Dünya

Gezegendeki en zengin 5 kişi servetlerini %114 artırdı

Emre ERGÜL

Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison, Warren Buffett… İngiliz sivil toplum kuruluşu Oxfam’ın yayınladığı eşitsizlik raporuna göre, 8 milyar nüfuslu dünya “dünyanın en zengin 5 insanı” için çalışacak. Yukarıda adları listelenen gezegen” 2023’te…

Rapora göre 5 dolarlık milyarderlerin serveti 2020’den bu yana yüzde 114 arttı. Yani en güçlü 5’in serveti 2020’den bu yana saat başına 14 milyon dolar artarak 405 milyar dolardan 869 milyar dolara çıktı. Bu da demek oluyor ki, mevcut trend devam ederse dünya 10 yıl içinde ilk trilyonerini görecek…

Madalyonun diğer yüzü ise şu: Dünya genelinde 5 milyara yakın insan enflasyon, savaş ve iklim kriziyle uğraşırken yoksullaştı. Bu, mevcut eğilime göre yoksulluğun ortadan kaldırılmasının yaklaşık 230 yıl süreceği anlamına geliyor! Dünyayı kaç ailenin yönettiğini bilmiyoruz ama bu rapor sayesinde gezegenin en güçlü beşinin 2020’den bu yana servetlerini nasıl artırdığını biliyoruz.

En zengin 5’in yanı sıra diğer dolar milyarderlerine bakıldığında Oxfam şu yorumu yapıyor: “Tüm dolar milyarderlerinin serveti 2020’den bu yana 3,3 trilyon dolar yani yüzde 34 arttı; Zenginlikleri enflasyon oranından üç kat daha hızlı arttı. “Yalnızca ABD’li milyarderlere baktığımızda toplamda 1,6 trilyon dolar daha zengin olduklarını görüyoruz.”

“Hiçbir bireyin ekonomilerimiz üzerinde gücü olmamalıdır.”

Oxfam İcra Direktörü Amitabh Behar, şirketlerin neden son 3 yılda daha da zenginleştiğini ve küresel yoksulluğun bu kadar arttığını şöyle açıklıyor: “Şirketler, personelini sıkıştırarak, vergilerden kaçınarak, devleti özelleştirerek ve devleti özelleştirerek ultra zengin sahiplerine sonsuz zenginlik akıtıyor. iklim çöküşünü teşvik ediyor.

Ama aynı zamanda iktidarı devrediyorlar, demokrasilerimizi ve haklarımızı baltalıyorlar. Ekonomilerimiz ve yaşamlarımız üzerinde hiçbir kurumun, bireyin bu kadar gücü olmamalı, açıkçası kimsenin milyarlarca doları da olmamalı.

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, genellikle temel ücret karşılığında güvencesiz ve güvenilmez işlerde giderek daha uzun saatler çalışıyor. Yaklaşık 800 milyon personelin fiyatları enflasyona ayak uyduramıyor ve son iki yılda 1,5 trilyon dolar kaybettiler; Bu da her işçi için yaklaşık bir aylık (25 günlük) fiyat kaybına eşdeğerdir” dedi.

Elon Musk: X, Tesla ve SpaceX’in sahibi son yılların en büyük kazananı oldu. Enflasyon dikkate alındığında serveti Mart 2020’ye göre yüzde 737 artarak geçen yılın sonunda 245,5 milyar dolara ulaştı.

Jeff Bezos:Amazon’un sahibi… ABD’li işverenin serveti yüzde 24 artarak 167,4 milyar dolara ulaştı.

Larry Ellison: Oracle’ın sahibi… Serveti 145,5 milyar dolar. 2020’den bu yana artış oranı yüzde 107…

Bernad Arnauld: Fransız lüks eşya devi LVMH’nin başkanı… Listedeki tek Avrupalı. Serveti yüzde 111 artarak 191,3 milyar dolara ulaştı.

Warren Buffet:En zengin 5 kişi listesini tamamlayan ise… Berkshire Hathaway’in CEO’su… Net serveti yüzde 48 artarak 119,2 milyar dolara ulaştı.

“En tepedeki yüzde 1” yüzde 43’ün sahibi!

Oxfam’ın raporuna göre dünya nüfusunun yalnızca yüzde 1’ini oluşturan ve “en zengin yüzde 1” olarak adlandırılan ultra zenginler, dünyadaki finansal varlıkların yüzde 43’ünü elinde tutuyor. ABD’de bu grup yüzde 32, Asya’da ise bu oran yüzde 50. Orta Doğu’da finansal zenginliğin yüzde 48’i en tepedeki yüzde 1’in elindeyken, Avrupa’da bu oran yüzde 47’dir.

148 dev şirket 1 yılda 1,8 trilyon dolar kâr elde etti

146 dev şirket 1 yılda 1,8 trilyon dolar kâr elde etti. Oxfam, dünyanın en büyük şirketlerinden 148’inin Haziran 2023’e kadar olan 12 ayda yaklaşık 1,8 trilyon dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Bu, 2018 ile 2021 ortası arasındaki ortalamanın yüzde 52,5 üzerinde.

“Boomerlar hâlâ dünyayı yönetiyor”

Amerika’daki işletmelerin yüzde 54’ünün 50 yaş üstü kişilere ait olduğu açıklandı. Bunların yüzde 4’ünün ise 70 yaş üstü kişilere ait olduğu açıklandı… Bu oranları manşete taşıyan İngiliz Guardian gazetesi manşete çıktı Teknolojinin ve yapay zekanın gelişmesine ve sosyal medyanın büyümesine rağmen “Gülmeyin: Boomers hala dünyayı yönetiyor”. (Boomer, 1965-1975 yılları arasında doğanlara verilen bir takma addır.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu