Haber

OY ve Beyond, seçimde kullanacağı OCR teknolojisini tanıttı

Kurulduğu günden bu yana 8 seçim misyon edinen Oy Verme ve Ötesi Derneği, ilk kez kullanılacak OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisini ve erişimi kolaylaştırmayı amaçlayan Askılı Bilet kampanyasını kamuoyu ile paylaştı. bugün düzenlenen basın toplantısıyla seçim bölgelerine gitti.

Toplantıda Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Orkun ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan da kayıtlı teklif veren sayısını ve bu yöndeki hedefleri paylaştı.

OCR TEKNOLOJİSİ NEDİR?

OCR teknolojisi imzalı sandık tutanaklarını hızlı bir şekilde dijital bilgiye dönüştürmeyi hedefliyor.

Oy ve Ötesi Derneği Yürütme Konseyi Lideri Ertim Orkun, 2023 genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanacakları OCR (Optik Karakter Tanıma) teknolojisini uygulamalı olarak tanıttı.

Orkun, “Bu yıl ilk kez kullanacağımız OCR teknolojisi ile fotoğraflanan sandık tutanaklarına ait bilgiler otomatik olarak dijital ortama aktarılacak. Sandıklarda görev alan gönüllülerimiz gün sonunda hazırlanacak tutanakları fotoğraflayarak sisteme yükleyecek. Bu veriler aynı anda dijital bilgilere dönüştürülecektir. Böylece sahadan gelen sandık bilgilerini çok hızlı bir şekilde doğrulama imkanı bulacağız. Amacımız her sandıkta bir rapor görüntüsü elde edebilmek ve YSK sonuçları için referans bilgi oluşturabilmek” dedi.

OCR teknolojisi ile siyasi partiler ile hızlı bir şekilde bilgi paylaşımı yapılması ve tarafların olası ihtilaflarda zaman kaybetmeden YSK’ya başvurmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

Tutanak veri toplama sürecine tüm vatandaşların katılabileceği belirtilirken, gün içerisinde sandık başında durmayan vatandaşların da sisteme kayıt olarak yayınlanan tutanak görüntülerini paylaşabilecekleri vurgulandı.

ÇAĞRI MERKEZİ KURULDU

Seçim sürecini şeffaf hale getirmeyi hedefleyen Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Orkun, “Seçim günü çağrı merkezi olacak. Gönüllülerimiz, avukatlarımız ve seçim tecrübemizle 14 Mayıs’ta herkese hizmet vereceğiz. Gelen soruları 15-20 kişilik bir grup cevaplayacaktır. Davet merkezi telefon numarası önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

KIRKLARELİ, ERZURUM, KARS, GÜMUHANE VE ARDAHAN’DA GÖNÜLLÜ İHTİYACI VAR

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hande Turan, “Şu ana kadar toplam 37 bin gönüllü başvurusu aldık. 50 ilde planladığımız 101 eğitimimiz var ve bugüne kadar 7 ilde 15 eğitim gerçekleştirerek toplam 2000 gönüllüye ulaştık” dedi.

İlk kez bu seçimlerde 81 ilin tamamında yer aldıklarını belirten Turan, Kırklareli, Kars, Erzurum, Gümüşhane ve Ardahan’da gönüllü ihtiyacına dikkat çekti.

ASKILI BİLET

Toplantıda, adres kaydı deprem bölgesinde olan ve başka illere gitmek zorunda kalan seçmenlerin oy haklarını kullanabilmeleri için gündeme gelen Askılı Bilet Platformu tanıtıldı.

Oy ve Ötesi Derneği’nin yer aldığı platform; Adres kayıtları deprem bölgesinde olan ve seçmen kaydını belgeleyen vatandaşlara, oy kullanacakları şehre ulaşabilmeleri için ücretsiz bilet veriyor.

Oy ve Ötesi Derneği Başkanı Ortun, “Pazar gününden bu yana 5 bin 500 bilet talebi geldi. İki günde inanılmaz talep! İnsanlar geri dönüp oy kullanmak istiyor. 3 bin bilete karşılık gelen 1.5 milyon TL toplandı. Daha fazla bağışa ihtiyaç var” dedi.

Bilet talebinde bulunmak isteyen depremzedeler www.askidabilet.com adresindeki başvuru formunu doldurarak bilet talebinde bulunabilirler. Platforma destek olmak isteyenler birebir adresler üzerinden de bağışta bulunabilirler.

DEPREM BÖLGESİNDE SEÇİM GÜVENLİĞİ

Deprem bölgesinde çok sayıda okul yıkılırken YSK tarafından yeni sandıkların belirlendiği vurgulandı.

Afet illerinde önceki seçimlerde kayıtlı seçmen sayılarını istatistiksel olarak takip eden dernek, bu verileri değerlendirebilecekleri ve olası anormallikleri tespit edebilecekleri bir matematiksel modelleme üzerinde çalışıyor. (HABER MERKEZİ)

haberugurludag.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu