Ekonomi

BIST 30 endeksine dayalı sözleşme VİOP’ta yükselişle başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksini baz alan sözleşme güne yüzde 0,4 artışla 8.175,00 puandan başladı.

Ekim vadeli endeks kontratı açılış seansında önceki seans kapanışının yüzde 0,4 üzerinde 8.175,00 seviyesinde işlem gördü.

Dün alıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansını önceki kapanışının yüzde 3,4 üzerinde 8.140,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında yükselişini sürdürerek 8.153,00 puana ulaştı.

Analistler, Orta Doğu’daki çatışmalara ilişkin belirsizlikler nedeniyle küresel borsalarda karışık bir seyir izlendiğini, bugün dünya genelindeki yoğun makroekonomik bilgi gündeminin ve tahvil piyasalarının yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini belirtti.

Analistler, artan tahvil faizlerinin şirketlerin fonlama maliyetlerini de artırdığının altını çizerek, işletmelerin karlılığını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle bu durumun hisse senedi piyasalarındaki düşüş eğiliminde önemli rol oynadığını vurguladı.

Analistler, jeopolitik risklerin hisse senedi piyasaları üzerinde baskı yaratmaya devam etmesine rağmen dün ABD’de son 16 yılın zirvesinden yaklaşık 15 baz puan düşen tahvil faizlerinin piyasalarda sınırlı bir rahatlama sağladığını belirtti.

Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) siyasi faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre bu seviyelerde tutacağına ilişkin öngörüler güçlenirken, önümüzdeki üç dönemde bankanın siyasi faiz oranlarını sabit tutacağı iddia ediliyor. Para piyasalarında fiyatlama toplantıları.

Analistler, bugün yurt içi finansal hizmetler güven endeksi ile küresel imalat sanayi ve hizmet Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) bilgilerinin yanı sıra İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışının takip edileceğini, teknik açıdan ise 8 bin 200 ve 8 bin 300 puana ulaştığını belirtti. Endeks kontratında direnç, 8.100 ve 8.000 puanları ise dirençtir. Seviyelerin takviye konumunda olduğunu kaydetti.

haberhasanbeyli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu