Haber

Arap dünyası, İsrailli bakanın Filistinlilere yönelik “etnik temizlik” çağrısını kınadı

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Filistinlilere yönelik “etnik temizlik” davetine Filistin, Katar, Kuveyt ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tepki gösterdi.

Filistin Başbakanı Mohammad Shtiyya, Smotrich’in açıklamalarını “ırkçı” olarak nitelendirdi.

Smotrich’in terör açıklaması yaptığını belirten İstiyye, “İsrail’den hesap sorulmasını” istedi.

Tren

Katar Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Smotrich’in açıklamaları “savaş suçları için tehlikeli bir provokasyon” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, uluslararası toplumun Filistinli sivil nüfusu korumak için derhal harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Smotrich’in sözlerini “sorumsuz ve kışkırtıcı” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, Filistin halkını hedef alan bu tahrik girişimlerinin durdurulması için uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

islami işbirliği örgütü

İKT tarafından yapılan açıklamada İsrailli bakanın sözleri “ırkçı ve tehlikeli” olarak yorumlandı.

Açıklamada, uluslararası topluma “Filistin halkına uluslararası koruma sağlama sorumluluğunu üstlenmesi” çağrısında bulunuldu.

‘Etnik temizlik’ açıklamasına tepki

İsrail’de liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından, aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi’nin lideri ve Maliye Bakanı Smotrich, bir panelde yaptığı konuşmada, bölgede etnik temizlik çağrısında bulundu. 26 Şubat’ta Nablus’un güneyindeki Huwwara kasabasında Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik toplu saldırıları.

Smotrich, sosyal medyada Huvvara’yı “yok olmaya” davet eden bir paylaşımı neden “beğendiği” sorulduğunda, “Çünkü bence Huwara kasabası yeryüzünden silinmeli. Bence bunu İsrail devleti yapmalı” . Bunu vatandaş eliyle yapmasın Allah göstermesin.” geri ödemişti.

Huwwara’da yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik toplu intikam saldırıları

İsrail güçlerinin 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Nablus’a çok sayıda noktadan düzenlediği baskın, bölgede gerilimi yeniden artırdı.

Nablus’un tarihi Eski Kent bölgesinde bir evin etrafını saran İsrail askerleri, baskını protesto eden Filistinlilere gerçek mermilerle müdahale ederek 1 çocuk ve 2 yaşlı 11 Filistinliyi öldürdü, 6’sı ağır olmak üzere 100’den fazla Filistinliyi yaraladı.

Nablus’taki kanlı baskının ardından, 26 Şubat’ta Huwara kasabasında düzenlenen silahlı saldırıda iki Yahudi yerleşimci öldürüldü.

Olayın ardından yüzlerce fanatik Yahudi, İsrail ordusunun gözetiminde Huwwara’ya baskın düzenledi ve Filistinlilere karşı toplu intikam saldırıları başlattı.

Yerleşimciler kasabada onlarca konut, iş yeri ve aracı ateşe vermiş, bazı Filistinlileri linç ederek yaralamış, bir kişiyi öldürmüştü.

Saldırılar uluslararası kamuoyunun yanı sıra İsrail’in bazı kesimlerinden de büyük tepki görürken, bir grup İsrailli avukat, saldırıları pekiştiren Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve bazı sağcı milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulundu. “savaş suçlarını teşvik etti”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu