Haber

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u kabulünde yaptığı açıklama

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Güney Kafkasya’da barışın yeniden sağlanması için Ermenistan tarafı ve Rusya ile yapıcı bir şekilde çalışmaya kararlı olduklarını belirtti.

Görüşmelerde bulunmak üzere Bakü’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u kabul eden Aliyev, Lavrov’un ziyaretinin 22 Şubat 2022’de Rusya ile Azerbaycan arasında imzalanan “Müttefik Faaliyetler Deklarasyonu”nun yıldönümüne ithaf edildiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya ile ilişkilerinin düzeldiğini, çok önemli konuların çözüldüğünü, bu yıla iyi bir temel atarak başladıklarını belirterek, Lavrov’un yıl başında yapacağı ziyaretin ikili ilişkilere özel bir dinamik katacağını söyledi. ülkeler.

Lavrov ile bölgesel güvenlik konularını da görüşeceklerini kaydeden Aliyev, “Umarım 2023, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda ilerleme yılı olur. Aktif katılımınız için Rus hükümetine ve size şahsen teşekkür ederim. bu süreçte.” ifadelerini kullandı.

İlham Aliyev dedi ki:

“Dostumuz, müttefikimiz ve komşumuz olarak Rusya’nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin düzenlenmesine yardımcı olma konusunda özel bir rolü olduğunu düşünüyorum. Gelecek yıl barışın kavramsal karakterini yansıtan bu yönde önemli bir çaba sarf edildi. Anlaşma, yani iki ülkenin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin karşılıklı olarak tanınması.Tanımlayıcı belgeler kabul edildi.Bu, Ekim 2022’de Prag ve Soçi’de kabul edilen belgelerle doğrulandı.Bu belgeler, bir barış anlaşmasına varmanın temelini oluşturur. Her halükarda Ermenistan’ın bir an önce bu husumet sayfasını çevirmesi ve Güney Kafkasya’da barışı sağlaması gerekmektedir.Rus tarafı ve dost ve komşumuz Rusya ile olumlu ve aktif çalışmalar yürütmeye kararlıyız.”

Bakan Lavrov da Aliyev’e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in selamlarını ve iyi niyetini iletti.

Putin’in Rusya ile Azerbaycan arasındaki ittifak ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini vurgulayan Lavrov, “Bölgesel güvenlik, ikili ve çok taraflı çıkarlarımız açısından oldukça yeni bir konu olmaya devam ediyor. Azerbaycan ve Ermenistan’ın ortasında, “Çıkarların normalleşmesi için ilerleme koşullarının yaratılmasıyla çok ilgileniyoruz. Putin’in defalarca söylediği gibi, bu bölgedeki tüm ülkelerin karşılıklı saygı temelinde işbirliği yapma fırsatına sahip olması için durumu istikrara kavuşturmaya ve koşulları oluşturmaya yönelik tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu