Ekonomi

Japonya iç talebin azalması nedeniyle resesyona girdi

TOKYO – Japonya ekonomisi üst üste ikinci çeyrekte daraldı ve resesyona girdi; bu durum büyüme beklentilerini boşa çıkardı ve Japonya Merkez Bankası’nın yıl içindeki genişletici para politikasını azaltma stratejisi üzerinde belirsizlik yarattı.

Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), bir önceki çeyrekteki %3,3’lük düşüşün ardından Ekim-Aralık döneminde yıllık bazda %0,4 azaldı. Bu, ortalama piyasa tahmini olan %1,4’lük artışa aykırıdır.

Resesyonun tanımı iki çeyrek üst üste ekonomik daralmadır ve Japonya şu anda bu tanıma uymaktadır. Bu düşüş aynı zamanda Japonya’nın Almanya’yı geçerek dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olmasına da neden oldu.

GSYİH’nın çeyreklik bazda %0,1 oranında azaldığını gösteren veriler, %0,3 artacağı beklentisine karşın Japonya Merkez Bankası’nın görünümüne ilişkin şüpheler uyandırabilir. Merkez Bankası artan ücretlerin tüketimi destekleyeceğini ve önemli parasal teşviklerin kademeli olarak kaldırılmasını haklı çıkaracağını öngörmüştü. Ancak Japonya’nın ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim %0,2 oranında düşerken, ekonomistler %0,1’lik bir artış öngörüyordu.

Özel sektör büyümesinin önemli bir itici gücü olan sermaye harcamaları da %0,1 oranında düştü; tahminlerin %0,3’lük bir artış öngördüğü beklenmeyen bir düşüş. Olumlu bir gelişme olarak dış talebin GSYİH’ya katkısı 0,2 puan oldu ve ihracat bir önceki çeyreğe göre %2,6 arttı. Buna rağmen, genel ekonomik tablo zorlu olmaya devam ediyor ve son rakamlar Japonya’daki ekonomi ve politika yapıcılar için ileriye yönelik daha güçlü bir yola işaret ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haberdumlupinar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu