Yaşam

Araştırmalara Göre Dev Bir Asteroid Geçmişte Mars’a Çarpmış, Megatsunamilere Neden Olmuş Olabilir!

Mars yüzeyindeki bir kraterin daha detaylı incelenmesi bazı ilginç bulgulara yol açtı. Geçmişte bu krateri oluşturan ve Mars’a çarpan uzay taşı, Dünya’daki dinozor kuşağını sona erdiren asteroit kadar büyük olabilir. Ayrıca bu kaya, o dönemde Mars’ta bulunan denizlerle etkileşime girmiş ve tsunamiler yaratmış olabilir. Bu yazıda bunun hakkında konuşuyoruz.

Kaynak:https://www.iflscience.com/dino-kille…

NASA’nın Viking 1 sondası Mars’a vardığında, uzay araştırmalarında altın bir çağ için büyük umutlar besliyordu.

Sondanın bulduğu şey şaşırtıcıydı ve yaşam için çok az/zayıf kanıt biraz hayal kırıklığı yarattı. Ancak yeni bir analiz, sondanın Güneş Sistemi tarihindeki en dramatik olaylardan birinin gerçekleştiği yerde bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.

Viking 1’in indiği Chryse Planitia krateri, su erozyonu belirtileri için seçildi.

Mars yüzeyindeki en alçak noktalardan biri olarak, yakındaki sıradağlardan gelen nehirler, Mars’ın geri kalanı birden çok kez kuruduktan çok sonra bu bölgeye su taşımış olabilir.

Yine de Viking 1, eski Mars okyanusları için beklenen bazı kanıtları bulamadı.

Görevden yaklaşık kırk yıl sonra, gezegen ölçeğinde iki tsunaminin bu semptomların bazılarını ortadan kaldırmış olabileceği öne sürüldü. Megatsunami hipotezini ilk kez ortaya atan grubun yayınladığı makalelerde, bir önceki tsunaminin kaynağının iniş yerine çok da uzak olmayan bir krater olabileceği öne sürülüyor.

Megatsunami hipotezi ilk olarak, eğer Mars bir zamanlar bir okyanus olsaydı, tutarlı bir yükseklikte olacak olan bir Mars “kıyı şeridinin” görünürdeki yokluğunu açıklamak için önerildi.

Tektonik plakalar olmadan, Mars’ın bu tür olayları dahili olarak tetiklemesi pek olası değildir, bu nedenle dış etkilerin (asteroid çarpışmaları gibi) bu tür reaksiyonların nedeni olduğu düşünülmektedir. Dünya üzerindeki tektonik hareketler, rüzgar ve su erozyonu nedeniyle 2 milyar yıl öncesindeki tüm kraterler yok oldu. Ancak Mars’ta kraterler bu faktörler olmadan daha uzun süre dayanabilir. Makale, 110 kilometre genişliğindeki bir kraterin, Mars’ın henüz ıslak olduğu 3.4 milyar yıl öncesine ait olduğunu ortaya koyuyor.

Krater, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından Pohl olarak adlandırıldı ve Viking’in iniş sahasının 900 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.

Yazarlar, Pohl’un kara yerine suya çarpan bir asteroit tarafından oluştuğunu düşünüyorlar. Daha önce düşünülenden üç kat daha büyük olmasına rağmen, kayanın gezegene çarpma zamanlaması bir tsunami etkisi yaratacak şekilde iyi dengelenmiştir. Gerçekten de Pohl, biri Chicxulub olan Dünya üzerindeki onaylanmış üç çarpma bölgesi dışında kaydedilen herhangi bir kraterden daha büyüktür. Muhabirler, yüzeyden karşılaştığı direncin türüne bağlı olarak asteroidin 3 veya 9 kilometre genişliğinde olması gerektiği sonucuna varıyorlar.

Chryse Planitia krateri, çarpma bölgesine uygun bir şekilde yakındır ve bu, Viking 1’in yakınlarda bulunan çeşitli kayalar ve olası çamur volkanları gibi bazı özelliklerini açıklar.

Modelleme, tsunaminin yüksekliğinin o sırada Mars okyanusunun derinliğini aştığını gösteriyor. Viking 1, uzun süredir tartışma konusu olan metan sorununu çözmesine rağmen, Mars’ın yaşam için umulduğundan daha az umut verici bir yer olduğunu göstermişti. Bu, gelecekteki robot ve insan misyonları için planların küçülmesine ve ertelenmesine yol açan birçok faktörden biriydi.

Ancak makale doğruysa, bu krater yaşam aramak için en iyi yerlerden biri olabilir.

Her şeyden önce, Pohl formasyonu tarafından yaratılan hidrotermal ısı, en az 300.000 yıl boyunca yüzeyin altında yaşamın gelişmesi için harika bir yer olurdu. Daha sonraki, daha küçük megatsunami, bu kanıtların bir kısmını Chryse Planitia’ya taşımış olabilir. Buraya veya Pohl kraterinin kendisine dönüş yakında bir öncelik haline gelebilir.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu