Ekonomi

Antalya Serbest Bölgesi, Rusya ve Ukrayna’dan gelen firmaların üretim talepleriyle dolup taşıyor.

8 ülkeden 14 firma ANTALYA Serbest Bölge’de üretim yapmak için sıraya girdi. Firmalar arasında Rusya ve Ukrayna’da elektronik ve yazılım alanında çalışan ve savaş nedeniyle üretimini durduran firmalar da bulunmaktadır.

Antalya’nın dünyaya açılan gözü olarak nitelendirilen Antalya Özgür Zone Kurucu ve İşletmeci A.Ş. (ASBAŞ), şehrin yat üretim merkezidir. Üretilen muhteşem lüks yatlar ihraç edilerek ülke ekonomisine döviz kazandırılırken, kentteki istihdama da olumlu etki ediyor. Antalya Limanı’nın yanında yer alan serbest bölge, yaklaşık 800 bin metrekarelik alanıyla yatırımcıların ilgisini çekiyor. Ülkeler arasında birçok firmaya ev sahipliği yapan serbest bölgede elektronik, yazılım ve medikal departmanlarında üretim yapan firmalar da bulunuyor.

Bir yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bu iki ülkede uluslararası ticaret yapan firmalar, geçirdikleri güçlü dönem nedeniyle rotalarını Türkiye’ye çevirdiler. Limanı, şehir merkezinde olması ve hava şartları nedeniyle kış aylarında dahi üretim yapma imkanı sunan ASBAŞ’a Rus ve Ukraynalı firmalardan yoğun ilgi var. İngiltere, Rusya, Ukrayna, Litvanya, Brezilya, Çin, ABD ve İspanya’dan yatırım talebinde bulunan 14 firma sırada bekliyor. ASBAŞ’ın dolu olduğunu belirten Genel Müdür Zeki Gürses, bölgede 88 firma olduğunu söyledi. Bölgede üretime başladıktan sonra yabancı sermayeli işletmelerin de teknoloji transferine katkı sağladığını belirten Gürses, “Türkiye’de 19 serbest bölge yatırım talebini karşılayamaz duruma geldi. Bu anlamda sadece Antalya’dan değil diğer bölgelerden de önemli bir genişleme talebi var. Antalya diğer serbest bölgelere göre biraz daha öne çıkıyor. Kendi limanı var, arsa kiraları cazip, yetişmiş eleman sıkıntısı yaşamıyor. Genç firmalarımız elektrik, elektronik ve yazılımda bilgiyi kullanıyor, diğer firmalar da bu bilgiyi kullanıyor ki bu daha sonra çok önemli. dedi. 21 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Bölgede kadın çalışan sayısının fazla olduğuna değinen Gürses, bölgede kadın çalışan oranının yüzde 75 civarında olduğunu söyledi. Gürses, kadınların en çok kablo, elektronik ve medikal firmalarında istihdam edildiğini belirtti. Antalya Serbest Bölgesi’ne 2018 yılından bu yana 21 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirten Gürses, 5 milyon dolarlık yeni yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bölgede 7 binden fazla kişinin istihdam edildiğini kaydeden ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, yat üretim merkezinin yenilendiğini, 15 milyon dolarlık tersane yatırımı yaptıklarını, yat üretim boyutlarının 50 metreden 90 metreye çıkarıldığını sözlerine ekledi.

lapseki-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu