Ekonomi

Türkiye, İMSAD Dış Ticaret Endeksi verilerini açıkladı

ANKARA (İGFA) – Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi Temmuz 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre dış ticaret temmuz ayında geriledi.

Piyasalardaki yavaşlamanın etkisiyle inşaat malzemesi sektörü ihracatı temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 5,2 azalarak 2,33 milyar dolara ulaştı.

Söz konusu dönemde Türk Lirasında yaşanan düzeltme ve ekonominin rasyonel bir yere dönmesi Temmuz ayında dış ticarete olumlu yansımadı.

İnşaat malzemesi ihracatı yıllık 30,21 milyar dolar oldu

2023 yılı Temmuz ayında 2,33 milyar dolar olarak gerçekleşen inşaat malzemesi ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 azaldı. Temmuz ayındaki ihracat miktarı 3,66 milyon tona gerilerken, yıllık (son 12 ay) inşaat malzemeleri ihracatı ise 30,21 milyar dolar oldu.

Temmuz 2023’te 8 alt ürün kümesinden 5’inde ihracat geçen yılın Temmuz ayı rakamının üzerinde, üçünde ise altında gerçekleşti.

Temmuz 2023’te ihracat miktarındaki düşüş demir-çelik ürünlerinde yüzde 7,7, maden, taş ve toprak ürünlerinde ise yüzde 25,3 oldu. Metal bazlı ürünler ihracatı yüzde 5,5, kimyasal bazlı ürünler ihracatı yüzde 11,6, prefabrik yapılar ihracatı ise yüzde 42,9 arttı.

2023 yılı Temmuz ayında ihracat, 8 alt ürün grubunun 4’ünde geçen yılın aynı ayına göre azalırken, 4’ünde artış gösterdi. Değer düşüşleri büyüklük ve fiyat düşüşlerinden kaynaklanmıştır.

kahta-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu