Ekonomi

Vatandaşın Yeni Araç Tercihi İkinci El Piyasasını Etkiliyor

Son aylarda vatandaşların sıfır araçlara yönelmesiyle ikinci el otomobillere ilgi azaldı.

İkinci el araç piyasası son aylarda sakin bir seyir izliyor. Araba alacak vatandaşlar sıfır araçlara yöneldikçe ikinci el arabalar da azalmaya başladı. Düzce’de otomobil satıcısı İhsan Açıkgöz, son bir yıldır ikinci el araç pazarında yeni bir döneme girildiğini belirterek, “Eskiden yeni araç alıp plaka takarken doğrudan 100 bin lira zarar oluyordu. -140 bin TL oluştu. Müşteri zarar etmemek için 1-2 bin kilometrelik araba alıyordu. Şimdi bu durum tersine döndü. Artık yeni arabalar çok popüler, eski arabalar ise değerini kaybetmeye başladı” dedi.

“İnsanların önceliği yeni araçlar oldu”

Vatandaşların yeni araçlara yöneldiğini belirten Açıkgöz, “Bu konuyla ilgili bazı etkenler var. Mesela bayiler her ay yüzde 2-3 zam yapıyor. Böylece 1 milyona alınan arabanın değeri de artıyor. Önümüzdeki ay artış yapılıyor. İnsanların da önceliği yeni araçlar oldu. “Eskiden sanayiye rahatlıkla gidip araç toplatabiliyorduk, yaptırabiliyorduk, tamir ettirebiliyorduk. Artık maliyetler arttı. Araçların yedek parçasından işçiliğine kadar her şey arttığı için insanlar sanayiye gitmek istemiyor. Araba aldıktan sonra 50-60 bin lira harcamak istemiyorlar. Bunu yaptıklarında aracın fiyatı artıyor. “Artmıyor, insanlar cebinden ekstra para ödüyor” dedi.

“İkinci elde yeni bir sayfa açılıyor”

Faizlerin artması nedeniyle araç alacak kişilerin artık krediye yönelmediğini ifade eden Açıkgöz, “Eskiden insanlar kredi çekiyordu. Kredi çektiler, ceplerinden para ödemediler. Ceplerinde para kalmadığı için krediyle araç alıyorlardı. Artık insanlar birikimlerini araca yatırıyor. Bu yüzden sırayla yeni araçlara yöneliyorlar. sanayide para harcamamak için.Alışık olmadığımız bir sistem olmasına rağmen aslında Avrupa’da yıllardır yapılıyor.Aracın yaşı arttıkça Avrupa’da rağbet görmüyor.Bu durum yavaş yavaş Türkiye’de oluşmaya başladı. Burası ikinci elden yeni bir sayfa. “Demek açılıyor” dedi. – DÜZCE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu