Haber

CHP’li Nazlıaka: Hedefimiz 600 bin kadın gözlemci

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci tip Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Seçim günü sandıklarda 600 bin kadın gözlemci olmasını hedeflediklerini söyleyen Nazlıaka, oy kullanma çağrısında bulunarak, “Katledilen bacılarımıza hepimizin borcu var. Seçime geçilmemesi için vazgeçilmez bir sürecin içindeyiz. Şeriat sistemi, bu vatan bizim, hep birlikte sahip çıkalım.”

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan Nazlıaka’nın röportajı şöyle:

14 Mayıs seçimlerinin hemen ardından AKP’den 6284 sayılı yasayı hedef alan ‘Sadece kadınların beyanının esas alınmayacağı kanaatindeyim’ açıklamaları gelmeye başladı. Bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben çok tehlikeli buluyorum. Nasıl bir yol haritası çizeceklerinin göstergesi gibi görünüyor. 6284 sayılı Kanun “Kadının beyanı esastır” unsuruyla tartışılmak istenmektedir. Erdoğan gece yarısı operasyonuyla İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğinde 6284 Sayılı Kanun var diyerek bunu garanti olarak sunmuştu. Ama bugün hukukun da tehdit altında olduğunu görüyoruz. Bu kanun, uzaklaştırma kararının cinsel şiddete maruz kalmış veya tehdit altında olan mağdurun beyanı üzerine verilebilmesine imkan vermektedir.

Yeni dönemde Meclis’te AKP’nin yanında HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi olacak. Mecliste oluşan bu tabloyu nasıl yorumluyorsunuz?

Cumhuriyetimizin 100. yılında ne yazık ki Türkiye Büyük Millet Meclisi en gerici milletvekillerini barındıran bir meclis haline geldi. Refah Partisi Konya Milletvekili Refah Yüksel, üç eşi olduğunu ve dördüncü eşe itiraz etmeyeceğini söyleyen bir kişidir. Kadını barınmaya hapsetmek isteyen, kadını her anlamda toplumdan soyutlayan, ikinci sınıf vatandaş yapan bir anlayışa sahip karma eğitime karşı Refah Partisi var. Seçim kampanyası sırasında bir kadın milletvekili adayının fotoğrafını sindiremediler. Aydın’da seçim kampanyalarında erkek aday ile kadın aday yan yana oturduğu için sandalyesi değiştirildi. Sanki bulaşıcı bir hastalık taşıyormuş gibi 100 metre uzağa itildi. Diğer yanda ise domuz bağıyla Konca Kuriş’e işkence edip katleden Hizbullah’ın uzantısı HÜDA PAR var. AKP genel başkanının da kadın erkek eşitliğine karşı olduğunu biliyoruz. 28 Mayıs bu açıdan değerli bir fırsattır. 28 Mayıs’tan sonra kazanamazsanız kadınların örgütlü emeği nasıl boşa gidecek ve kazanırsanız ne değişecek? Kadınlar asla pes etmeyenlerdir. İkinci tipte kazanmaya odaklandık. Seçimi kazandıktan sonra kadınların örgütlü gücüne kulak vererek politikalarımızı hayata geçireceğiz. “Ben yaptım, oldu” diyen AKP zihniyetini reddediyoruz.

Kadın kolları olarak ikinci tip çalışma kapsamında neler yapıyorsunuz?

Geleceğin Sahibi Ol kampanyasını başlattık. İttifak ortaklarımızla üç ana başlıkta çalışıyoruz. Önce oylarımızın yüksek olduğu yerlerde seçmeni yeniden sandığa götürmeye odaklandık. İkinci olarak oy oranımızın düşük, kararsızların fazla olduğu yerlere, Sinan Ogan ve Muharrem İnce’nin daha çok oy aldığı sandıklara baktık. Bireysel hane ziyaretleri yapıyoruz. Bu tercihin kadınlar için bir var olma çabası olduğunu anlatıyoruz. Çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Üçüncüsü, sandık güvenliği konusunda çalışıyoruz. Kadınların bu süreçteki hassasiyeti çok daha fazladır. “Her sandığa 5 gözlemci” hedefiyle karşılaştırıldığında, “her sandığa 3 kadın gözlemci” hedefiyle hareket ediyoruz. Bu da 600 bin hanım demek.

Oy vermeye davetiniz nedir?

Bu bir seçimden çok bir referandum. Tek adam rejimini yıkmak ve halk iktidarını kurmak için bir fırsat. Yoksulluğu halktan görenler sarayda yaşadıkları sürece halkın sorunlarına çözüm üretemezler. Öldürülen kız kardeşlerimize hepimizin borcu var. Şeriat sistemine geçişin önüne geçmek için vazgeçilmez bir sürecin içindeyiz. Bu topraklar bizim, hep birlikte koruyalım. Oyumuzu verelim.

Yeni dönemde CHP’nin bir önceki döneme göre daha az milletvekili olacak. Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi gibi partiler, CHP’nin yeni dönemde korumaya çalıştığı 6284 sayılı yasa ve İstanbul Sözleşmesi gibi sözleşmelere sahip çıkmaya devam edecek mi, CHP yeni dönemde ne yapacak? yeni dönem?

İttifak ortaklarımızla uzun bir yol kat ettik. Ayrıca ortak mutabakat zaptı imzaladık. Burada kadın ve çocuk politikaları konusunda neler yapacağımızı sıraladık. Metinde her şeyi açıkça belirttik. Altına tüm liderler imza attı. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti, YETER Partisi ve CHP’nin bu bağlamda emsal teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu en gerici Meclis’te yürütmenin Millet İttifakı’nda olması ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olması mevcut gidişatı engelleyecektir. Milletvekillerimiz de Meclis’te gerekli çabayı göstereceklerdir.

KAYNAK

haberhaymana.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu