İş

Üsküdar Üniversitesi’nden mobbing hakkında bilgilendirme

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mobbingin daha çok iş hayatında yaşandığını, planlı ve sistemli bir eylem olduğunu belirtti. ” terimlerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Tarhan, mobbing konusunda değerlendirmede bulundu.

Mobbingin zorbalık olarak da adlandırıldığını belirten Tarhan, şunları söyledi:

“Mobbing, bir kişinin veya bir grubun, bir başkasını veya bir grubu taciz edici davranışlarda bulunmasıdır. Mobbing’de duygusal taciz vardır ve sistemli bir şekilde yapılır. Yani bir anda sinirlenmek mobbing olarak değerlendirilemez. amaca ulaşmak ve bireye zarar verme amacı ile yürütülmektedir.Tabi ki burada kasıt unsuru ön plandadır.Burada mobbing kastının olması değerlidir.Bu şekilde kasıtsız hareket etmek yani kişinin karakteri gereği mobbing anlamına gelmeyebilir.

Mobbing genellikle iş hayatında karşımıza çıkmaktadır. İş yerinde zaman zaman karşılaşılabilir. ‘Ya bu kafayı takmış’, ‘Bu kişi diğeriyle dalga geçiyor, bu onu dibe çekecek.’ Bir izlenim edinilirse, yani özellikle yönetici tarafından bu davranışların bir çalışana yönelik olduğu görülürse o kişi mobbinge maruz kalıyor.”

“Psikolojik zorbalık”

Genellikle gücü elinde bulunduran ancak ikna konusunda sosyal becerileri zayıf olan yöneticilerin mobbing uyguladığını ifade etmek. Dr. Nevzat Tarhan şu bilgileri verdi:

“Karşı tarafı caydırmaya ikna etme yeteneği zayıf olan, strateji geliştiren, müzakere becerileri, çatışma analizi becerileri düşük olan ve sabırsız davranabilen kişiler. Bu özelliklere sahip başkanlar veya tereddütlü ve sabırsız yöneticiler manevi zorbalık geliştirebilirler. Bir karmaşada mesela bu kişiyi çalıştırıyorlar, herkesin önünde bu insanlara bağırabiliyorlar.

Ancak bazen fiziksel taciz ya da fiziksel taciz şeklinde davranmazlar ama selam vermezler, elini sıkmazlar, yok sayarlar. Bu kişiyle göz teması bile kurmuyorlar. Bu kişiye çok iş verirler, dayanılmaz hale getirmeye çalışırlar. Bazen planlı bir şekilde hata yapmaya zemin hazırlar. İnsan topluluk içinde hata yaptığında, ‘Bak, bu böyledir’ der. kişiye masraf diyor. Bunu tasarım gereği planlı bir şekilde yapıyor.”

“Mobbing hem insanlık suçudur hem de kanunla tanımlanmış bir suçtur”

Nevzat Tarhan, mobbingin hem insanlığa karşı suç hem de kanunla tanımlanmış bir suç olduğunu vurgularken, mobbingin ispatının kolay olmadığını ve mobbingin çok ustaca yapıldığını belirtti.

Lider odaklı sistemlerde zorbalığın çok olduğunu vurgulayan Tarhan, “Sistem odaklı bir yapı olursa zorbalık azalır. Hakkaniyetin ve adil işleyişin olmadığı işyerlerinde mobbing ya da zorbalık görülür.” bilgileri verdi.

“Yönetici ya da lider karakteri kendisi gibi düşünmeyen herkesi düşman görüyorsa mobbing yapma potansiyeli yüksektir.”

Mobbing uygulayan yöneticilerin üç özelliği olduğuna dikkat çeken Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mobbing uygulayan bireylerin belli özellikleri vardır. Sistemdeki yönetici ya da başkanın karakteri kendisi gibi düşünmeyen herkesi düşman görüyorsa ve sadece kendi çıkarları etrafında topluyorsa, mobbing yapma potansiyelleri yüksektir. Mobbing yaparlar.Bu tür liderlerin üç özelliği vardır: Benmerkezcidirler, sadece kendilerini merkez alırlar, makyavelisttirler, amaca ulaşmak için her şey mübahtır.’ Üçüncüsü, mükemmeliyetçi olduklarını, beklentilerinin yüksek olduğunu söylüyorlar.

Hedefe ulaşmak için kendilerini zorlarlar ve başkalarını da zorlarlar. Hak ve adalet kavramlarına değer vermezler, sürekli gerçekleri değiştirirler, ilkesizdirler. Benmerkezci oldukları için sistem odaklı değillerdir ve bunun için kurumsal bir yapı oluşturulmamıştır. Sette mağdurlar var ve sık sık iş değişiklikleri oluyor.”

“Mobbinge karşı çıkılmalı”

“Mobbinge karşı kendini savunamayan bireyler varsa mobbing artar.” Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mobbing ile mücadele etmek için kişinin kendisine zorbalık yapıldığını düşündüğünde bu kişiyle konuşması gerektiğini belirtti.

Tarhan, “Mobbinge uğrayan kişinin hayır demesi çok değerli. Müdürünün mobbing uyguladığını düşünen kişi bunu uygun bir dille açıklıyor ve ‘Yaptığın davranış veya şeylerden çok kırıldım’ diyor. toplum içinde “çok üzgünüm. bilmenizi istiyorum” dedi. Burada söyleyebilmek değerli.

Bunu söyleyince karşı taraf ‘Bu kişinin niyeti benim düşündüğüm gibi değildi’ dedi. diyebilir. Bu kişi akıl okursa kafasındaki önyargı dağılır. Zorbalığın gücü, kurbanın yıldırmaya karşı koymamasından değil, kabul etmesinden gelir. Mobbinge kesinlikle karşı çıkılmalıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu