Ekonomi

ChatGPT Mucidi’nin Yatırımcıyı Tanıyan Kripto Para Birimi Projesi “Worldcoin” Karışıyor: Peki Kim Haklı?

ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka araçlarını hayatımıza sokan Open AI CEO’su Sam Altman, geçtiğimiz hafta kripto para topluluğuna sert bir giriş yaptı. ” dünya parası“(WLD) adlı bir altcoin piyasaya süren Altman, bugüne kadarki en yenilikçi teknolojilerinden birine imza attı. Ancak Worldcoin projesi henüz bir haftalık. tartışmanın merkezinde yerleşmiştir. Bu içeriğimizde Worldcoin projesi ile ilgili her şeye yakından bakacağız.

Sam Altman ve Worldcoin için ortağı Alex Blania ” İnsanlık İçin Araçlar“. Bu şirketin amacı, Worldcoin projesi ile dünyanın en büyük kimlik ve finans ağını oluşturmak. Biyometrik bilgilere odaklanan proje ile gerçek insanlar ve yapay zekadan güç alan makineler net bir şekilde ortada. ayırt edebilmek Global bir kimlik doğrulama sistemi oluşturulmak istenmektedir. Tools For Humanity, bu projeyi gerçekleştirmek için; küreBir küre tasarladı.

Dünyanın dört bir yanına dağılacak olan Orb adlı küre şu şekilde görünüyor:

Sam Altman ve ortağı tarafından geliştirilen yüzlerce Küre, krom kaplamalı hızla dikkat çekebilen bir sanat eseri. Çalışmanın amacı, özellikle insanların süsenleri, biyometrik bilgi Kayıt olmak. Şimdi bunu biraz açalım:

Orb’un sahip olduğu sensörler, okunan bir insanın yüzüdür. iris ve diğer yüz özelliklerini kodlar . Her kişiye özel oluşturulan kodlama, blockchain teknolojisi sayesinde kayıt altına alınmaktadır. Aslında, NFT’ler için bir emsalden bahsediyoruz. Yüzünüzü tarayan bir Orb’unuz varsa, bu kodlamanın yalnızca size ait olduğu blok zinciri ağına eklenir. Ayrıca sosyal medya platformları gibi internet kanalları da bu verilere ulaşabilmektedir. Sam Altman ve Alex Blania böylece aşırı gerçekçi yapay zeka teknolojilerinin artık insanları taklit edemeyeceğine inanıyor. Bunun teknik olarak doğru olduğunu söylemek mümkün. Fakat…

Yüzünüzün irisini ve diğer kısımlarını Orb’a saklarsanız para kazanırsınız!

*Cihazdaki iris ve yüzünüzün diğer kısımlarını kaydeden sensörler.

Buraya kadar anlattıklarımız ilginizi çekmiş olabilir. Aslında haklısın. Çünkü küresel bir kimlik doğrulama sisteminden hakkında konuşuyoruz. Üstelik bu sistem insan vücudunun en özel yapılarından biri olan irisi de içinde barındırır. Dışarıdan bakıldığında böyle bir teknolojinin gerçekten devrim yaratacağı düşünülebilir. Ama kafa karıştıran bazı durumlar var. Örneğin; Sam Altman gidip Orb’un yüzünüzü taraması için size para ödüyor. para teklif etmek . Yüzünü kodlayan her bireye makul bir ücret ödenir (heyecan olsun diye rakam paylaşmıyoruz). Yapılan açıklamalara göre şu ana kadar 2 milyondan fazla kişi bu sisteme kayıt oldu.

Orb iris kayıt sistemi şu ana kadar 27 ülkede test edildi!

Orb adı verilen cihazlar, insanlara dışarıdan kişiler aracılığıyla ulaşır. Worldcoin’in internet sitesindeki bir bölüm üzerinden kayıt olup kendilerine Orb gönderen kişiler, ” ŞebekeAlex Blania tarafından yapılan açıklamaya göre, sistem şu anda hiçliğin ortasında. Norveç Sudan, Kenya ve Şili gibi yerler de dahil olmak üzere 27 ülkede test edildi. Dünya Bankası bilgilerine göre bu ülkelerin yaklaşık yarısı, 14’ü” Gelişen ülke” durumundaydı.

Gelelim bu etkileyici teknoloji ile ilgili tartışmalara.

Biyometrik veri, siber güvenliğin sağlanması kritik öneme sahiptir. Aslında yüz tanıma sistemlerinin ve parmak izi okuyucuların güvenliği sağlamada ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Ancak burada bilgi güvenliğinin nasıl sağlanacağı tartışmaları patlak veriyor. Sonuç olarak, Open AI birkaç ay önce piyasaya sürüldü. saldırıya uğramış bir şirket . Hemen şunu söyleyelim; Araçlar İnsanlık İçin, çekilen fotoğraflar saklanmaz, özel kodlama saklanır belirtir. Elbette inanıp inanmamak kişilerin tercihidir.

Uzmanlar uzun süredir biyometrik bilgiler konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçmişte CIA için de çalışmış ünlü bir yazılımcı. Edward Snowden, biyometrik verilerle ilgili şu ifadeleri kullandı: Öğrencileri kataloglamayın. Dolandırıcılığı önlemek için biyometri kullanmayın. Aslında, hiçbir şey için biyometri kullanmayın.

*Edward Snowden

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Massachusetts Institute of Technology ( EFSANE ) Worldcoin ekibine hiç güvenmiyor. Bugüne kadar yüzünü kaydettiren kişilerin katıldığı bir araştırmada, irislerini kaydettiren kişilerin bunu ne amaçla yaptıklarını bile bilmedikleri ortaya çıktı. Ayrıca MİT’e göre ekip aldatıcı pazarlama uygulamaları koşuyordu. Alex Blania, MİT’in gündeme getirdiği iddiaları yalanladı.

Peki insanlar en mahrem biyometrik verilerini başkalarıyla nasıl paylaşabilir?

Orb’a kaydolmak oldukça kolaydır. Telefonunuza yüklediğiniz uygulamada. QR kod Ortada Orb ile eşleştirme. Daha sonra biyometrik veriler kaydedilir. Bütün bunlar birkaç dakika sürer. Sistemin insanları çekmesinin ana nedenlerinden biri de budur. Sistem çok kolay çalışmaktadır. Üstelik sonuç olarak para alınır . İris’e kaydolan kişilerin bunu neden yaptığı sorulduğunda, yalnızca kripto varlıklar çünkü o inanıyor Bu işle uğraşan kişilerin olduğu tespit edilmiştir. Diğerleri onun bir Sam Altman hayranı olduğunu söylüyor. zarar gelmeyecekdiyor…

Peki siz bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu