Haber

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güney Kafkasya’da barış için ekonomik ilişkilerin önemini vurguladı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Güney Kafkasya’da barış için ekonomik, kültürel, siyasi ve insani ilişkilerle bağlantılar kurulmasının ve tüm sorunların diplomatik yollarla çözülmesinin önemli olduğunu belirterek, “Yollar açılmadan bu mümkün değil.” dedi. söz konusu.

Paşinyan, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te başlayan İpek Yolu Forumu’nun açılışında konuştu.

Ermenistan’dan geçen bölgesel ve uluslararası ulaşım sınırlarına değer verdiklerini belirten Paşinyan, “Güney Kafkasya için barış gereklidir. Açık sınırlar üzerinden ekonomik, kültürel, siyasi ve insani ilişkilerle bağlantı kurmak ve tüm sorunları çözmek önemlidir. Diplomatik yollarla, yollar açılmadan bu mümkün değil.” dedi.

Paşinyan konuşmasında, bölgesel barışa katkı sağlayacak “Barış Kavşağı” adlı bir proje geliştirdiklerini belirterek, “Proje, Ermenistan, Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında ulaşım yollarının, boru hatlarının, demiryollarının ve enerji nakil hatlarının inşası anlamına geliyor. İran.” Bu kelimeyi kullandı.

Başbakan Paşinyan, proje kapsamında ülkesinde inşa edilecek ulaşım ve enerji nakil hatlarıyla Hazar’ı Akdeniz’e bağlayan en kısa güzergahın oluşturulabileceğini, Basra Körfezi’nin Karadeniz’e bağlanabileceğini savundu. yani Gürcistan limanları kuzey-güney yönünde.

Paşinyan, hükümetinin Azerbaycan ile barış ve ilişkilerin tesisi için imzalanacak bir anlaşma taslağı üzerinde çalıştığını belirterek, Azerbaycan ve Ermenistan’ın karşılıklı olarak toprak bütünlüklerini tanıdıklarını, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırların önümüzdeki dönemde belirlenmesine yönelik çalışmaların devam edeceğini kaydetti. “1991 Almatı Deklarasyonu” çerçevesinde.

Bu bağlamda Başbakan Paşinyan, önümüzdeki aylarda Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının imzalanması yönündeki umudunu dile getirdi.

Türkiye-Ermenistan bağlantılarına da değinen Paşinyan, yakın gelecekte Türkiye-Ermenistan sınırlarının üçüncü ülke vatandaşlarına ve diplomatik çalışanlara açılmasına yönelik çabaların sürdüğünü, bunun gerçekleşmesi durumunda barış ve istikrar açısından değerli bir gelişme olacağını söyledi. bölgenin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu