Haber

Çinli diplomat Wang: “Rusya ve Çin çok kutuplu bir dünyaya bağlı”

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Kurulu Ofisi Direktörü Wang Yi, “Çin ve Rusya, çok kutupluluğa olan bağlılıklarını sürdürerek çok kutuplu bir dünya kurma yolunda kararlı ve emin adımlar atıyorlar” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’da ÇKP Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi’yi kabul etti. Rusya’nın Yeni START anlaşmasını askıya aldığını açıklamasının ardından gerçekleşen görüşmede Lavrov ve Wang, iki ülke arasındaki çıkarlara ve uluslararası duruma değindi. Basın toplantısında konuşan Lavrov, “İlişkilerimiz istikrarlı ve dinamik bir şekilde gelişiyor. Uluslararası arenadaki çalkantılı döneme rağmen, uluslararası hukuka saygı ve merkezi rol temelinde birbirimizin çıkarlarını savunmaya hazır olduğumuzu gösteriyoruz.” Rusya ve Çin, dış politika çalışmalarını yakın bir şekilde koordine etmeye ve daha açık, demokratik ve adil bir uluslararası ilişkiler sisteminin oluşturulmasını savunmaya devam edecek.

“Rusya ve Çin çok kutuplu bir dünyaya bağlı”

Görüşmede Wang Yi, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabaları sayesinde iki ülke arasındaki ilişkiler son derece dinamik bir şekilde gelişiyor. Uluslararası durumdaki dalgalanmaya rağmen Çin ve Rusya stratejik kararlılığını her zaman koruyor. , çok kutuplu bir dünya kuruyor, buna emin adımlarla ilerliyor ve çok kutupluluk taahhüdünü sürdürüyor.”

Wang, Moskova ile Pekin arasındaki ilişkileri “güçlendirmek ve derinleştirmek” için çalışacağını da belirtti.

Putin, Wang Yi’yi kabul etti

Wang Yi, Lavrov ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin Sarayı’nda kabul edildi. Görüşmede yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğine dikkat çeken Putin, “Rusya-Çin ilişkilerinin önceki yıllarda planladığımız gibi geliştiğini belirtmek isterim. Her şey ilerliyor ve gelişiyor. 2024 yılına kadar ticaret hacmimizde 200 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. Belki de hedeflerimize planladığımızdan daha erken ulaşacağız. Uluslararası ilişkiler alanında da işbirliği yapıyoruz. Siz daha iyi bilirsiniz çünkü uzun süredir Dışişleri Bakanlığı yapıyorsunuz” dedi.

“Bugün uluslararası ilişkiler karmaşık bir hal aldı. İki kutuplu sistemin çökmesinden sonra düzelmedi aksine daha da şiddetlendi. Bu bağlamda defalarca vurguladığımız gibi Çin Halk Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında uluslararası arenada işbirliği Uluslararası durumun istikrara kavuşması için Rusya Federasyonu büyük önem taşıyor.’ ifadelerini kullandı.

Putin, Çin ve Rusya’nın BM Güvenlik Konseyi, Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) ve BRICS gibi kuruluşlarda ortak çalışmalar yürüttüğünü de kaydetti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Rusya’yı ziyaret etmesini beklediğini vurgulayan Putin, “Bu konuda daha önce anlaşmıştık” dedi.

Wang Yi, Putin ile yaptığı görüşmede Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin diğer ülkelerin baskılarından etkilenmeyeceğini belirtti. Wang, Pekin’in iki ülkenin ve tüm dünyanın çıkarları için Moskova ile ortaklığını güçlendirmeye hazır olduğunu vurguladı. – MOSKOVA

haber-imamoglu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu