Haber

CHP, Deprem Mağdurları İçin 9 Maddelik “Sosyal Koruma Paketi” Hazırlayarak Yasa Tasarısını Meclis’e Sundu

CHP, depremzedelerin yaralarını sarmak ve mağduriyetlerinin önüne geçmek için 9 maddeden oluşan “sosyal koruma paketi” hazırladı. CHP Küme Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan önergede, hayatını kaybedenlere prim ödemesine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanacağı belirtildi. ve çalışma süresi, işten çıkarma yasağında ve asgari kısa çalışma süresinde olağan dışı hareket edenler hakkında idari para cezası uygulandı. Ödeneği ile iş yeri kapanan veya işsiz kalan sigortalılara, tedavi ve ilaç katılım payları ile sigortalılardan protez, ortez, alet ve teçhizat giderlerine katılma payı almayanlara verilecek peşin fiyat ekinin asgari fiyat düzeyi , emekli ve hak sahipleri deprem bölgesinde, sigortalıların deprem öncesi sigortalılarının deprem bölgesi borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi öngörülmüştür.

CHP Küme Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan “İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Toplam 9 kanun teklifi ile; Çalışma süresi kuralına bakılmaksızın hayatını kaybeden ve ölüm aylığı alan kişilerin hak sahiplerine prim ödenmesi, işten çıkarma yasağına, asgari kısa çalışma ödeneği ve verilecek peşin fiyat artışına karşı çıkanlara idari para cezası uygulanması iş yeri kapanan veya taban fiyattan işsiz kalan sigortalılara, deprem bölgesindeki sigortalılara, emekli ve hak sahiplerinin tedavi ve ilaç katılım payı ile protez, ortez, alet ve teçhizat giderlerine katılma payı alamayacakları öngörülmüştür. ve deprem öncesi deprem bölgesinde bulunan sigortalıların sigorta borçları 3 yıl süreyle ertelenecek.

Teklifle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“57’NCİ CUMHURİYET HÜKÜMETİ ALINAN ÖNLEMLERİN ARKASINDA OLDU”

“Ülkemiz 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerle sarsılmış, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Kilis ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesi doğal afetlerden etkilenmiş, 10 ili kapsayan olağanüstü hal ile resmi rakamlara göre 43 bin 556 vatandaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinde 12 bin 141 bina yıkılırken, 448 bin 18 vatandaş bu bölgeden tahliye edildi.

Depremin ilk 72 saati müdahale için kritik olmasına rağmen, arama kurtarma ekipleri organizasyon ve koordinasyon eksikliği nedeniyle bölgeye ulaşamadı ve yardımlar bölgeye ulaşmasına rağmen dağıtılamadı. Bu koordinasyonsuzluk nedeniyle ilk 72 saatte kurtarılabilecek birçok vatandaşımız kurtarılamadı ve depremin ızdırabı kat kat arttı. Bir an önce afet bölgesinde tedbir alınmalı ve devlet şefkat elini göstermelidir. Çalışma hayatı için alınması gereken önlemler var. Ancak 22 Şubat Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayımlanan 125 Sayılı Olağanüstü Hal Kararnamesi yeterli değil. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra 57. Cumhuriyet Hükümeti’nin aldığı tedbirlerin gerisinde kalmıştır.

“YETERSİZ VE EKSİKSİZ YÖNETMELİKLERLE YARALARI SARMAK MÜMKÜN DEĞİL”

AKP iktidarı her alanda olduğu gibi kapsamlı ve kalıcı analizler yapmak yerine depremde ağır kayıplar veren vatandaşlarımız için günü kurtaracak ve istismara açık düzenlemeler yaptı. Yetersiz ve eksik düzenlemelerle yaraların iyileşmesi mümkün değildir. Deprem sonrası devleti yanında görememekten şikayet eden vatandaşlarımıza sosyal devlet unsuruna uygun kapsamlı bir sosyal güvence getirilmesi yerinde olacaktır. Depremden etkilenen bölgedeki vatandaşlarımıza verilecek protez, ortez, alet ve ekipmanlar için katılım payları alınmamalı, prim istemeden ve çalışmadan hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmalıdır. zaman koşulları.

Bu kanun teklifi ile kısmen tatil edilen veya bir süre çalışamayacak durumda olan işyerlerinde kısa çalışma ödeneği getirilmesi ve bu işyerlerinde çalışan tüm sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmeleri için gerekli şartların kaldırılması. bu bölge ve yaşanan kargaşa nedeniyle en düşük kısa çalışma ödeneğinin aylık taban fiyat düzeyinde ödenmesine yönelik düzenleme. İş yeri kapatılan veya işsiz kalan tüm sigortalılara koşulsuz asgari fiyat seviyesinden peşin fiyat verilmesi öngörülmüştür.

“BU YASA İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN SUNULMUŞTUR”

Ayrıca, istihdamın korunması ve işçilerin çalışma haklarının korunması amacıyla, haklı fesih halleri dışında personelin işten çıkarılmasının önlenmesi, sigortalılar, emekliler ve hak sahiplerinin katılımdan muaf tutulması amaçlanmaktadır. Ayakta ve yatarak tedavide alınan paylar ile ayakta tedavide katılma paylarından bir yıl vadeli. Sarsıntı sonucu yaralanan veya malul olanlar için tüm kamu ve özel hastanelerde hem ayakta hem de yatarak tedavi için ayrıca ücret alınmaması için düzenleme yapılmıştır. Depremin ardından çalışma hayatı için gerekli önlemlerin alınması ve işçilerin korunması amacıyla bu kanun teklifi hazırlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu