İş

Powell’ın konuşmaları, Demokratların seçim zaferi, Türkiye ihracatındaki daralma: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD vadeli işlemleri, Federal Reserve yetkililerinin Wall Street’teki uzun süreli toparlanmayı destekleyen yatırımcı iyimserliğini azaltmasıyla yatay seyretti. Yatırımcılar merkez bankasının gelecekteki faiz oranı rotasını tahmin etmeye çalışırken, piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün ilerleyen saatlerde yapacağı açıklamaları yakından takip edecek. Öte yandan Walt Disney( HARİCİ ) Demokratlar ara seçimlerde sağlam zaferler elde ederken üç aylık kârını açıkladı. İŞKUR açık pozisyon verilerine göre en fazla açık pozisyon imalat sektöründe görülürken, İSO İhracat İklimi Endeksi üst üste üçüncü aydır daralma bölgesinde.

1. Vadeli işlemler yatay bir seyir izliyor

Yatırımcılar Wall Street’te bir önceki seansa kadar uzanan yükselişi incelerken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri yatay çizgiye yakın kalmayı sürdürdü.

Dowçoğunlukla yatay S&P 500%0,1, Nasdaq 100Yüzde 0,1 değer kaybetti.

Gösterge S&P 500ve teknolojiyle dolu Nasdaq Kompozit Dün sırasıyla yedinci ve sekizinci gününü kazançla kapattı ve her iki endekste de 2021’den bu yana en uzun kazanç serisini elde etti. 30 hisseden oluşan Dow Jones Endüstriyel OrtalamasıAynı zamanda üst üste yedinci olumlu gününü de yaşadı.

Yatırımcılar, son ekonomik bilgilere yanıt olarak Fed’in yakın zamanda faiz oranlarını son yirmi yılın en yüksek seviyelerinden düşürmeye başlayabileceğine dair umutlarını sürdürüyor. Ancak bazı Fed yetkilileri, üçüncü çeyrekte beklenenden güçlü seyreden ABD büyümesinin daha da sıkılaşma gerektirebileceğini ifade etti, hatta bir politikacı yeni bir artış çağrısında bulundu.

2. Powell’ın yorumları merakla bekleniyor

Fed Başkanı Jerome PowellÖnümüzdeki iki gün içinde Washington DC’deki farklı konferanslarda açıklamalarda bulunacak ve piyasalar muhtemelen onun Fed’in yaklaşmakta olan faiz oranı kararlarına ilişkin değerlendirmesine devam etmesini bekliyor.

Geçen hafta Fed’in faiz oranlarını sabit tutmasının ardından konuşan Powell, ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu %2 hedefine düşürmek için borçlanma maliyetlerini “yeterince kısıtlayıcı” seviyelerde tutacağını vurguladı.

Powell, Fed’in böyle bir duruşa ulaşıp ulaşmadığından henüz emin olmadığını ancak yetkililerin gelecekteki faiz değişimleri öncesinde “dikkatli” ilerleyeceklerini ifade etti.

Fed Başkanı bu hafta Christopher WallerÜçüncü çeyrekte yıllık bazda %4,9 olan ABD gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) verilerinin Merkez Bankası’nın bir sonraki politika hamlelerine yaklaşımını büyük ölçüde etkileyebileceğini öne sürdü.

Fed Lider Yardımcısı Michelle Bowman Ayrıca GSYİH rakamına da dikkat çekti ve bunun ABD ekonomisinin hızlandığının kanıtı olabileceğini söyledi. Bowman, özellikle fiyat baskılarındaki son zamanlardaki yavaşlamanın durma işaretleri göstermesi durumunda, ilave faiz oranı artışına yönelik desteğini yineledi.

3. Disney bilançosunu paylaşacak

Walt Disney bugün kapanışın ardından üç aylık sonuçlarını açıklayacak.

İcra Konseyi Lideri Bob Iger Geleneksel televizyon yayınlarındaki zayıflık ve yayın hizmetlerindeki zayıf büyümeden etkilenen eğlence devi, operasyonlarını canlandırma stratejisiyle ilgili sorularla karşılaşabilir. Disney hisseleri geçen yıl değerinin %15’inden fazlasını kaybetti.

Iger daha önce ABC televizyonu da dahil olmak üzere Disney’in bazı temel olmayan varlıklarını elden çıkarma fikrini ortaya atmıştı. Disney ayrıca TV devi Comcast’in de sahibidir ( CMCSA ) Hulu’da üçte bir hisse alacağını duyurdu; Bu hamle, şirkete yayın kümesinin tam sahipliğini verecek.

Dikkatler ayrıca Iger’in Disney’in uluslararası tema parkı ve kruvaziyer işindeki karlılığını yeni yatırımlar ve bilet fiyatları artışları yoluyla en üst düzeye çıkarma çabalarına da odaklanabilir. Bu yaz yurt içi trafik azalmış olsa da Iger, parklar ve deneyim birimini işin diğer kısımlarındaki zayıflığın telafi edilmesine yardımcı olan “büyük bir büyüme motoru” olarak nitelendirdi.

4. Demokratlar ara seçimlerde zaferi garantiliyor

Kentucky’deki Vali Andy Beshear‘nin yeniden seçilme garantisi, Lider Joe BidenAnket sonuçlarındaki düşüşle mücadele eden Demokrat Parti için zaferlerle dolu bir gün yaşanıyor.

Bir Demokrat olan Beshear, 2020 başkanlık seçimlerinde eski Cumhuriyetçi Başkandır. Donald TrumpKendisine oy veren son derece muhafazakar bir eyalette ikinci dönemi kazandı.

Öte yandan Ohio’daki seçmenler, Demokratların mesajlarının ana odağı olan kürtaj haklarını eyalet anayasasına dahil edecek bir tedbiri destekledi.

The Associated Press’in Wall Street Journal’dan aldığı habere göre üreme hakları tartışması Virginia’daki Demokratlara da yardımcı oldu ve parti eyalet yasama organının tam kontrolünü ele geçirdi.

Bu sonuçların yanı sıra kamuoyu yoklamaları, 2024 başkanlık seçiminin sonucunu belirleyebilecek altı kararsız eyaletten beşinde Biden’ın Trump’ın arkasında olduğunu gösterdi. Biden bu haftaki seçimlerin ardından anketleri yalanlasa da raporlar Demokratların Biden’ın gelecek yıl yapılacak seçimlerdeki şansı konusunda endişe duyduğunu gösteriyor.

5. Ham petrol ABD stoklarındaki artışın ardından düşüşte

ABD ham petrolüPetrol fiyatları, stoklardaki sürpriz artışın dünyanın en büyük tüketicisinde talebin yavaşlayacağına ilişkin endişeleri artırmasının ardından düştü.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) verileri, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 12 milyon varil arttığını gösterdi. Beklenti 300.000 varillik düşüş yönündeydi.

ABD Güç Bilgi İdaresi’nin haftalık resmi verileri 13 Kasım haftasına ertelendi.

ABD ham petrolü %0,3 düşüşle 77,15 dolara geriledi. Brent%0,2 düşüşle 81,49 dolara geriledi.

İŞKUR açık pozisyon raporunu paylaşırken, ISO’nun Türkiye İmalat İhracat İklimi Endeksi de yayınlandı.

İŞKUR’un Aylık “İstatistik Raporu”na göre İşverenlerden alınan açık iş sayısı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,96 artışla 236 bin 365’e ulaştı. Geçen yılın aynı ayında açık iş sayısı 175 bin 143 oldu.

Yılın ilk 10 ayında yüzde 15,72 artışla 2 milyon 269 bin 272 açık işe alım yapıldı. Açık işlerin yüzde 98,8’i özel sektörden sağlandı. Branş bazında en fazla açık iş (968.011 açık iş) imalat sanayinde gerçekleşti.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Dairesi Başkanlığı İhracatİklim Endeksini yayınladı. Rapora göre endeks Ekim ayında art arda üçüncü ay 50 eşik değerinin altında kaldı. Eylül ayında 49 olan endeksin 48,5’e gerilemesi, dış talep koşullarında yılbaşından bu yana görülen en belirgin bozulmaya işaret ediyor.

sarkisla-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu