Haber

Dilan Polat ve Engin Polat Suçlu Bulunursa Kaç Yıl Hapis Cezası Alacak?

Dün gece Çekmeköy’deki villalarında gözaltına alınan Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin gözaltı süreci devam ediyor. Kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi iddialarla haklarında 4 ayrı soruşturma yürütülen Dilan Polat ve Engin Polat çifti, kusurlu bulunmaları halinde kaç yıl hapis cezasına çarptırılacak? Hepsini araştırdık…

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Dilan Polat, Engin Polat çifti ve yakın akrabaları hakkında “Aklamanın Önlenmesi Hakkında Kanun’a muhalefet” suçundan işlem başlatıldığı iddia edildi. Suç Gelirleri, Vergi Usul Kanunu ile Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunlarına İlişkin Yönetmelik”.

Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin, ikamet adreslerini ikametlerinin bulunmadığı boş adreslere taşımaları sonucu kaçmaya hazırlandıkları yönünde tespitler olduğu için gözaltına alındığına dair söylentiler de var.

Bir süredir ülke gündeminde olan bu soruşturmanın ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu’ kapsamında da genişletilmesi bekleniyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve vergi müfettişleri soruşturmalarını henüz tamamlamadı.

MASAK ve vergi müfettişlerinin raporlarının ardından savcılığın, topladığı fiziki deliller, ifadeler ve diğer deliller kapsamında iddianame hazırlaması bekleniyor. Elbette savcılığın şüphelilere yönelik yaptığı suçlamalar bu iddianameyle netleşecek.

Ancak raporlar kapsamında, soruşturma belgesi kapsamında öne sürülen iddialar, bilgiler ve kamuya açıklanan diğer iddialar kapsamında, iddianamede en azından aşağıdaki suçların yer alması öngörülüyor:

1. Suçtan Kaynaklanan Malvarlığının Aklanması Suçu (Türk Ceza Kanunu Madde 282)2. Kabahat İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Kabahati (Türk Ceza Kanunu md. 220)3. Geçersiz Fatura Düzenlenmesi ve Kullanılmasında Hata (Vergi Usul Kanunu md. 359)

Peki bu suçların ilgili kanunlara göre alt ve üst cezaları nelerdir?

Türk Ceza Kanunu’nun 282’nci maddesinde “Suçtan Kaynaklanan Varlıkların Aklanması Suçu” tanımlanmış olup, bu hatanın kolay versiyonunu işleyen kişiler üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.

Yine Kanunun 4’üncü maddesine göre “Bu suç suç işlemek için kurulmuş bir örgütFaaliyeti kapsamında işlenmişse, ‘Verilecek ceza bir kat artırılacak.’

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu soruşturma kapsamında Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde tanımlanan “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu” da gündeme gelebilir.

Bu kabahatin cezası da kanunda belirtilmiştir. dört yıldan sekiz yıla kadar hapis Olarak öngörülüyor. Bu durumda akla şu soru gelecektir: Şüpheliler hem TCK 282 (Suçtan Kaynaklanan Malvarlığını Aklama Suçu) hem de TCK 220 (İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu) kapsamında ayrı ayrı cezalandırılacak mı? Suç) ve bu ceza süreleri toplanacak mı?

Buna cevabımız “Hayır” olacaktır. Zira Türk Ceza Kanununun 282. maddesinin 4. fıkrasında suçun nitelikli hali olarak suçun, kabahat işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenmesi düzenlenmektedir.

4’üncü fıkraya göre, “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığının Aklanması Suçu”nun suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezanın bir kat artırılacağı öngörülüyor. Dolayısıyla “TCK’nın 282. maddesi kapsamında belirlendi” Üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası.”Cezanın alt ve üst sınırları 1 kat artırılacak “Altı yıldan ondörde kadar hapis ve kırkbin güne kadar adli para cezası”O olacak.

Ancak belge kapsamında başka bir hatanın, örneğin Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinin B fıkrasında düzenlenen “Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu”nun öne çıktığını ve bu hatanın da gündeme geldiğini varsayalım. organizasyonel bir faaliyet çerçevesinde.

Devam etmeden önce “Sahte Fatura Düzenleme ve Kullanma Suçu” Kanununda belirtilen alt ve üst cezalara değinmek gerekir: Ü Üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası.

Artık devam edebiliriz! Vergi Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesinde “suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenmek” konusunda bir sınırlama bulunmadığından, hem “Yasadışı Yalan Düzenleme ve Kullanma Suçu” kapsamında farklı cezalar uygulanıyor. Faturalar” ve “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu”. verilecek ve bu cezalar tahsil edilecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu senaryo gerçekleşirse, Dilan Polat, Engin Polat ve diğer şüpheliler tüm bu hatalarda kusurlu bulunursa, en kolay yol (cezada herhangi bir indirim vb. olmadan) 13 yıl hapis cezasıdır. alt sınır, üst sınır olarak 30 yıl hapis ve 40.000 güne kadar hapis cezası. Para cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.

Not: Hesaplamalar en basit ve en temel haliyle yapılır ve tamamen varsayımsal çıkarımlara dayanır. Çünkü belge kapsamındaki soruşturma bile henüz tamamlanmadı.

haber-aladag.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu