Haber

Ege Bölgesi’ndeki Kuraklık Barajlara Yansıdı

Sonbahar ve kış mevsimlerinin kurak geçtiği Ege Bölgesi’nde barajların önemli bir kısmındaki su seviyesi bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Standart Yağış İndeksi’nde yer alan kuraklık haritası analizlerine göre, 12 aylık veriler dikkate alındığında Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir ve Aydın’ın değerli kesimleri ‘ılımlı kurak’, Denizli ‘normal’ ve ‘ılımlı’ kurak’, Uşak’ın önemli kesimlerinde ‘çok şiddetli kuraklık’ olarak tanımlandı.

Uzmanlar İzmir için ‘Yağmur yağmazsa yaklaşık 300 gün yetecek suyumuz var’ dediler.

1 Ekim 2022 ile 31 Ocak 2023 tarihleri ​​arasında bölgenin yağışları, uzun dönem ortalamasına ve bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azaldı.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İZSU) mart ayının ilk haftası verilerine göre kentte 5 barajın su seviyesi düştü. Kentin en değerli su kaynaklarından biri olan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı geçen yıl mart ayına göre yüzde 69’dan yüzde 40’a geriledi.

Balçova’da doluluk oranı yüzde 75’ten yüzde 39’a, Güzelhisar’da yüzde 81’den yüzde 64’e, Alaçatı Kutlu Aktaş’ta yüzde 89’dan yüzde 44’e, Ürkmez’de yüzde 91’den yüzde 44’e çıktı. düştü.

Bu ayın ilk haftasında doluluk oranı Uşak’ta Aydın İkizdere Barajında ​​yüzde 16, Denizli Akbaş Barajında ​​yüzde 32, Küçükler Barajında ​​ise yüzde 5 olarak kaydedildi.

İzmir’e suyu yeraltı kaynaklarından ve barajlardan sağladıklarını belirten İZSU Su Arıtma Daire Başkanı Hakan Alpsoykan, iki farklı kaynağın olmasının bu anlamda avantaj olduğunu söyledi.

Özellikle ocak ve şubat aylarında barajların su seviyesinde geçen yıla göre ciddi düşüş yaşandığını vurgulayan Alpsoykan, şöyle konuştu:

“İzmir’in en önemli yerüstü su kaynağı olduğu için Tahtalı Barajı’ndan bahsediyorum, su ihtiyacının yüzde 40-45’ini biz karşılıyoruz.”

“Bir önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya azalma var. Yağış miktarı çok azdı. Bir ay öncesini baz alırsak 23 yılda baraj doluluk açısından 8. yılımızdı ama ne zaman geldi? bugün bakıyoruz, bundan daha beter 4 yıl yaşadık.”

“Bu durumda Tahtalı Barajı’nda yüzde 40 civarında doluluk var. Yağmur yağmazsa yaklaşık 300 gün yetecek suyumuz var.”

haber-kocasinan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu