nin notları şu an paylaşılmamış.

karahalli-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu