Yaşam

Göz Makyajından Nane Şekerine: Eski Mısırlılar Tarafından İcat Edilen Önemli Buluşlar

Bir toplumun yaratıcılığına ve vizyonuna Mısır’ın Büyük Giza Piramidi’nden daha büyük katkı yapılamaz. 147 metre uzunluğundaki Büyük Piramit, Özgürlük Anıtı ve Big Ben gibi anıtlardan çok daha yüksektir. Elbette piramitler, Eski Mısır’ın değerli miraslarından sadece bir tanesidir.

Binlerce yıl boyunca, Eski Mısırlılar dünyanın şimdiye kadar bildiği tartışmasız en gelişmiş uygarlığı geliştirdiler ve başlattılar ve icatlarının çoğu hala yaygın. Örneğin, Mısırlı kadınlar süslü takılar ve peruklar takıyor, erkekler güreşiyor ve çocuklar masa oyunları oynuyordu. Bir zamanlar mucit olarak da büyüdüler ve Mısır’ın 10 şaşırtıcı icadının yer aldığı bu listede göreceğiniz gibi, modadan tarıma kadar her şeyi o kadar şiddetli bir şekilde değiştirdiler ki, bugün hala etkilerini görüyoruz.

Kaynak:https://science.howstuffworks.com/inn…

Göz makyajı: İnsanlık tarihinin en değerli keşiflerinden biri olan göz makyajı elbette ateşin ya da çarkın yanında durmayabilir ama Mısırlılar makyajın onlara uzun ömür vaat ettiğine inanıyorlardı. 4000’de göz makyajını ilk icat ettiklerinden beri modası hiç geçmedi. Daha da etkileyicisi, kozmetik tarihiyle ilgilenen bazı kültürler, binlerce yıl önce Mısırlıların öncülüğünü yaptığı teknikleri kullanarak makyaj yapmaya devam ediyor.

Isıyı galena adı verilen bir mineralle birleştirerek bugün hala sürme olarak bilinen siyah bir merhem yarattılar. Merhemi renklendirmek için malakit adı verilen bir minerali galen ile birleştirerek yeşil göz makyajı da oluşturabildiler.

Mısır’da sadece kadınlar makyaj yapmıyordu. Durum ve görünüm el ele gitti ve üst sınıf kelimeler söz konusu olduğunda, ne kadar çok makyaj o kadar iyi. Ayrıca, bol miktarda alet kullanmanın çeşitli göz hastalıklarını iyileştirebileceğine ve hatta nazardan koruyabileceğine inanıyorlardı.

Yazılı dil: Fransa ve İspanya’da bulunan mağara resimlerinin tarihi M.Ö. [kaynak: Nerede]. Ancak ilk yazı sistemlerinin Mısır ve Mezopotamya’dan ortaya çıktığı binlerce yıl boyunca çizimler ve resimler ilk yazı dili olmadı.

.

Mısır yazı sistemi, ilki M.Ö. altı bin yılına kadar uzanan piktogramlarla başladı. [Kaynak: Tırmık]. Piktogramlar, temsil ettikleri kelimelerin kolay betimlemeleriydi ama elbette sınırlamaları vardı. Bir zamanlar Mısırlılar, sesleri ve diğer karakterleri zorunlu olarak temsil eden alfabe benzeri karakterler de dahil olmak üzere, isimleri ve soyut fikirleri yazmalarına yardımcı olan başka unsurları yazı sistemlerine eklediler.

Bugün herkes Mısırlıları, Mısır mezarlarında ve başka yerlerde yaygın olan alfabetik, heceli semboller ve ideogramların (tüm kelimeleri temsil eden fotoğrafların) bir karışımını içeren hiyeroglif yaratmalarından tanıyor. Bu makaleler bize eski Mısır toplumunu daha iyi anlamamıza yardımcı olan savaş, siyaset ve kültür hikayelerini anlatıyor.

Takvim: Takvim olmadan yaşamak zorunda olduğunuzu hayal edin. Bir sonraki görüşmenizin, tatilinizin, doktor randevunuzun ne zaman olacağı konusunda kafanız çok karışmış olabilir.

Ancak Eski Mısırlılar için işler biraz farklıydı. Yıllık faaliyetlerini izlemek için uygun bir takvim olmasaydı, kıtlık ve sel ortasında ayrım yapamazlardı. Eski Mısırlılar, Eski Krallık döneminde veya öncesinde sistematik bir takvim kullanmaya başladılar. Takvimleri onlara tarım faaliyetleri hakkında bir fikir verdi: sel dönemleri, ekim programları ve hasat zamanı.

Hatta yıllık takvimlerine mevsimlik bayramlar, bayramlar, resmî ve dini bayramlar eklemişler.

Papirüs kağıtları: MÖ 140 civarında kağıdın icadıyla Çinlilerin dünyayı sonsuza dek değiştirdiğini kimse inkar edemez, ancak birçok insan Mısırlıların kendilerinden binlerce yıl önce papirüs bitkisinin yerine geçecek takdire şayan bir bitki geliştirdiğini bilmiyor. Papirüs, Nil boyunca bataklık alanlarda yaygın olarak büyüdü. Ondan üzerine yazdıkları sayfaları aldılar ve parşömen olarak sakladılar.

Yazılı sayfaların türetilmesi zaman alıcı bir süreç olsa da, Mısırlılar üretim adımlarını çok uzun süre kapalı tuttular. Süreç hiçbir zaman belgelenmediği için, Dr. Hassan Ragab 1965’te tekrar papirüs kağıtları yapmanın bir yolunu bulana kadar kayboldu.

Saban: Tarihçiler sabanın ilk nerede icat edildiğinden tam olarak emin olmasalar da, kanıtlar Mısırlılar ve Sümerlerin MÖ 4000 civarında ilk saban kullanan toplumların ortasında olduklarını gösteriyor. Ancak bu pulluklar günümüz sabanlarına göre çok geride kalmıştır.

Muhtemelen farklı el aletlerinin birleştirilmesiyle yapılan bu pulluklar, yerin derinliklerine inemeyecek kadar hafif ve etkisizdi. Tam da bu nedenle günümüzde ‘kotan veya kotan’ olarak anılmaktadırlar. Üstelik bu pulluklar sadece el emeğiydi. Örneğin, birçok duvar resmi, insanları tarlada birlikte saban sürerken gösteriyor. Bu kavurucu Mısır güneşinde bir gün geçirmek için harika bir yol değildi.

Her şey MÖ 2000’de, Mısırlılar pulluklarını öküzlere ilk kez bağladıklarında değişti. İlk tasarımlar, sığır boynuzlarına takılan sabanlardan oluşuyordu, ancak bunların hayvanın nefes almasını olumsuz etkilediği fark edildi. Daha sonraki yapılarda saban ek olarak bir kayış sistemi içeriyordu ve çok daha etkiliydi. Pulluklar, Eski Mısır’da bir tarım devrimi yarattı ve Nil Nehri’nin bereketli doğasıyla birleşerek, Mısırlılar için zamanın diğer toplumlarından belki de çok daha kolay tarım yaptı.

1. Bowling: İlk üç yüzyılda Romalılar Eski Mısır’ı fethettiğinde, Mısırlılar günümüz bowlingini anımsatan bir oyun oynadılar.

Bilim adamları, Narmoutheos’ta çizgiler ve farklı boyutlarda birkaç top bulunan bir yer keşfettiler. Bu, bowlingin eski zamanlarda da oynandığına dair bir işaret olabilir.

Şeritler yaklaşık 396 cm uzunluğunda, 20 cm genişliğinde ve neredeyse 10 cm derinliğindeydi. Ortada da kare bir açıklık vardı. Arkeologlar, oyunun günümüz kurallarından farklı kurallara sahip olabileceğinden bahsediyor. Bowling oyuncuları sırayla şeridin ortasına nişan aldı. Bire bir seferde rakipler, oyuncunun topunu kulvardan dışarı itmek için topları bire bir delikten şutlarlardı.

Nane: Bir dahaki sefere manavda Mentos veya Olips nane şekeri rafını incelediğinizde, ağzımızın yaydığı hoş olmayan kokuyu saklamanın bir yolunu buldukları için eski Mısırlılara teşekkür etmelisiniz. Tıpkı modern zamanlarda olduğu gibi, eski Mısır’da da ağız kokusu genellikle kötü diş sağlığının bir işaretiydi.

Bizden farklı olarak, Mısırlılar şekerli içecekler ve diş çürüten yiyeceklerle beslenmediler, ancak ekmek unu öğütmek için kullandıkları taşlar, diyetlerine çok fazla kum ve taş ekledi, bu da diş minesini aşındırdı, diş etlerini açığa çıkardı ve onları enfeksiyona karşı savunmasız hale getirdi. .

Mısırlıların birçok tıbbi sorun için uzmanları vardı ama ne yazık ki bozulan dişlerini ve diş etlerini tedavi edecek diş hekimleri veya cerrahları yoktu. Bunun yerine, sadece acı çektiler ve mumyaları inceleyen bilim adamları, genç Mısırlılarda bile önemli ölçüde aşınmış dişler ve apseler olduğuna dair kanıtlar buldular. Mısırlılar, çürüyen ağızlarından gelen hoş olmayan kokuyla başa çıkmak için balla kaynatılıp granül haline getirilmiş tarçın, tütsü ve mür karışımı olan ilk naneli içecekleri icat ettiler. [Kaynak: Dünya Atlası].

Kilitler: Tarihi M.Ö. üç bin yıl öncesine dayanan ilk kilitler, kolay pimli makaralı kilitlerdi. Bu kilitler, kapıdaki bir sürgüye bir anahtar kullanılarak açılabilen pimler içeriyordu. Anahtar pimleri üst doğrultuya bastırıldığında sürgüden kurtulmuş ve kapı kilidi açılmıştır.

Bununla birlikte, bu kilitlerin boyutu ve durumu büyüktü ve bu da onları günlük kullanım için kullanışsız hale getiriyordu.

Yine de bu eski Mısır kilitleri, daha sonra Romalılar tarafından geliştirilen birçok kilide göre daha inandırıcıydı.

Tıraş ve saç bölümü: Muhtemelen Mısırlılar, saçlarına özen gösteren ya da muhtemelen olmayan ilk eski insanlardı. Ama her iki durumda da saçlarını hijyenik bulmadılar ve anavatanlarının bunaltıcı sıcağı uzun buklelerini ve sakallarını çekilmez hale getirdi. Bu nedenle saçlarını kısa keserler veya düzenli olarak başlarını ve yüzlerini traş ederler. Görünüşe göre özellikle tüylülükten hoşlanmayan rahipler, tüm vücutlarını her üç günde bir [kaynak: Knight] traş ettiler. Tarihlerinde, çoğunlukla temiz traşlı olmak moda olarak kabul edildi ve kıllı olmak, zayıf sosyal statünün bir işareti olarak görülmeye başlandı.

Bu amaçla Mısırlılar, daha sonra bakır bıçaklı tıraş bıçaklarıyla değiştirilen, ahşap saplara yerleştirilmiş bir dizi keskin taş bıçak olan ilk tıraş aletlerini icat ettiler. Berberlik mesleğini de buldular. İlk berberler, güçlü aristokratların konutlarına geldi, ancak sıradan müşterileri açık havada, gölgeli çınar ağaçlarının altındaki banklara oturttu.

Yine de garip bir şekilde, yüz kıllarına veya en azından bir kısmına sahip görünmeye olan hayranlıklarını da korudular. Mısırlılar kısa saç ve koyun yünü aldılar ve onları peruk ve boş sakal haline getirdiler – ki bu daha da tuhaf bir biçimde bazen Mısır kraliçeleri ve hükümdarları [kaynak: Dunn] tarafından giyildi. Takma sakalların, sahiplerinin onurunu ve sosyal statüsünü belirtmek için çeşitli biçimleri vardı. Sıradan vatandaşlar yaklaşık 5 santimetre uzunluğunda küçük geçersiz sakallar takarken, hükümdarlar geçersiz bıyıklarını abartılı uzunluklarda takar ve sonunda kare şeklinde keserdi. Mısırlı lordların çenelerinin ucundan başlayan daha gösterişli uzun sakalları vardı. [Kaynak: Kral].

Diş macunu: Daha önce de belirttiğimiz gibi Mısırlılar, ekmeklerinde çok fazla diş aşındıran kum ve taş olduğu için dişleriyle ilgili pek çok sorun yaşarlardı. Diş hekimi olmamalarına rağmen dişlerini temiz tutmakta zorlandılar. Arkeologlar, görünüşe göre öbür dünyada dişlerinin ortasındaki yemek artıklarını temizleyebilmeleri için mumyaların yanına gömülü kürdanların oraya yerleştirildiğini bulmuşlardır. Babillilerle birlikte, ahşap sapların yıpranmış uçları olan ilk diş fırçalarını icat etmekle de tanınırlar.

Ancak Mısırlılar diş macunlarıyla da diş hijyenlerine katkıda bulunmuşlardır. Birincil malzemelerin ortasında öküz toynakları, küller, yanmış yumurta kabukları ve pomza tozu vardı ve bunlar muhtemelen canlandırıcı bir sabah diş bakımı ritüelini ortaya çıkaramadı. [kaynak: Küresel İlkler ve Gerçekler].

Arkeologlar son zamanlarda diş macununun daha sofistike bir tanımını ve MS 4. yüzyıldaki Roma işgaline kadar uzanan papirüs üzerine yazılmış dişlerin nasıl fırçalanacağına dair bir kılavuz buldular. Bilinmeyen yazar, ‘beyaz ve mükemmel dişler için bir toz’ oluşturmak için yeterince kaya tuzu, nane, kuru iris çiçeği ve karabiberin nasıl karıştırılacağını açıkladı. [kaynak: Zoech].

bahsili-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu