Haber

Çin ile Kolombiya Arasındaki İlişkiler Stratejik Ortaklık Düzeyine Yükseliyor

Çin ile Güney Amerika ülkesi Kolombiya, ikili ilişkilerini “stratejik ortaklık” düzeyine çıkardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ülkesini ziyaret eden Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ile görüştü.

Liderler, başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen toplantıda iki ülke arasında “stratejik ortaklık” kurulduğunu duyurdu.

Toplantıda Xi, Çin ile Kolombiya arasındaki bağların 43 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana uluslararası temasların sınavından geçtiğini ve olumlu gelişme ivmesini sürdürdüğünü belirtti.

İki tarafın temel çıkarlarını ve korkularını ilgilendiren konularda birbirini anladığını ve desteklediğini belirten Xi, birçok alanda işbirliğinin geliştiğini ve halklar arasındaki etkileşimin arttığını ifade etti.

Xi, Çin’in Kolombiya ile stratejik bir ortaklık kurmak, iki ülke halkına daha fazla fayda sağlamak ve dünya barışına ve kalkınmasına katkıda bulunmak için çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.

Kolombiya Devlet Başkanı Petro da “Bugün Çin’in ve dünyanın büyük değişimlerden geçtiğini” belirterek, “Çin devriminin teori ve pratiğinin aydınlanma açısından büyük değer kazandığını” ifade etti.

Kolombiya’nın Çin liderliğindeki Üretim ve Yol Girişimi’ne önem verdiğini belirten Petro, iki ülke arasında stratejik ortaklık kurulduktan sonra bölgesel avantajlarını ve kalkınma stratejilerini uyumlaştıracaklarını, Çin ile altyapı, temiz enerji ve enerji alanlarında iş birliğini geliştireceklerini söyledi. diğer alanlarda da Çinli şirketleri ülkeye yatırım yapmaya teşvik ediyoruz. İki ülke arasındaki ticaretin daha dengeli gelişmesini istediklerini kaydetti.

Petro, Kolombiya’nın İsrail-Filistin meselesi ve diğer küresel konularda Çin ile bağlantısını sürdürmeye, Filistin’deki çatışmanın sona ermesi ve gerilimin azaltılması için ortak çaba göstermeye hazır olduğunu vurguladı.

Kolombiya’nın Çin-Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu (Çin-CELAC) Forumu’nu desteklediğini belirten Petro, 2025 yılında üstleneceği CELAC dönem başkanlığı kapsamında Çin ile bölgesel ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Toplantının ardından iki ülke arasında endüstriyel yatırımlar, ticaret, dijital ekonomi, yeşil kalkınma, tarım, bilim ve teknoloji, eğitim, kültür, gümrük kontrolü ve karantina alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı.

İki ülke ayrıca stratejik ortaklığı açıklayan ortak bir bildiri yayınladı.

uzunderehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu