Haber

İsrail-Filistin savaşı: Bir ülke daha İsrail’le bağlantısını askıya aldı

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın İsrail’e karşı 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı adlı operasyonun ardından İsrail’in Gazze saldırıları 26’ncı gününde de devam ediyor.

İşte İsrail’in gün içindeki saldırılarında yaşanan gelişmeler:

CAN KAYBI ARTTI

– Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 3 bin 648’i çocuk olmak üzere 8 bin 796’ya yükseldiğini açıkladı.

İSRAİL CIBALİYE KAMPINI YİNE VURDU

– İsrail uçakları bugün ikinci kez Cibaliye Mülteci Kampı’nı vurdu. Dün kampa saldırı düzenlendi ve 100’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

ŞİLİ DE BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

– Bolivya ve Kolombiya’nın ardından Şili de İsrail büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric Font yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İsrail’in Gazze Şeridi’nde kabul edilemez Uluslararası İnsani Hukuk ihlalleri karşısında Şili Hükümeti, Şili’nin İsrail Büyükelçisi Jorge Carvajal’ı istişareler için Santiago’ya davet etmeye karar verdi.”söz konusu.

HAMAS, AL ASIF’İ TANITTI

– Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, yerli üretim olduğunu söyledikleri Al-Asif torpidosunun görüntülerini yayınladı. Görsellerle yapılan açıklamada, “Aksa Tufanı sırasında Kassam Tugayları tarafından ilk kez hizmete sunulan yerli üretim ‘El-Asif’ güdümlü torpido.”Söylendi.

KHAMANNEI’DEN MÜSLÜMAN ÜLKELERE İSRAİL ÇAĞRISI

– İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu savaş, İsrail ile Gazze arasındaki bir savaş değildir. Bu, batıl ile hakikatin, kibirli güçler ile iman arasındaki bir savaştır. Emperyalizm dünyası bombalarla ve askeri baskılarla gelmiştir ama şunu bilmelisiniz ki, imanın gücü her şeyin üstesinden gelecektir.” Gazze halkı sabırlarıyla insanlığın vicdanını harekete geçiriyor.” Batılı ülkelerde, İngiltere’de, Fransa’da ve hatta ABD’nin eyaletlerinde insanlar büyük kalabalıklar halinde sokağa çıkıyor, İsrail ve ABD yönetimi aleyhine sloganlar atıyor. Dünyadaki itibarları zedelendi. Çok uzakta olmayan nihai zafer Filistinlilerin olacaktır. Müslüman dünyası “Müslüman dünyası, İslam’ın ve mazlum Filistinlilerin karşısında duranın ABD, Fransa ve İngiltere olduğunu unutmamalıdır. Müslüman dünyası bunun sadece Siyonist rejimle ilgili olmadığını anlamalı ve bu ülkeleri de dikkate almalıdır. bağlantıları, analizleri ve denklemleri. Müslüman hükümetler petrol ve diğer temel ihtiyaçlar için Siyonist rejime güvenmemelidir.” Müslüman hükümetler bu suçların derhal durdurulması konusunda ısrarcı olmalıdır. Siyonist rejime petrol ihracatını engellemeli ve bu rejimle ekonomik işbirliğini durdurmalılar. Bu yanlışı kınamak için tüm uluslararası örgütlerde seslerini yükseltmeliler. ABD’nin yardımı olmasaydı Siyonist rejim birkaç gün içinde felç olurdu. Batılı siyasetçilerin utanmaz eylemlerinden biri de, kendi vatanlarını savunan Filistinli savaşçılara terörist demek. Almanlar İkinci Dünya Savaşı’nda Paris’i işgal etti. Almanlara karşı savaşan Fransızlar terörist miydi? dedi.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER ICC’YE BAŞVURDU

– Sınır Tanımayan Gazeteciler, İsrail-Filistin çatışmasında gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. İsrail’in Gazze Şeridi’nde 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda 38 basın mensubu hayatını kaybetti.

NETANYAHU’DAN ÖLÜ İSRAİL ASKERLERİ İÇİN AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: “Zor bir savaşın içindeyiz. Uzun bir savaş olacak. Önemli kazanımlarımız var ama acı kayıplarımız da var. Her bir askerimiz bizim için dünya demektir. Hepimiz yanınızdayız. Askerlerimiz haklı bir savaşın içindedir. Vatan uğruna yapılan savaşta şehit oldular, siz İsrail vatandaşlarına söz veriyorum, “Görevimizi yerine getirene kadar devam edeceğiz, zafere kadar devam edeceğiz.”

HAMAS: DIŞ GÜÇLERİ SERBEST BIRAKACAĞIZ

– Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, video mesajında ​​İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli ve yabancı esirlerden bahsetti. Ebu Ubeyde, ellerindeki yabancı esirlerin bir kısmını Gazze’de tutmak istemedikleri için çeşitli ülkelerden gelen talepler üzerine yakın zamanda serbest bırakacaklarını aracılara bildirdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Elimizde bulunan yabancıları önümüzdeki günlerde serbest bırakacağımızı arabuluculara bildirdik. Onları Gazze’de tutmamıza gerek yok.”

RUS VATANDAŞLARI HAMAS’TAN İKTİDARI ALINDI

– Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zakharova, Hamas’ın rehineleri arasında yer alan Rus vatandaşlarına ilişkin durumun çözümü için aktif çaba sarf ettiklerini söyledi. Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Anatoly Viktorov, Gazze Şeridi’nde şu anda Hamas tarafından 5 veya 6 Rus vatandaşının tutulduğunu söyledi.

REFAH KAPISI AÇILDI

– Mısır, ağır yaralı Gazzelilerin ve yabancı pasaportlu kişilerin geçişine Refah Sınır Kapısı’nı açtı. Yaralı Filistinliler Mısır’daki hastanelerde tedavi altına alınacak.

İSRAİL’DEN BOLİVYA’YA TEPKİ

– Gazze, Bolivya’da “İsrail’in saldırgan ve orantısız askeri saldırısı” Bu nedenle İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti. İsrail, Bolivya’nın hamlesi “Teröre teslim olun”anlamına geldiğini iddia etti.

HERZOG BLINKEN İLE BULUŞUYOR

– ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile telefon görüşmesi yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken, Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmalarda sivillerin zararının en aza indirilmesi için önlem alınması çağrısında bulundu. Blinken, İsrail’in hukuki savunma hakkını savunduklarını yineleyerek, Gazze’ye yönelik insani yardımın artırılarak hızla ulaştırılması gerektiğini söyledi.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: UZUN BİR OPERASYONA HAZIRIZ

– İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda hayatını kaybeden 9 askerin ölümüne ilişkin açıklama yaptı. Askerlerin ölümünün son derece üzücü olduğunu belirten Bakan, ordunun uzun bir operasyona hazır olduğunu söyledi.

İSRAİL ASKERLERİ 1’İ ENGELLİ 4 FİLİSTİNLİYİ ÖLDÜRDÜ

– İsrail güçleri Cenin’de sabah erken saatlerde düzenlenen baskında direnen 4 Filistinliyi öldürdü. İnsansız hava aracıyla şehri havadan bombaladı. İş makineleri ve buldozerlerle şehre girerek Filistinli Müslümanların özel mülklerine zarar verdiler.

11 BİN HEDEF VURULDU, 14 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

– İsrail ordusu Gazze Şeridi’ndeki kayıplarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Gazze’nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda 14 İsrail askerinin öldüğü belirtildi. Çatışmalarda 4 İsrail askerinin ağır yaralandığı bildirildi. İsrail, 7 Ekim’den bu yana 11 binden fazla hedefin vurulduğunu belirtti.

GAZZE’NİN DÜNYA İLE BAĞLANTISI KESİLMEKTEDİR

– Gazze’nin en büyük internet sağlayıcısı Paltel şirketi şunları söyledi: “Tüm iletişim ve internet hizmetleri tamamen kesildi.” söz konusu. Şirketin X hesabından yaptığı paylaşımda bunun Gazze’yi dünyaya bağlayan hatların kapatılmasından kaynaklandığı belirtildi. BBC’nin Gazze Muhabiri Rushdi Abulouf da bölgedeki tüm telefon ve internet hizmetlerinin kesildiğini doğruladı. Yalnızca İsrail sınırına yakın baz istasyonlarından sinyal alabilen İsrail SIM kartına sahip telefonların internete bağlanabildiği bildirildi.

MISIR: MİLYONLARCA HAYATI KURBAN ETMEYE HAZIRIZ

– Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Mısır halkının Sina Yarımadası’ndaki her kum tanesi için milyonlarca canı feda etmeye hazır olduğunu söyledi. Sina Yarımadası’nda 2014 yılından bu yana yapılan yatırımlara ve bölgenin Mısır için önemine değinen Medbuli, “Tarih boyunca, eski Mısır uygarlığından bu yana Mısır’a ve Nil Nehri’ne yönelik bir tehdit ve saldırı olmuştur.” dedi. Medbuli, Sina’nın tüm Mısır halkı için ayrı bir önem ve değere sahip olduğunu belirterek, “Biz Mısırlılar, Sina topraklarındaki her kum tanesi için milyonlarca canı feda etmeye hazırız. Mısır, kendisine hiçbir şeyin dayatılmasına izin vermeyecektir. Bölgesel aleyhimize olan sorunlar ortadan kaldırılacak veya “Çözülmesine izin vermeyeceğiz” dedi. İsrail, Gazze’de yaşayanların Sina’ya yerleştirilmesini istiyor, Mısır ise bunu reddediyor.

SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR: YETER YETER

– Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar’dan (MSF) bir hemşire, Cibaliye Mülteci Kampı’na düzenlenen hava saldırısında ağır yanıklarla hastaneye getirilen çocukların bulunduğunu söyledi. MSF’nin paylaştığı gönderide O’nun sözleri aktarıldı. MSF saldırıyı kınadı ve “Artık yeter!” dedi. Bir başka deyişle ateşkes çağrısı yaptı.

İSRAİL’DEN SAVUNMA: “TÜNELLERİ VURDUĞUNDA BİNALAR VE KAMP ALANI ÇÖKTÜ”

– İsrail ordusu sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, bugün Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampına düzenlenen saldırıya ilişkin yeni bilgiler paylaştı. Hedeflerinin Hamas’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Biari olduğunu ve bu kişinin “7 Ekim saldırılarının planlanması ve uygulanmasında kilit rol oynadığını” söyledi. Saldırının Biari’nin bulunduğu tüneli hedef aldığını ve onlarca Hamas savaşçısının öldürüldüğünü belirten Conricus, tünelin çökmesi nedeniyle çevredeki binaların da yıkıldığını belirtti. Conricus bunun “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL’E AÇIKLAMA

– Hizbullah, İsrail’in 8 Temmuz’dan bu yana Lübnan sınırında kayıplar verdiğini duyurdu. 8 Ekim’den bu yana gerçekleştirilen toplam 105 saldırıda 120 İsrail askeri vuruldu, 9 tank imha edildi.

İSRAİL KAMPI VURARAK BİR TERÖRİSTİ ÖLDÜRDÜ!

– İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nde çok sayıda sivilin bulunduğu Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki yerleşim alanına düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi. İsrail Ordu Sözcüsü, bu saldırıda “çok sayıda teröristi” öldürdüklerini iddia ederek, “bölgede geniş bir askeri altyapı bulunduğundan diğer binaların da çökmesine neden olduğunu” savundu. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail güçlerinin Cibaliya Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

KAYNAK: AJANSLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu