Ekonomi

Küresel piyasalar Fed’in sıkılaştırma finaline odaklandı

First Republic Bank’ın JPMorgan tarafından kurtarılması, yatırımcılara yalnızca bir günlüğüne nefes aldı.

Salı günü Amerikan Borsalarında işlem gören bölgesel bankacılık hisselerinde sert satış dalgaları yaşandı. İki önemli bölgesel banka olan Pacwest Bancorp ve Western Alliance Bancorp’un hisseleri sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 15 azalırken, bu satışlar bankacılık hisselerinde de genel bir düşüşe neden oldu.

Bu etkiyle birlikte S&P 500 Salı gününü yüzde 1,2 düşüşle kapatırken, vadeli işlem piyasaları yüzde 0,1 artışla hafif toparlanma işaretleri gösteriyor.

Wall Street borsalarında bankacılık hisselerinde yaşanan yangın, Asya Pasifik’teki yatırımcı güvenini de olumsuz etkiliyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 2’ye yakın düşerken, Güney Kore Kospi’deki düşüş yüzde 1’e yaklaştı.

Japonya ve anakara Çin’deki borsalar bugün tatil nedeniyle kapalı. Dolar, gelişmiş ülke para birimleri karşısında düşüşünü ikinci güne taşıyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0.2 düştü. ABD tahvilleri, Japonya’nın kapanışı nedeniyle sabah saatlerinde işlem görmüyor. 10 yıllık tahvil Salı günü %3.42’de kapattı. Fed’in mesajlarının yakından izleneceği emtia piyasasında spot altın yüzde 0,1 artışla 2.018 dolardan işlem görüyor.

Fed cephesinde son yükseliş, ardından stop sinyali bekleniyor

Bankacılık güven krizi ve enflasyon ikilemi gölgesinde Fed bir kez daha faiz kararını açıklayacak. Ekonomistler ve yatırımcılar, Fed’in bu akşam 25 baz puanlık bir faiz artırımının ardından bir duruş sinyali vermesini bekliyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin ortanca tahmini, Fed’in faiz oranlarını 25 baz puan artırarak yüzde 5-5,25 aralığına çekeceği yönünde.

First Republic Bank’ın JPMorgan tarafından satın alınmasına rağmen, bankacılığa olan inanç krizi sona ermiş değil ve Amerikan açık iş pozisyonlarındaki (JOLTS) düşüş, bu toplantının ardından Haziran ayında Fed takaslarında faiz artışı olmayacağı şeklinde fiyatlanıyor.

Fed’in bu toplantıda faiz oranlarını artıracağını düşünen JPM Morgan ABD’li Ekonomist Michael Feroli, “Faiz oranlarında kalmak istiyorlar ama enflasyon cephesinde işin bitmediğini biliyorlar” dedi.

Citigroup ekonomisti Veronica Clark, Fed’in birincil hedef olarak enflasyona odaklanması gerektiğini belirterek, “Fed’in finansal istikrar sorunlarıyla başa çıkmak için başka araçları var. Ancak enflasyon ve fiyat istikrarı başlı başına bir sorun olmaya devam ediyor. ABD Kongresi’ndeki bazı milletvekillerine göre bankacılık şubesindeki güven bunalımı enflasyondan daha acil bir sorun. Aralarında senatörler Elizabeth Warren ve Bernie Sanders’ın da bulunduğu politikacılar, Fed’i faiz artırımlarını durdurmaya davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu