Haber

TİKA, Somali’de tarımsal eğitim ve uygulama seraları kurdu

Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı (TİKA), Somali’de tarımsal eğitim ve uygulama seraları kurdu.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Somali’nin tarımsal altyapısını güçlendirmek amacıyla başkent Mogadişu’daki Devlet Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde (UMMADA) iki sera kuruldu.

Seraların açılış törenine Mogadişu İl Tarım Müdürü Prof. Mohamud Mohamed, Somali Ulusal UMMADA Üniversitesi Rektörü Prof. Hassan Osman Ga’al, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mohamed Abdisamad Adam, TİKA katıldı. Somali Koordinatörü İlhami Turus ve öğrenciler katıldı.

Turus, burada yaptığı konuşmada Somali ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığını ve bu alandaki faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Mohamed ayrıca projenin Somali’de tarımsal eğitim açısından stratejik bir adım olduğunu belirterek, TİKA’ya teşekkür etti.

Yerli üretimin teşvik edilmesi amaçlanıyor

Her biri 250 metrekare olan seraların kurulumunun tamamlanmasının ardından Türkiye’den gelen mühendisler tarafından bir hafta boyunca seracılık konusunda eğitim verildi.

Somali’de geleneksel tarım yöntemlerini kullanan çiftçilere örnek olacak bu seralar, öğrencilerin mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmalarına, uygulamalı eğitimlerini desteklemelerine ve tarım alanında deneyim kazanmalarına olanak sağlayacak.

Proje kapsamında ilk uygulamada kullanılmak üzere ekim ve hasat için gerekli tarım ekipmanları, gübre, zirai ilaç, makineler de temin edildi.

Somali, meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 80’ini yurt dışından ithal ediyor. Bu projeyle yerli üretimin teşvik edilmesi ve taze ürünlerin halka sunulması amaçlanıyor.

haber-etimesgut.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu