Haber

İçişleri Bakanı Soylu canlı yayında soruları yanıtladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

İstiklal Caddesi’ndeki patlamayla ilgili bir kişinin daha yakalandığını kaydeden Soylu, “Patlamayı planlayan Bilal Hasan’ı Edirne’den alıp yurt dışında kaçıran ekiplerden birinin Bulgaristan’da olduğunu belirledik. Haber verdik. Bulgaristan Hazni Gölge Edirne’den saat 18.00 gibi bize teslim ettiler. Bugün saat 14.00-15.00 gibi Bulgaristan İçişleri Bakanı ile görüştük ve adres bildirdik. O adreste değil başka bir adreste bulmuşlar.” ifadeleri kullandı.
15 Temmuz’un Türkiye’deki tüm kurumlar için bir travma olduğunu ve bu dönemde yaklaşık 50 bin ihraç ve açığa alma işleminin yapıldığını söyleyen Soylu, özellikle 15 Temmuz sürecinden sonra polisin çok iyi iş çıkardığını ifade etti.
Bu süreçte 21 bin olan süpervizör sınıfındaki kişi sayısının 6 bin 700’e düştüğünü söyleyen Soylu, şöyle konuştu:
“Polislik bir usta çırak teşkilatıdır. Polis Akademisi’nde öğrenirsiniz, Polis Meslek Yüksekokulunda öğrenirsiniz ama temel eğitiminiz sahada eğitimdir. Usta-çırak bağlantısının yeniden kurulması en az 15 yıldır. .Çünkü polis amiriniz yok başmüfettişiniz yok 4.sınıf civarında polis amir sayısı çok az polisin omurgası idari kademe hem operasyon birimlerinde hemde sahadaki diğer birliklerde ise tüm bu alanlar var. Ancak biz 130 binden fazla yeni polis alımı yaptık. Emekliler arasında durum bu. Korumaları da sayarsanız neredeyse yarısı böyle bir değişime uğradı.”
“12/36 çalışan polisimiz 4 set halinde çalışacak ve dinlenmesinden ödün vermeyecek”
Bakan Soylu, polisin çalışma süresine ilişkin yapılan düzenlemeyle ilgili olarak, “12/36 çalışan polisimiz 4 küme halinde çalışacak ve dinlenmesinden ödün vermeyecek. 7 Ocak prestijiyle bu başladı.” bilgileri verdi.
Polisin zaman zaman ek görevlere gittiğine işaret eden Soylu, “Bir fazla mesaimiz var. Bunu yüzde 52’ye çıkardık. Ayda 350-400 lira ek ücret alacak. Fazla mesai yüzdesini artırdık. Personelimizden biri ek servise giderse” dedi. Bir ay içinde amiri aynı zamanda ona telafi istirahatini verecek.” dedi.
Polis görev alanının 4’ten 2’ye düşürüldüğünü belirten Soylu, şark görevinden dönen personelin tercih yaparak istediği ile gidebileceğini ve buradan rotasyon olmayacağını kaydetti.
Geçtiğimiz aylarda şark sürelerinin düşürüldüğünü hatırlatan Soylu, şöyle devam etti:
“Özellikle 6 yıllık bir şark dönemi bırakmıyoruz. Sivas Polis Mektebi hariç. 5’ten 4’e, 4’ten 3’e kadar olan zaman dilimlerini mümkün olduğunca azaltıyoruz. O isterse ortada yapsın.” , biz ona bu imkanı sağlayacağız.Batman Beşiri’ye gitti diyelim.3 yıldır müzik var,2 yıldır ikinci müzik var,3+2’yi birlikte yapıp, isterse tekrar dönebilir. İsteyin.Masraf aynen geri gelirdi.Bazen böyle bir kota koyuyoruz.Eskiden gittiğiniz yere gidemezsiniz.Eskiden gittiğiniz yere gidebilirsiniz.Artık değil ama başka bir şey olabilir. daha sonra olabileceğini düşündüğümüz polis gönderilmemesi yönünde prensip kararı var bir ilimizde o ilden yüzde 50 den fazla insan vardı biz çektik yerelleştirme var onu değerlendireceğiz seneye yine İstanbul, Ankara ve İzmir hariç yüzde 20 kota belirleyeceğiz.”
Polisin ek görev olarak gittiği Milli Eğitim Bakanlığı’nda uygulanan sınavlarda 3 seansa gittiğini ve seans ücreti aldığını belirten Soylu, polisin gittikleri seans kadar ek ücret alacağını bildirdi. gibi ek görevler.
Polisin oryantal görevi
Bakan Soylu, bundan sonra mevcut iki doğu bölgesi üzerinde çalışmaların yapılacağını belirterek, “Bir çalışma yaptık, tek şarkıya indirebilir miyiz diye bakıyoruz. İki müziği birleştirip 1000’e indirebiliriz. Bu, önümüzdeki yıllarda terörle mücadeledeki ihtiyacımıza bağlı.” dedim.
Türkiye’de polis intiharlarının binde 15 seviyesinde olduğunu belirten Soylu, bu konuda uzun süredir çalışmaların yapıldığını ifade etti.
Soylu, polise hizmet veren psikolog sayısının artırılacağını ve dışarıdan bu hizmeti almak isteyen işçilerin ücretlerinin de karşılanacağını bildirdi.
Kadına yönelik şiddet vaka sayısının geçen yıl 309, bu yıl 273 olduğunu kaydeden Soylu, bunun sıfıra indirilmesi gerektiğini ifade etti.
Soylu, Polis Bakım ve Yardım Sandığı’nın (POLSAN) bu yılki karının 2 buçuk milyar lira olduğunu, yaklaşık 110 bin polisin sandıkta üye olduğunu ve üyelerin bugünün parasıyla 1 milyon 600 bin lira alacaklarını söyledi. emekli olduklarında
Kadına yönelik şiddeti önleme çalışmaları hakkında bilgi veren Soylu, ülke genelinde 1200’den fazla aile içi ve kadın şiddet merkezi kurulduğunu söyledi.
Bakanlığın kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla izleme merkezi kurulacağını belirten Soylu, STK’lar, üniversiteler ve kamu kurum ve kuruluşlarından bireylerin katılacağını söyledi.
Çiftlerin boşanma aşamasındaki görüşmelerinin bazen şiddet olaylarına dönüşebildiğine işaret eden Soylu, bunu önlemek isteyen çiftlere güvenli ve kameralı odalar sağlamak için çalıştıklarını söyledi.
“Dünyadaki çip krizine rağmen Türkiye pasaport rekoru kırdı”
Pasaportlarla ilgili soru üzerine Soylu, dünyadaki çip krizine rağmen Türkiye’nin pasaport rekoru kırdığını söyledi.
Bugüne kadar 710 bin yerli ve milli pasaportun teslim edildiğini belirten Soylu, “Bu yıl milyonlarca pasaport basma kabiliyetine kavuşuyoruz. Mart ayından sonra diğer ülkelere ihracat malzemesi olacak.” dedim.
Türkiye’de normalde 2 milyon 100 bin pasaport çıkarıldığına işaret eden Soylu, bu yıl 4,5 milyon pasaport talebiyle karşılaştıklarını ancak çalışanın emeği nedeniyle tüm pasaportların kademeli olarak gönderildiğini söyledi.
Bakan Soylu, Aralık ayında pasaport harcını 2022 bedeli ile ödeyip bu ay yoğunluktan dolayı randevu alanlara, 2023’teki fiyat artışından dolayı ücret farkının alınmaması talimatını verdiklerini vurguladı.
“Olayın failleri hakkında herhangi bir belirsizlik yok”
Sinan Ateş cinayetinin sorulması üzerine Soylu, Türkiye’nin tüm cinayetlerde olduğu gibi bu olayda da titizlikle çalıştığını vurguladı.
Sosyal medyada fail yaratmaya çalışanların olduğuna işaret eden Soylu, “Devletin görevi bu işin failini bulmaktır. Şu ana kadar organizatör dahil bütün soruşturmalar yapıldı, yani Taşıyıcılar da dahil olmak üzere olayın azmettiricisi. Tutuklanması gerekenler, savcılık, hakim. Kendi kararıyla tutukladı. Özel timle tüm soruşturmalar devam ediyor.” bilgileri verdi.
Olayı siyasi arenaya taşımaya çalışanların olduğuna işaret eden Soylu, “Olayın failleri hakkında şu ana kadar bir belirsizlik yok. Bir kişi elimizde. Birçok yere baskın düzenledik, onu bulmaya çalışıyoruz. . Diğerini bulup adalete teslim ettiğimiz gibi onu da bulacağız” dedi. Adalete teslim edeceğiz. Bütün bu açıklamalardan, bütün bu teşkilattan, bütün olayı adaletin önüne sermiş olacağız ve bu konuda gerekli kararlar alınacaktır.” sözlerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) terörle irtibatı olan kişiler varsa, Soylu yetkisi olduğu halde neden görevden almıyor?” Sözleri hatırlatılan Soylu, “Yalan insanın ağzına yuva yapmışsa ben ne yapayım?” dedim.
Soylu, İBB’ye yönelik soruşturmanın tek amacının terörle temasa geçmek ve belediyede görev yapan şahısların önüne geçmek olduğunu belirterek, bu şahısları görevden alma yetkisi olmadığının altını çizdi.
(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu