Haber

prof. Dr. Naci Görür Erzincan-Bingöl fayı için uyardı: Yakında kırılacak

Jeolog ve Bilimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Madem bu ülkede sonsuza kadar yaşayacaksak depreme dayanıklı şehirleri nasıl yaparız onu konuşalım. Kendimi adadığım nokta bu” dedi. Görür, Erzincan-Bingöl ortasındaki fay hattındaki riske de dikkat çekti.

Fatih Altaylı’nın Bire Bir programında soruları yanıtlayan Prof. Görür’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘BU ÜLKEYİ DEPREM DAYANIKLI HALE GETİREBİLİRİZ’

“Gerçekten bu olayları sindiremiyoruz. Bunun bir doğal afet olduğunu söylemek pek mümkün değil. Çok az can ve mal kaybıyla bu afet önlenebilirdi.

‘KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREM BEKLİYORDUK’

Ülkemizde yer bilimleri topluluğu hem sismologlar, hem jeologlar hem de yer bilimcilerdir. Araştırmaya katılanlar. Literatürü takip eden insanlarımızın üzerinde uzlaştığı bir konuydu. Bizim için geldiğini haykıran Maraş depremiydi. Nedeni 6.8, Elazığ depremi ilk kez olduğu zamandı. İlk kez kendi medyamda ve çıktığım televizyonlarda ‘Doğu Anadolu fayı uyandı’ diye tweet attım. Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova’da birleşir. Her iki fay da doğrultu atımlı karakterdedir. Birbirlerine sürtünerek hareket ederler. Elazığ fayı uyandı, dikkatli olmamız lazım dedim. Bir anlamda Elazığ fayının kardeşi olan Kuzey Anadolu Fayı, Marmara hariç tüm gücünü 20. yüzyılda boşaltmıştır. Jeolojik dönemlerde, tarihsel dönemlerde zincirleme sarsıntılar ürettiğini biliyoruz. Doğu Anadolu Fayı korkum var dedim. Karlıova’dan başlayıp Akdeniz’e gidecek dedim. Dikkatli olalım dedim çünkü Doğu Anadolu’yu sallar ve gücünü tüketir. Elazığ depremi gücünü Maraş tarafına, Erkenek’e, Hatay tarafına aktarmış olabilir. Mevcut birikmiş enerjiyi arttırmış olabilir. Sarsıntıya neden olabilir dedim. Ben bu uyarıyı ilk olarak 2020 yılında yaptım. Her gün, her ay mümkün oldukça dedim. Bu ülkede 4 ve üzeri depremsiz gün geçmiyor. Maraş’ta depremi bekliyorduk. Çok karmaşık düşünüp bilim insanı pozlarına girmeye gerek yok. Doğrultu atımlı faylar enerjilerini boşaltırken, doğruluk gücünün yüzde 20’sini kenara gönderirler. Oradaki son sarsıntı 1514’tü. Aradan uzun yıllar geçti. Güç birikti ve ‘kırıldım, kırılacağım’ noktasına geldi. Bu işin mucizesi.

‘ÜÇ TABAKIN BULUŞTUĞU KAHRAMANMARAŞ’

Karlıova’dan Doğu Anadolu Fayı Maraş’a ulaşır. Türkiye’deki yer bilimleri camiasının farklı görüşleri var. Celal Şengör ve ben aynı şeyi düşünüyoruz ama farklı düşünen arkadaşlarımız var. Doğu Anadolu Fayı’nı Hatay’a götürdüğü varsayımı da var. Ölüdeniz fayı ve Hatay derecesi Doğu Anadolu Fayı olarak devam etmektedir. Bu faylar levha sınırı faylarıdır. Ölüdeniz Fayı, Afrika ile Arap levhası arasındaki sınırdır. Ölüdeniz Fayı, Afrika ve Arabistan’ın batıdan sınırıdır. Kuzey sınırı da bu bindirme fayıdır. Kahramanmaraş’ta Anadolu, Arap ve Afrika levhalarının buluştuğu bir yer var.

‘BU YAKINDA KIRILACAK’

Doğu Anadolu Bölgesi’nde depremlerin her zaman görülebildiğini belirten Prof. kuzey Anadolu fayı. En son 1790’lardaydı. Burası birazdan kırılır. Tarih vermek doğru değil. Ama fazla beklemeyiz diye düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)

dortyolhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu