Haber

BM: Kadınların Hükümet Liderlik Pozisyonlarında Yetersiz Temsili

CENEVRE, 8 Mart (Xinhua) — Orta Parlamento Birliği (PAB) ve ABD tarafından hazırlanan ortak bir rapora göre, dünya çapında siyasi karar alma görevlerinde her zamankinden daha fazla kadın yer alırken, toplumsal cinsiyet eşitliği hala çok uzakta. Salı günü BM Kadın Birimi.

Bu yıl 1 Ocak prestijiyle yönetici pozisyonlarındaki ve ulusal parlamentolardaki kadınların bölgesel dağılımını ve nihai sıralamalarını gösteren rapora göre, genel olarak siyasi başkanlık rolündeki kadın sayısı arttı.

Ancak rapor, kadınların hükümet liderliği rollerinde hala oldukça yetersiz temsil edildiğini ve devlet ve hükümet liderleri olarak azınlıkta kaldıklarını gösterdi.

Bu yılın başındaki prestij itibariyle, monarşiye dayalı sistemlerin dışındaki ülkelerin yüzde 11,3’ünün kadın devlet başkanları ve yüzde 9,8’inin kadın hükümet liderleri var. Bu rakamlar, kadın devlet liderlerinin oranının yüzde 5,3 ve kadın hükümet liderlerinin oranının yüzde 7,3 olduğu on yıl öncesine göre bir artışı temsil ediyor.

Rapora göre, çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere yalnızca 13 ülkede cinsiyet eşitliği kabineleri bulunuyor. Bu kabinelerdeki bakanların yüzde 50 veya daha fazlası kadın. Dokuz ülkede hiçbir kadın kabine üyesi bakanlıkların başında görev yapmıyor.

Rapor ayrıca ekonomi, savunma, adalet ve içişleri bakanlıkları gibi siyasi arenalarda erkeklerin hakimiyetini sürdürdüğünü de gösterdi. Kadınlar, önde gelen savunma ve yerel yönetim bakanlıklarındaki bakanların sadece yüzde 12’sini, enerji, doğal kaynak, yakıtlar ve madencilikle ilgili bakanlıkların yüzde 11’ini ve ulaştırma bakanlıklarının yüzde 8’ini oluşturuyor.

PAB Genel Sekreteri Martin Chungong, “Bu yıl siyasetteki kadın sayısının artmaya devam ettiğine tanık oluyoruz ve bu cesaret verici. Ancak mevcut büyüme oranlarına baktığımızda daha kat etmemiz gereken çok yol olduğunu görüyoruz. cinsiyet eşitliğini sağlamak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu