Haber

Başkan Yardımcısı Yılmaz, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. İfade

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı ile ilgili olarak, “Bu projeyi hayata geçirerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki toprağı daha iyi tanıyacağız. Suyu daha iyi tanıyacağız. Geleceğe projeksiyon yapacağız. Bir yandan afet risklerini tespit edip önleyeceğiz, diğer yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki toprakları daha iyi tanıyacağız. “Bir yandan da su potansiyeline göre bitki deseni oluşturacağız. .” söz konusu.

Yılmaz, Lefkoşa’da bir otelde düzenlenen KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı Tanıtım Toplantısı’nda konuştu.

Tarım ve beslenmenin modası asla geçmeyecek stratejik bir dal olduğunu belirten Yılmaz, tarımda ilerleyen, tarımsal verimliliği artıran toplumların sanayileşmede de çok daha hızlı ilerlediğini söyledi.

Küresel iklim değişikliği, Kovid gibi bulaşıcı hastalıklar, Ukrayna-Rusya savaşı gibi jeopolitik gerilimlerin son dönemlerde tarım ve gıdanın stratejik yönünü çok daha güçlü bir şekilde ortaya çıkardığına dikkat çeken Yılmaz, “Öyle bir durumla karşı karşıya olduğumuz açık ki” gelecekte bu anlamda ciddi zorluklar yaşanacaktır.Bu nedenle tarımda “Arz güvenliğinin sağlanması ve gıdada belli düzeyde yeterliliğin sağlanması hayati bir unsurdur.” dedi.

KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı’na bu bilinç ve bilinçle yaklaşılması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Birçok proje ve faaliyeti iyi niyetle gerçekleştirebilirsiniz ancak bu faaliyet ve projelerin sonuca ulaşması ve etkili olması için planlı ve programlı çalışmak son derece değerlidir. 18 yılını bu sektörde geçirmiş bir arkadaşınız olarak. Devlet Planlama Teşkilatı olarak şunun altını çizmek isterim. Buradaki planlı ve programlı çalışma yaklaşımı çok değerli. Bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz. Ele almadığınız, analiz etmediğiniz bir konuyu sağlıklı yönetemezsiniz. Dolayısıyla sağlıklı bir şekilde yönetemezsiniz. Bu proje kapsamında yapılacak ölçüm, analiz ve değerlendirmeler çok kıymetli. Bu projeyi hayata geçirerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde toprağı daha iyi tanıyacağız. Suyu daha iyi tanıyacağız.” onları iyi tanıyacağız. Geleceğe yönelik projeksiyonlar yapacağız. Bir yandan afet risklerini tespit edip engellerken, bir yandan da su potansiyeline göre bitki desenleri oluşturacağız. Dolayısıyla bu tarım politikalarını tüm bu yönleriyle yenilenebilir enerjiyle entegre edeceğiz.”

Teknik çalışmalar ve bilimsel verilerin yanı sıra sağduyuyla hareket etmenin önemine işaret eden Yılmaz, KKTC’deki çiftçiler başta olmak üzere tarım dairesinin paydaşlarıyla çok faydalı istişareler yapacaklarını, onların bakış açılarının, fikirlerinin, beklentilerinin önemli olduğunu söyledi. ve ihtiyaçların katılımcı bir yaklaşımla bu programa yansıtılacağı, Türkiye ve KKTC’nin bu programa yansıtılacağı belirtildi. İşbirliğini planlı ve programlı bir şekilde yürüteceğini belirtti.

KKTC Su ve Toprak Kaynakları Master Planı’nın ardından bu planı destekleyen çeşitli projelerle Kuzey Kıbrıs’ta çok daha verimli bir yapı oluşturulacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Su çok değerli. Gerçekten değerli ve değeri giderek artacak. Dolayısıyla tarımsal destek politikalarından bitki tasarımına kadar her yönüyle su mevcudiyetini dikkate alarak bir plan yapmamız gerekiyor. Cumhuriyet’teki oranı biliyorum. Türkiye’de ama KKTC’de de durum pek farklı değil muhtemelen. Kullandığımız suyun yüzde 77’sini tarımda kullanıyoruz. İçme suyu ve sanayinin payı daha küçük. Tarımda su verimliliğini artırdığınızda doğal olarak toplam su miktarını da artırmış oluyorsunuz. Verimlilik. O yüzden bu kadar önemli bir konuyu konuşuyoruz. Suyun verimli kullanımının altını bir kez daha çizmek istiyorum. Tedbir doğal. Daha fazla su bulalım. Su arzımızı artıralım ama esas olan suyu kullanmaktır. Daha verimli, teknolojinin imkanlarından daha fazla yararlanmak ve bu verimlilikle elbette aynı miktarda su ile daha fazla ürün ve katma değer yaratmak, İnşallah bu proje bunlara vesile olur. “

Bu anlayışla Türkiye ve KKTC’de alt yapısı gelişmiş, planlı tarımı geliştireceklerini belirten Yılmaz, “Özgüvenle, bilgiye ve katılıma önem vererek, hayallerimizi program ve projelere dönüştürerek yürüyeceğiz. ve bunları hayata geçirmek. Ben hep altını çiziyorum. Önümüzdeki döneme böyle diyoruz, Türk Yüzyılı.” “Asırlık cumhuriyet tecrübemizin yerine yeni atılımlara, ataklara hazırlandığımız bir dönem. Teknolojisiyle, demokratik standartlarıyla, hukukuyla her alanda yeni yatırımlara hazırlandığımız bir dönemdeyiz. , kurumsal yapı, uluslararası ilişkiler, kültür, sanat ve bilim. Bunu hep birlikte yapacağız ve başaracağız.” söz konusu.

Başkan Yardımcısı Yılmaz, konuşmasının sonunda projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Programa KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, KKTC Tarım ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu katıldı.

Başkan Yardımcısı Yılmaz ve beraberindeki heyet daha sonra KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL’in üretim tesisini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve test sürüşü yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu