Haber

Aritmetik değişti, o sayı aşılabilir! Erdoğan sinyali verdi

  • News7 – ÖZEL

2023 seçimlerinin ardından yüzde 52,18 oyla yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘Açılış Töreni’nde değerli açıklamalarda bulundu.

Dünya liderlerinin katıldığı törende, Yeni AnayasaErdoğan, ” Sivil anayasa ile demokrasimizi güçlendireceğiz.Erdoğan sözlerinin devamında şunları söyledi: Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtarıp, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile güçlendireceğiz.dedi.

YENİ KURULAN MECLİSTE ANAYASA YAPMAK MÜMKÜN MÜ?

Cumhuriyetin ikinci yüzyılındaki ilk seçimin tarihi sonuçları, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de karşılaşılabilecek bir aritmetik yaratmıştır.

Halk İttifakıKendi çatısı altında meclise giren 323 milletvekilinin yanı sıra diğer partilerden 82 milletvekili sağcı olarak meclise girdi.

Anayasa değişikliği için 400’ü yakalamak yeterli Sağ ve muhafazakar partilerin toplam 404 milletvekili sayısına ulaşılıyoryakın gelecekte kapsamlı bir reformun kapısını açacağının işaretlerini veriyor.

Meclis’teki son dağılıma göre partilerdeki milletvekili dağılımı şu şekilde;

Halk İttifakı Millet İttifakı Emek ve Özgürlük I.
AK Parti263CHP’li129HDP/YSP58
MHP’li50İyi parti44İLAÇ4
YRP5DEVA Partisi15EMEP2
BBPGP10TOPbir
HÜDAPAR4SP10  
DSPbirDP3  
  TDPbir  

 

 

 

 

 

 

 

 

MECLİSTEN YENİ BİR ANAYASA YAPILABİLİR

AK Parti, MHP, YRP, BBP, HÜDA PAR, Düzgün Parti, DEVA Parti, GP, SP ve DP; Sağ ve muhafazakar seçmenlere hitap ediyor. Buna karşı CHP, HDP/YSP, TİP, TOP ve EMEP;sol ve laik tabanı temsil eder.

Seçimden sonra oluşan meclis aritmetiğine göreSağa ve muhafazakar seçmene hitap eden partilerin ortaya çıkması durumunda toplam proxy sayısı 404 bulur. Bu durumda yeni bir anayasanın kapısının aralanabileceği öngörülmektedir.

Ancak CHP ile ortak hareket etmek İyi partipozisyonu yeni bir anayasaya karşı çıkıyorsa, aksine toplam milletvekili sayısı 360İçeride kalıyor. Böyle bir durumda yeni anayasa taslağını referanduma götürme seçeneği var.

__________________

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KAÇ MİLLETVEKİLİ GEREKİYOR?

Anayasanın 175. maddesine göre, TBMM’de Anayasa değişikliği için 400 milletvekili yeterli. Ama bu numara bulunamazsa 360 milletvekilireferandum ile.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu