Sağlık

Tüp Bebek Tedavisinde Yeni Umut: Yumurtalık Doku Dondurma

Değişen yaşam kuralları ve sağlık sorunları nedeniyle tercih edilen yumurtalık dokusu dondurma tedavisi, bebek sahibi olmak isteyen kadınlara umut veriyor.

Erken menopoz, kanser tedavileri ya da başka bir nedenle ameliyatla yumurtalıkları aldırmak zorunda kalan kadınların doğurganlıkları, yumurta dokusu dondurma yöntemi sayesinde korunur. Dondurulmuş yumurtalık dokusu ihtiyaç halinde veya tedavi durumunda özel sistemlerle çözülerek tekrar yumurtalıklara cerrahi olarak yerleştirilir veya nakledilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Tüp Bebek bölümünde, Öğretim Üyesi Dr. Murat Keskin ‘yumurtalık dokusu dondurma’ hakkında bilgi verdi.

Kadınlar, yumurtalıkları yumurta dolu olarak doğarlar ve ergenlik çağından itibaren hamile kalmak ve çocuk sahibi olmak için her ay bir yumurta yumurtlarlar. Ancak her ay gelişen bu yumurtadan salgılanan östrojen adı verilen kadınlık hormonu deri, kalp, kemik metabolizması ve cinsellik gibi vücudun tüm bölgelerinin sağlığına katkıda bulunur. Ancak bu yumurtaların bir ömrü vardır ve her kadın sonunda bu yumurtaları kaybeder ve menopoza girer.

Kadınlar ortalama 49-50 yaşlarında adet görmemeye başlasalar da yumurtalıklardaki sağlıklı yumurtalar ortalama 45 yaş civarında sona erer. Erken menopoz kadınların yaklaşık %1’inde görülmektedir.

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte kadınlar erken dönemde sıcak basması, nefes darlığı, çarpıntı, ruhsal sorunlar, geç dönemde osteoporoz ve kalp hastalıkları gibi çeşitli sorunlar yaşarlar. Günümüzde insan ömrünün uzamasıyla birlikte kadınlar hayatlarının değerli bir bölümünü menopoz döneminde geçirmektedir.

Bunun için çeşitli hormon tedavileri uygulanabilse de meme kanseri riskini az da olsa artırdığına dair bulgular olduğu için her kadına uygulanmamaktadır. Bu amaçla kadının kendi yumurtalıklarının ürettiği östrojen hormonundan uzun yıllar mahrum kalmaması sağlanarak menopoz geciktirilebilir.

Bilindiği üzere kanser tedavilerinde uygulanan kemoterapi, radyoterapi ya da yumurtalık ameliyatları gibi cerrahi işlemler kadınlarda yumurta kaybına neden olmakta ve bu hastaların çocuk sahibi olma şansları hiç azalmayabileceği gibi tamamen de sona erebilmektedir. Kanser tedavisi görecek kız ve kadınlarda çocuk sahibi olma şansını korumak için yirmi yılı aşkın süredir uygulanan yumurtalık dondurma teknikleri daha da geliştirilerek günümüzde dondurulan yumurtalık dokusu tekrar yumurtalıklara nakledilmektedir. çocuk sahibi olmak için sabır. Bu formül artık deneysel olmaktan çıkmış ve klinik uygulamada yerini almıştır.

Bu yöntemin yumurta dondurmaya göre en değerli avantajı binlerce yumurtanın dondurulabilmesidir. Bilindiği gibi daha çok doğurganlığı korumak için kullanılan yumurta dondurma sistemi ile dondurulabilen yumurta sayısının sınırlı olması bu yöntemin değerli bir dezavantajıdır.

Bu çalışmalar bize yumurtalık dondurma ve yeniden nakil formülünün menopozu da geciktirebileceği fikrini verdi. Menopoza girmeden önce dondurulacak yumurtalık dokusunun nakledilmesiyle yumurtalık fonksiyonlarının sürdürülmesi ve böylece kendi östrojen hormonunun geri kazanılması mümkündür. Ayrıca donmuş yumurtalık segmentlerinin bir anda değil, kadının uzun yıllar menopoza girmemesi için bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak bölünebileceği öngörülmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habertosya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu