Haber

PKK/YPG’nin Beyoğlu’nda düzenlediği terör saldırısında 6 kişi hayatını kaybetti, 99 kişi de yaralandı.

Terör örgütü PKK/YPG’nin talimatıyla İstiklal Caddesi’ne bırakılan bombanın patlaması sonucu 6 kişinin öldüğü, 99 kişinin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili 18’i tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada, Beyoğlu’nda 13 Kasım 2022’de tutuklu 3 sanığın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, bombayı bırakan Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 8 tutuklu sanık ile diğer suçlardan tutuklanan 1 sanık katıldı. Tutuklu 6 sanık, Ses ve Görüntü Bilgi Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, soruşturmanın genişletilmesini talep etti.

Savcı ayrıca Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) sanıkların tamamının terör örgütü üyesi olup olmadığının sorulması amacıyla yazı yazılmasını istedi.

Tahliye talepleri konusunda söz alan sanıklardan Ahlam Albashir, “Hiçbir şey söylemek istemiyorum” dedi. söz konusu.

Sanık Hazni Shadow, ticari taksi şoförü olması nedeniyle herkesle sosyal ilişki içinde olduğunu ancak firari sanık Bilal el-Hacmaus ile hiçbir bağlantısının olmadığını iddia ederek tahliyesini istedi.

Diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti.

Tutuklu sanık Fatma Berkel’in avukatı Cafer Şen, müvekkilinin sanık Ahlam Albashir ile kendisini evinde ağırlamak dışında herhangi bir ilişkisinin olmadığını, örgüt üyesi olup olmadığına dair herhangi bir delil bulunmadığını savundu. .

Tutuklu sanık Hazni Gölge’nin avukatı Behlül Semerci ise savcılığın mütalaasına katıldığını belirterek, müvekkili hakkında eksik inceleme yapıldığını belirten belgelere dilekçe verdiğini söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıklar Bakar Çarkes, Hasan Aburas ve Muhap Ammari’nin, tutukluluk süreleri ve suçun niteliğinin değişme ihtimalini dikkate alarak tahliyelerine karar verdi.

Sanıklara yurt dışına çıkış yasağı koyan heyet, diğer tutuklu sanıkların da durumunun devam etmesine karar verdi.

Heyet, belgelere katkı sağlayamayacağı gerekçesiyle savcının soruşturmanın genişletilmesi talebini reddederek, Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Milli İstihbarat’a yakalama kararı yazılmasına karar verdi. Sanıkların terör örgütüyle irtibat ve bağlantılarının olup olmadığına ilişkin Teşkilat (MİT) Başkanlığı.

Mahkeme heyeti, mütalaasını hazırlamak üzere belgelerin savcılığa gönderilmesine karar vererek duruşmayı 12 Şubat’a erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, terör örgütü PKK/YPG’nin 13 Kasım 2022’de Beyoğlu İstiklal Caddesi’ne düzenlediği bombalı saldırıda 6 kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin de yaralandığı belirtiliyor.

İddianamede, soruşturma kapsamında terör örgütü YPG/PYD’nin özel istihbarat görevlileri olan sanıklar Ahlam Albashir ve Bilal el-Hacmaus’un özel eğitim ve talimatlara tabi tutulduğu belirtildi. Örgüt tarafından patlayıcı maddeler eşliğinde Türkiye’ye gönderildi.

İddianamede, sanıkların örgütün kurduğu ağ üzerinden hukuka aykırı olarak İstanbul’a getirilerek örgüte ait evlere yerleştirildikleri, bu kişilerin söz konusu eylemi talimat üzerine gerçekleştirdiğinin belirlendiği belirtildi.

İddianamede, sanık Bilal el-Hacmaus’un Edirne’den yurt dışına kaçtığı, hakkında yakalama kararı çıkarıldığı ve kırmızı bülten talebinde bulunulduğu, sanık Bilal el-Hacmaus’un sözde yönetim ekibinde yer alan Cemil Bayık’ın da bulunduğu belirtildi. Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın yürüttüğü araştırmayla örgüt, bombalı saldırıyı organize edip emrini verdi. Hülya Oran, Sabri Ok, Saliha Bişkin, Velid Halil, Layika Gültekin, Fehman Hüseyin ile Ferhat Abdi Şahin ve Halil Manja Hüseyin (Halil Menci) hakkında yakalama kararı çıkarıldığı bildirildi.

İstenilen cezalar

İddianamede 36 sanık, “devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozmak”, “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek”, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “çocuğu bombalayarak kasten öldürme” suçlarıyla suçlanıyordu. “, “Bombalayarak kasten adam öldürme”, “Kasten öldürmeye veya bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüs”, “Tehlikeli maddeyi izinsiz veya el değiştirmeden bulundurmak” ve “göçmen kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılması isteniyor.

123 kişinin müşteki olarak yer aldığı iddianamede, sanıklardan Ahlam Albashir’e “devletin birliğini ve toprak bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “kamu davası açmak” suçundan ise 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası verildi. Silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “bir çocuğun önceden planlanmış bombalama yoluyla kasten öldürülmesi”. “Kasten bombalamayla kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 5 kat ağırlaştırılmış müebbet hapis, 1930’dan 2.970 yılına kadar “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 99 kişi ve ayrıca “tehlikeli maddeyi izinsiz bulundurmak veya değiştirmek” suçundan 99 kişi. Ellerinde” 12 yıldan 24 yıla kadar toplam 7 ağırlaştırılmış müebbet ve 1949’dan 309 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Firari sanık Halil Menci MİT’in operasyonuyla etkisiz hale getirildi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Beyoğlu’ndaki terör saldırısının failleri Ahlam Albashir ve Bilal el-Hacmaus’u yönlendirerek yurt dışına kaçmalarını sağlayan terör zanlısı Halil Menci’nin Kamışlı’da kontrol altında olduğu belirlendi. PYD/YPG’den.

Terörist Menci, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı’da 22 Şubat 2023’te gerçekleştirdiği nokta operasyonuyla etkisiz hale getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu