Haber

Meksika’da Kadın Düşmanı Şarkılara Para Cezası

Meksika’nın kuzeyindeki Chihuahua şehrinde, canlı performanslarda kadın düşmanı müzik çalmak para cezasına çarptırılacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı karara göre, kadına yönelik şiddetin inanılmaz arttığı bir ortamda, “şarkı sözlerini çalanlar 1.2 milyon peso (72 bin dolar) para cezasına çarptırılacak”.

Birleşmiş Milletler’e göre Meksika’da her gün 10 kız çocuğu veya kadın öldürülüyor.

Uyuşturucu suçlarını yücelten şarkılar daha önce Chihuahua’da yasaklanmıştı.

Bu yeni önlemle kadınların “aşağılanmasını, ayrımcılığa uğramasını, ötekileştirilmesini ya da dışlanmasını öven” müzik sözleri amaçlanacak.

Chihuahua belediye meclisi üyeleri, kararın hanımın prestijini, ailesini ve insan hakları maddelerini savunmayı amaçladığını belirtti.

Belediye Başkanı Marco Bonillo, Facebook hesabında yayınladığı videoda, şehrin acil servislerine yapılan 10 aramadan yedisinin, özellikle kadınlara yönelik aile içi şiddetle ilgili olduğunu söyledi.

Bonillo, ifade özgürlüğü ilkesinin, belediyenin kadınları aşağılayan müzikler yapan grupları yasaklayabileceği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Ancak Şehir Lideri devam etti, “Ama yapabileceğimiz, bu tür şarkıların para cezalarının istismara uğrayan kadın sığınma evlerine veya şiddeti önleme programlarına gitmesini sağlamak.”

Karar, Chihuahua eyalet kongre üyesi Fransisco Sanchez tarafından eleştirildi ve kararı “işe yaramaz ve modası geçmiş” olarak nitelendirdi.

Kentte daha önce şiddet içerikli canlı müzik performansları cezalandırılıyordu.

Ülkenin en tanınmış gruplarından biri olan Los Tigres del Norte, 2017 yılında uyuşturucu kaçakçılığını yücelten müzik çaldığı için para cezasına çarptırıldı, ancak para cezası grubun itibarına çok az zarar verdi.

Ünlü tatil beldesi Cancun’da da “şiddeti teşvik eden” faaliyetler yasaklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu