Haber

Onur Adıgüzel: Sistem sorunsuz çalıştı, iletişim ekibi kapattırdı

14 Mayıs seçimlerinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu tarafından görevden alındığını ve ardından ‘istifa ettiğini’ açıklayan CHP eski Bilgi ve Bağlantı Teknolojileri Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, seçim sisteminin dijital ortamda sorunsuz çalıştığını savundu.

Tele1 yayınına katılan Adıgüzel, gece saatlerinde CHP sisteminden veri alınamamasının sebebinin iletişim ekibinin talimatı olduğunu açıkladı.
Seçim gecesi herhangi bir dijital aksama yaşanmadığını belirten Adıgüzel’in açıklamaları şöyle:

CHP’nin seçim sisteminin o gece basına kapatılması parti irtibat ve basın görevlilerinin talimatıydı. Ben bir bilgi işlemcisiyim. Talimatı takip ettim.

– Sistemle ilgili tezler, bağlantı ekibi yüzünden ortaya çıktı. O gece bağlantıyı kim kurduysa onun sorumluluğundaydı.

– 313 sandıkta CHP gözlemcileri ve sandık görevlileri yoktu.

– Sayın genel başkanımız Türkiye’de 600 küsur sandıkta sıfır oy aldı. Yani orada bir kadromuz yoktu. Sıfır oy aldığınız sandıkta görevliniz yok.

– Görevimden istifa ettim. Sayın Kılıçdaroğlu bu süreçten zarar görmesin diye. Gelip bizi kontrol etsinler dedim. Kim denetlemek isterse elimizde kaç tane sonuç var onları anlatmak isteriz.

‘BİR DAKİKA BİLE KESİNLİK OLMADI’

-Bütün profesyonellere diyorum gelip bizi denetlesinler. Bir dakika bile kesinti olmadı. Bilgi bağlantı altyapısından sorumluyum.

– Bir yanlış anlaşılma var. Asıl sandık sorunu bir operasyondur. Gördüklerim üzerine istifa ettim. Sayın Genel Başkanımızın boşa gitmesini istemedim. CHP seçim gecesi teknolojide hata yapmadı.

– Bu geceki irtibattan ben sorumlu değilim. Dünyanın her yerinden bir siber saldırının ortasındayız. Birçok saldırı oldu. Sorunsuz çalıştırdık. Partinin irtibat grubu nereye aç derse oraya açacağım. Sonuçların karşılaştırılması ve itiraz uyuşmazlıklarına öncülük ettim. Değerli olan, bağlantı stratejisinin nasıl yürütüldüğüdür. O kadar rahatladık ki kapılarımızı alanında uzman hocalara açtık. Böylece yarın bir sorun olursa takip edebilirler.

‘EKRANLAR AÇILIYOR, İLETİŞİM YÖNETİMİ KARARI VERİYOR’

– Ekranların halka açılması da ayrı bir karar. İrtibatı yöneten yapılar karar verir. Bağlantı stratejisinin nasıl kurulduğuna göre yönetiyoruz. Bilgi nasıl geliyor? Manuel seçim sistemi. Islak imzalı tutanakların ilk sonuçları, fotoğrafları ve metni taşınabilir uygulamamıza gönderir. O bölgede internetin varsa…

– Ondan sonra mahalle muhtarlığına gider. Oradan bize web tabanlı bir şekilde geliyor. Oy sayım sürecinde hırsızlık olabilir, birleşmede olabilir. Masada isimler ve numaralar kaydırılarak çeşitli hırsızlıklar meydana gelebilir. O gece oyların yüzde 60’ını taşınabilir uygulamamızdan aldık.

– Daha sonra zayıf olduğumuz yerlere ilçelerden girişler yapılıyor. Ertesi sabah dağ köylerine de girilir. Coğrafi zorluklar nedeniyle bilgilerin ulaşması zaman alabilir.

– Bizim işimiz YSK’yı kontrol etmek. Bizim işimiz doğrulamadığımız sonucu açıklamak değil. Kontrol edemediğimiz sonucu açıklarsak, üstesinden gelemeyeceğiz. Öngörmediğimiz hiçbir şey yok. Sonuçları hızlı bir şekilde açıklayacağımızı asla söylemedik.

– Dakikaların yüzde 99’undan fazlasını denetledik. 192 bin küsur sandıktan yüzde 99’unun imzasını aldık.

– Türkiye’de 35 bin noktada sadece bir sandık var. Bir köy gibi. Buralarda taşınabilir uygulamaları kullanmak kolay değil. Seçime katılmadığımız iller de dahil sadece 313 sandıkta yer almadık. O gün ayağınız kırıldı, çocuğunuz hastalandı ve gidemediniz. Yerine başka arkadaşlar yerleştirildi. Bu sistem sıfır problemle çalıştı.

– CHP’nin YSK verilerini kullandığını sanıyorlar, hayır. CHP hem YSK’yı hem de kendi verilerini kullanıyor.

– Bana sistemin durduğunu mu söylediler? Okuldan bilgi girişleri durdurulur. Kapasitesi bu. Saat 9-10 itibariyle 113 bin sandıktan yüzde 60’ından veri geldi, sonra veri gönderecek kimse kalmadı. Neden? Coğrafi kısıtlamalar var. Teknik kısıtlamalar var. Ardından ilçe başkanlığından gelen tüm sonuçlar tek tek yeniden girildi. Bir sorun varsa ekranda kırmızı uyarı verir.

– O gece 10 kez aranan ilçe başkanları var. Çünkü bilgiye itiraz var. Bu sistemi 2019’da kullandık. Tamamen denedik.

– Sandıkların yüzde 99’unu tespit ettik. Seçim ve hukuk işleri departmanımız her ilçedeki itiraz süreçlerini yönetmektedir. Bir sorun varsa, itiraz edilecektir. Yüzde 1’lik sandıkta sıkıntı var. Hem bizim için hem bizim için.

NEDEN İSTİFA ETTİ?

– Kamuoyu algısı oluşturuldu. Bant daraltma, siber saldırı ile uğraşıyordum. Bir gazeteci telefonuma cevap vermediğini söylüyor.

– Tüm günlükleri açmaya hazırım. Her şey görülüyor.

– Herkes bağlantı tarafında sıkışmış durumda. Ben Kemal Kılıçdaroğlu, soruları cevaplamak boşa gitmesin diye istifa ettim.

– 2018’de strateji yanlıştı. Adil bir seçim platformu oluşturulup yayınlanacağı söylendi. Veri akışında sorunlar vardı. O seçimlerde yüzde 95’ini doğruladık. O dönemin akıbetini değiştirmeyecek bir durum olduğunu paylaştık.

– 2019 yılında bu sistem ile tüm bilgileri Canan hanıma verdim. Muharrem İnce 2018 yılında beni aramadı nasıl ulaşamaz? Beni özel olarak aramadı. Daha önce verileri nasıl topladığımızı açıklamaya gittim ve çeşitli nedenlerle benimle görüşmedi. Sonuçların YSK’ya doğru yansımasını kontrol etmek asıl amacımızdı. Hızlı değil, gerçek sonuç almaktı.

-Sistemimizin sorunsuz yaşandığı ilçe başkanlığı, okul yetkilileri. İlçe belediye başkanına güvenmekte zorlanıyoruz.

– Tüm sonuçların gece 12’de geldiğini söylemiyorum. Yavaşça akıyordu. İtiraz sürecinin yüzde 99’unu denetledik.

– Büyük bir ameliyatı sorunsuz atlattık. Sorumluluğum olan dijital kısımda herhangi bir sorun yaşamadık. YSK’nın bize ilettiği sonuçlar, bizim sonuçlarımızla aşağı yukarı birebir örtüşüyor. 14 Mayıs akşamı dijital olarak tek bir eksiğimiz yoktu. (HABER MERKEZİ)

habertut.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu